Poczuj miętę

Wpis

środa, 13 kwietnia 2016

TORCIK BEZOWY KAKAOWY

Torcik bezowy dobry jest na każdą okazję i na każdy dzień, dzisiaj w wersji lekko kakaowej.Tym razem bez mąki ziemniaczanej.

 

Na płaty bezowe:

6 białek,

300 gram cukru kryształ,

łyżeczka soku z  cytryny,

łyżeczka kakao.

Na krem:

1 małe mascarpone( po 250 gram) 

200 g śmietany 30 %

łyżka cukru pudru.

Owoce:

pudełeczko borówek,

puszka owoców mix w zalewie.

Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy i kakao, ubijam jeszcze chwilę.

Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formuując koła.

Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny ( po 15 minut zamieniam blaszki),poźniej piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry)

Studzę bezy. Tak pieczona beza jest z zewnątrz twarda a w środku ma delikatna piankę.

Krem z mascarpone:

Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

Kładę połowe kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, reszte owoców, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wachowiakj
Czas publikacji:
środa, 13 kwietnia 2016 17:04

Polecane wpisy

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa