Poczuj miętę

Wpis

środa, 15 lutego 2017

BROWNIE Z MALINAMI

Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze.Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.


SKŁADNIKI

200 g masła

250 g gorzkiej czekolady 70%

3 jajka

200 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

135 g mąki

Pudełeczko malin

szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wachowiakj
Czas publikacji:
środa, 15 lutego 2017 15:05

Polecane wpisy

  • BROWNIE Z CHILI

    Modyfikacja mojego poprzedniego przepisu na brownie.Do składników dodałam pół łyżeczki chili, ciasto nabrało ostrzejszego charakteru :-) SKŁADNIKI 200 g masła 3

  • PYSZNE BROWNIE

    Naprawdę polecam przepis bo ciasto jest przepyszne. Przepis znalazłam na blogu kwestiasmaku. SKŁADNIKI 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% 3 jajka 270 g

  • BROWNIE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

    Moje pierwsze brownie.Jako że sezon na truskawki trwa podaję przepis na brownie z akcentem truskawkowym :-) Przepis: 140 g mąki pszennej 3 jajka 200 g gorzkiej

  • Brownie z burakiem

    Deser i zdrowy? Uwielbiam takie połączenia, do tego dodatek warzyw czy składników poprawiających trawienie. Dzięki temu przepisowi deser nabiera noweg

  • Klasyczne Brownie

    * Znam tylko jedną osobę, która nie lubi czekolady, a Wy? Dla całej reszty czekoladoholików to ciasto będzie spełnieniem. Pyszne, puszyste w środku, a chrupiące

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa