Poczuj miętę

Wpis

środa, 15 lutego 2017

BROWNIE Z MALINAMI

Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze.Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.


SKŁADNIKI

200 g masła

250 g gorzkiej czekolady 70%

3 jajka

200 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

135 g mąki

Pudełeczko malin

szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wachowiakj
Czas publikacji:
środa, 15 lutego 2017 15:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa