Poczuj miętę

Wpis

wtorek, 06 czerwca 2017

WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KOTLETAMI BURACZANO-JAGLANYMI

Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatk±.


Przepis na bułkę do burgerów:

-100 g m±ki pszennej,

-250 g dowolnej m±ki pełnoziarnistej,

(ja dałam  orkiszow±),

-2 łyżeczki drożdży suszonych instant,

-280-300 ml letniej wody,

-2 łyżki oliwy,

-łyżeczka soli,

-łyżeczka cukru trzcinowego,

-rozbełtane jajko,

-ziarna sezamu i słonecznika.

M±kę pszenn± przesiewamy i mieszamy z m±k± pełnoziarnist±. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na 1,5 godziny do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

Z wyro¶niętego ciasta formujemy okr±głe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem.Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

 

PRZEPIS NA BURGERY:

-woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
-3 większe ugotowane buraki,
-2 małe jajka lub jedno duze,
-1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobn± kostkę,
-1 łyżeczka suszonego majeranku,
-1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

-1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

-1 łyżeczka siemienia lnianego,
-2 łyżki m±ki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub  koksowej,
-sól i pieprz,

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglan± zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Buraki gotujemy do miękko¶ci obieramy i ¶cieramy na tarce o małych oczkach.

Ugotowan±, przestudzon± kaszę mieszamy z burakami oraz posiekan±, obsmażon± cebulk±. Doprawiamy sol±, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryk±.

Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i m±kę. Cało¶ć dokładnie wyrabiamy ręk± (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy do¶ć spore kotlety, które układamy na blasze.

Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumieni± z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

Kotlety wkładamy do ciepłeych bułeczek, dodajemy dowoln± sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyci¶nietym czosnkiem i sol±).

SMACZNEGO.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wachowiakj
Czas publikacji:
wtorek, 06 czerwca 2017 19:21

Polecane wpisy

  • TARTA ŻYTNIO - ORKISZOWA

    Dzisiaj zrobiłam zdrowsz± wersję tarty z m±ki żytniej i orkiszowej. Na ciasto: -1 szklanka m±ki żytniej, -1/2 szklanki m±ki orkiszowej, -80 g zimnego masła, -2

  • CHLEB BEZ MˇKI

    Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku m±ki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myżlę,że zago¶ci na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki. PRZEP

  • CHAŁKA

    PRZEPIS pochodzi z blogu kotlet.tv. Moja wersja chałki jest z kruszonk±. Chałka jest przepyszna zwłaszcza z masłem i powidłami ¶liwkowymi. POLECAM :-) Składniki

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa