Poczuj miętę

Wpis

wtorek, 06 czerwca 2017

WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KOTLETAMI BURACZANO-JAGLANYMI

Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatką.


Przepis na bułkę do burgerów:

-100 g mąki pszennej,

-250 g dowolnej mąki pełnoziarnistej,

(ja dałam  orkiszową),

-2 łyżeczki drożdży suszonych instant,

-280-300 ml letniej wody,

-2 łyżki oliwy,

-łyżeczka soli,

-łyżeczka cukru trzcinowego,

-rozbełtane jajko,

-ziarna sezamu i słonecznika.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem.Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

 

PRZEPIS NA BURGERY:

-woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
-3 większe ugotowane buraki,
-2 małe jajka lub jedno duze,
-1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobną kostkę,
-1 łyżeczka suszonego majeranku,
-1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

-1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

-1 łyżeczka siemienia lnianego,
-2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub  koksowej,
-sól i pieprz,

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Buraki gotujemy do miękkości obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Ugotowaną, przestudzoną kaszę mieszamy z burakami oraz posiekaną, obsmażoną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką.

Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy dość spore kotlety, które układamy na blasze.

Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumienią z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

Kotlety wkładamy do ciepłeych bułeczek, dodajemy dowolną sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyciśnietym czosnkiem i solą).

SMACZNEGO.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wachowiakj
Czas publikacji:
wtorek, 06 czerwca 2017 19:21

Polecane wpisy

  • CIASTO Z DYNIĄ BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE

    Polecam pyszne, zdrowe ciasto z pieczoną dynią. Składniki na tortownicę silikonową o średnicy 26 cm: 1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła. 3 jajka ¾

  • CHLEB BEZ MĄKI

    Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku mąki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myżlę,że zagości na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki. PRZEP

  • CHAŁKA

    PRZEPIS pochodzi z blogu kotlet.tv. Moja wersja chałki jest z kruszonką. Chałka jest przepyszna zwłaszcza z masłem i powidłami śliwkowymi. POLECAM :-) Składniki

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa