Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 25 lipca 2017
    • TARTA ŻYTNIO - ORKISZOWA

      Dzisiaj zrobiłam zdrowszą wersję tarty z mąki żytniej i orkiszowej. 

       Na ciasto:

      -1 szklanka mąki żytniej,

      -1/2 szklanki mąki orkiszowej,

      -80 g zimnego masła,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -1/2 łyżeczka soli morskiej,

      -1 jajko,

      -łyżka zimnej wody.

      Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce  (bez wody), zagniatamy(masło kroję na mniejsze kawałki,jeśli jest potrzeba dodajemy wodę, ciasto nie powinno lepić się do rąk.Ciasto  owinięte w folię chowamy do lodówki na około 30 minut.Po wyjęciu chwilę czekamy aż delikatnie zmięknie i wyklejamy ciastem foremkę lub rozwałkowujemy i wykładamy do formy.

      Na farsz:

      -kulkę mozzarelli,

      -1/4 opakowania fety,

      -4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie),

      -1 por,

      -garść świeżego szpinaku,

      -1 jajko,

      -1 łyżka mleka,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.

      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pokrojoną białą część pora, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, później liście szpinaku, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy.

      Wyklejoną ciastem blaszkę do tarty, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Wyciągamy. Na to wykładamy podsmażony szpinak z czosnkiem, wylewamy jajko rozbełtane z mlekiem, na to wykładamy pokrojoną  mozzarellę i fetę i porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut. Smacznego.




       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 18:32
  • środa, 12 lipca 2017
    • PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA BEZGLUTENOWA

      Bardzo smaczna i stosunkowo zdrowa pizza na spodzie z kalafiora dla tych co nie jedzą glutenu i nie tylko. Niestety nie wpadłam jeszcze na to czym zastąpić ser żeby pizza była także dla tych którzy nie jedzą nabiału.


      PRZEPIS:

      Na spód:

      -1 średni kalafior,

      -2 jajka,

      -2 łyżki otrębów owsianych bezglutenowych lub 2 kopiaste łyżki zmielonych płatków owsianych,

      -1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,

      -łyżka ziół prowansalskich,

      -pieprzu cayen i soli do smaku.

      Na farsz:

      -4 plasterki sera żółtego,

      -4 plasterki kiełbasy suchej, grubej,

      -drobno pokrojona pieczona pierś z indyka,

      -1 kulka mozarelli,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -garść rukoli.

      -sos pomidorowy lub ketchup około 4 łyżek.

      Kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce.Dodać do   niego dwa jajka i resztę składników. Wymieszać.

      Uformować okrągły spód pizzy na blaszce, na papierze do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, położyć na spód ketchup lub sos pomidorowy, ser w kawałkach, pokrojoną mozarellę, kiełbasę, indyka i pomidorki koktajlowe.Zapiekać około 15-20 minut. Po wyjęciu położyć rukolę. Smacznego :)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 12 lipca 2017 19:49
  • sobota, 24 czerwca 2017
    • CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZGLUTENOWE)

      Dzisiaj zrobiłam dietetyczne, bezcukrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiano-bananowe. Są bardzo mało praocochłonne, dlatego będe je często robiła. Od jakiegoś czasu nie jem cukru i glutenu, być może dlatego wydają mi się wystarczajaco słodkie i pożywne chociaż przyznam, że mojej rodzince też podpasowały smakowo a to są niezłe łasuchy :-)

      PRZEPIS:

      -4 mocno dojrzałe banany,

      -2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,

      -łyżeczka ziaren słonecznika i łyżeczka ziaren sezamu,

      -można dodać łyżkę miodu lub dowolnego słodzidła, ja czasami dodaje czasami nie i tak wychodzą.

      Banany rozgniatam lub delikatnie blenduję, dodaje resztę składników i dokładnie mieszam, układam masę w formie ciasteczek na papierze do pieczenia na blaszce i piekę w temperaturze ok. 180 stopni, około 15 minut. Ciasteczka formuję rękoma. Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 11:15
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • CHLEB BEZGLUTENOWY

      Podaję przepis na pyszny chleb bezglutenowy. Do tego przepisu można wykorzystać dowolną mąkę bezglutenową. 


      PRZEPIS:

      -500 gram dowolnej mąki bezglutenowej, ja zazwyczaj dodaje ryżową, kukurydziana,jaglaną, kokosową, gryczaną( proporcje dowolne)

      - łyżeczka soli,

      - łyżka dowolnego cukru (ja dodaję kokosowy),

      - 1 paczuszka drożdży instant (8g)

      - ok.500-600 ml ciepłej wody.

      - dowolne ziarna, dzisiaj dodałam po łyżce nasion chia, babki plesznik i sezamu.

      Mieszam wszystkie składniki, dodaję wodę w zależności od konsystencji, zagniatam ciasto, zostawiam na 30 minut pod ściereczką. Przekładam do formy silikonowej, takiej do pieczenia keksu, zostawiam jeszcze na 30 minut, do wyrośnięcia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni około 50- 60 minut. POLECAM!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 16:41
  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KOTLETAMI BURACZANO-JAGLANYMI

      Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatką.


      Przepis na bułkę do burgerów:

      -100 g mąki pszennej,

      -250 g dowolnej mąki pełnoziarnistej,

      (ja dałam  orkiszową),

      -2 łyżeczki drożdży suszonych instant,

      -280-300 ml letniej wody,

      -2 łyżki oliwy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka cukru trzcinowego,

      -rozbełtane jajko,

      -ziarna sezamu i słonecznika.

      Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

      Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

      Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem.Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

       

      PRZEPIS NA BURGERY:

      -woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
      -3 większe ugotowane buraki,
      -2 małe jajka lub jedno duze,
      -1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobną kostkę,
      -1 łyżeczka suszonego majeranku,
      -1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

      -1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

      -1 łyżeczka siemienia lnianego,
      -2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub  koksowej,
      -sól i pieprz,

      Przygotowanie:

      Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Buraki gotujemy do miękkości obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

      Ugotowaną, przestudzoną kaszę mieszamy z burakami oraz posiekaną, obsmażoną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką.

      Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

      Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy dość spore kotlety, które układamy na blasze.

      Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumienią z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

      Kotlety wkładamy do ciepłeych bułeczek, dodajemy dowolną sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyciśnietym czosnkiem i solą).

      SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 19:21
  • niedziela, 07 maja 2017
    • ŁÓDKI Z CYKORII Z SAŁATKĄ

      Bardzo smaczna sałatka, sposób podania urozmaicony bo na łódeczkach z cykorii.


      PRZEPIS: 

      -4 cykorie,

      -pół kapusty pekińskiej,

      -ok. 30 dkg pieczonego lub grillowanego indyka,

      -pół puszki kukurydzy,

      -garść zielonego groszku rozmrożonego do przystrojenia,

      -dwa małe ogórki gruntowe.

      sos:

      -2 łyżki majonezu,

      -2 łyżki ketchupu,

      -2 ząbki czosnku.

      Czosnek wyciskam mieszam z ketchupem i majonezem

      Kapustę pekińską szatkuję, ogórki, indyka kroję na kawałki, mieszam wszystko, dodaję kukurydzę. Cykorię dziele na liście, to co zostaje kroję i dodaje do sałatki, liście odkładam, do sałatki dodaję sos, mieszam. Przekładam sałatkę do łódeczek i dekoruje groszkiem, kładę na talerzu. POLECAM bo są pyszne.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 12:24
    • PYSZNY PUDDING Z NASIONAMI CHIA

      Polecam bardzo smaczny i zdrowy deser. O właściwościach nasion chia nie będę sie rozpisywała bo wszyscy zainteresowani takim deserem wiedzą jak zdrowe są te nasiona.


      Do deseru potrzebne nam jest:

      -dowolne mleko ok. 1/2 litra, ja dałam mleko migdałowe.

      -nasiona chia ok. 4 łyżki,

      -łyżka miodu lub innego słodzidła,

      -dowolne owoce.

      Mieszam mleko z miodem i nasionami np. w zamkniętym słoiku. Ważne żeby było dobrze rozmieszane. Wkładam do lodówki na całą noc, na drugi dzien przekładam do salaterek, i dodaje dowolne owoce. SMACZNEGO :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 12:14
  • wtorek, 18 kwietnia 2017
    • SERNIK Z BEZĄ

      Przepyszny, najlepszy sernik z delikatną bezową skorupką, polecam wszystkim.


      PRZEPIS

      CIASTO

      -2 szklanki mąki,

      -kostka masła lub margaryny,

      -3/4 szklanki cukru

      -3 żółtka,

      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      MASA SEROWA

      -1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku,

      -1 szklanka cukru,

      -3 jaja,

      -1/2 szklanki oleju,

      -sok z całej cytryny,

      -półtora opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,

      -1 i ½ szklanki mleka.

      Beza

      -3 białka,

       -pół szklanki cukru.

      Schłodzone masło pokroić nożem, dodawać mąkę,cukier, żółtka, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Wykleić blachę, również boki.

      Zmiksować składniki na masę, na końcu dodać mleko, zmiksować, wylać masę na ciasto.

      Piec ciasto 45 minut, w międzyczasie ubić białka, na końcu dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę wyłożyć na ciasto, ciasto piec jeszcze 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić jeszcze 15 minut w piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 kwietnia 2017 19:28
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • MAZUREK Z MĄKI KOKOSOWEJ

      Dzisiaj zrobiłam mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej.Troszkę go zmodyfikowałam bo nie miałam niektórych składników. Mimo że nie ma cukru jest słodki i bardzo nam smakuje. Polecam zdrową odmianę tego ciasta na Święta.

       

       

      PRZEPIS

      CIASTO:

      -5 jajek,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -10 łyżek mąki kokosowej,

      -szczypta wanilii,

      -szczypat soli

      POLEWA:

      -8 daktyli,

      -150 ml śmietanki,

      -4 łyżki rumu,

      -2 łyżki kakao

      Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

      W międzyczasie przygotuj masę. Gotuj chwilę daktyle ze śmietanką, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

      Kiedy spód ciasta ostygnie, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją  rozpuszczoną czekoladą i migdałami. SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 18:45
  • środa, 15 lutego 2017
    • BROWNIE Z MALINAMI

      Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze.Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.


      SKŁADNIKI

      200 g masła

      250 g gorzkiej czekolady 70%

      3 jajka

      200 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      135 g mąki

      Pudełeczko malin

      szczypta soli

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

      Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

      W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

      Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.

      Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BROWNIE Z MALINAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2017 15:05

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa