Poczuj miętę

Wpisy

  • niedziela, 15 października 2017
    • CIASTO Z DYNIĄ BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE

      Polecam pyszne, zdrowe ciasto z pieczoną dynią.

      Składniki na tortownicę silikonową o średnicy 26 cm:

      1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła.

      3 jajka

      ¾ szklanki oleju lub oliwy

      1 i ¼ szklanki mąki bezglutenowej,ja dałam ryżowej, kokosowej i migdałowej.

      1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,

      1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika,

      ok.2 szklanki zmiksowane pieczonej dyni.

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać i wymieszać ją z sodą i przyprawą do piernika. Do miski wsypać ksylitol, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać dynię. Wszystko razem wymieszać (już nie miksować) i przelać do silikonowej formy. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Jak ostygnie pospać ksylitolem zmielonym w młynku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 20:19
  • niedziela, 10 września 2017
    • CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI I CUKINIĄ BEZ CUKRU

      Tym razem upiekłam pyszne ciasto czekoladowe bez cukru. Mąkę zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi a cukier daktylami. Ciasto wyszło naprawdę smaczne.

      -1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę lub szklanka mąki owsianej,

      -2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów,

      -łyżeczka proszku do pieczenia,

      -3 łyżki kakao,

      -2 banany,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -150 gram daktyli suszonych,

      -1 mała cukinia,

      -1 garść borówek.

      -szczypta soli.

      Cukinię trzemy na tarce, dodajemy szczyptę soli, czekamy aż puści sok, odlewamy sok.

      W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą czekamy aż zmiekną, blendujemy je z bananami i olejem kokosowym.

      Zmielone płatki lub mąkę owsianą i zielone orzechy mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Dodajemy zblendowane owoce i jajka ubite na jasną masę, mieszamy ostrożnie. Wlewamy do małej, okrągłej foremki silikonowej i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Na końcu układam borówki, lub podaję borówki na cieście.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 17:36
  • niedziela, 06 sierpnia 2017
    • FRITTATA

      Pyszne i szybkie danie, serdecznie polecam zwłaszcza na ekspresowy obiad.Oczywiście danie to można zrobić z dowolnych warzyw, ja skupiłam się na tych które miałam w lodówce.


      PRZEPIS:

      -8 jajek,

      -cukinia,

      -cebula,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 papryka,

      -8 małych kuleczek mozzarelli,

      -10 dkg sera żółtego,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -1 łyżka oliwy z oliwek,

      -1 łyżka oleju kokosowego

      -przyprawy: sól morska, pieprz, papryka wędzona, chili,  zioła prowansalskie, curry.

      Cebulę kroję na drobno smażę, dodaję paprykę pokrojona na drobno i pokrojoną cukinię, podsmażam chwilę, dodaję wyciśnięty czosnek i polowe przypraw, smażę wszystko razem mieszając co jakiś czas jeszcze około 5 minut.

      Jajka wbijam do miski, delikatnie doprawiam resztą przypraw, jajka delikatnie bełtam trzepaczką do rozmieszania, następnie wlewam do patelni, smażę już bez mieszania parę sekund na delikatnym ogniu. Wyłączam gaz, kładę mozzarellę, pomidorki koktajlowe i kawałki sera żółtego na frittatę. Patelnie przekładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 15-20 minut. Jeśli raczka od patelni jest plastikowa owijam ją folią aluminiową.Po tym czasie frittata jest gotowa, smacznego.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 sierpnia 2017 21:45
  • wtorek, 25 lipca 2017
    • TARTA ŻYTNIO - ORKISZOWA

      Dzisiaj zrobiłam zdrowszą wersję tarty z mąki żytniej i orkiszowej. 

       Na ciasto:

      -1 szklanka mąki żytniej,

      -1/2 szklanki mąki orkiszowej,

      -80 g zimnego masła,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -1/2 łyżeczka soli morskiej,

      -1 jajko,

      -łyżka zimnej wody.

      Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce  (bez wody), zagniatamy(masło kroję na mniejsze kawałki,jeśli jest potrzeba dodajemy wodę, ciasto nie powinno lepić się do rąk.Ciasto  owinięte w folię chowamy do lodówki na około 30 minut.Po wyjęciu chwilę czekamy aż delikatnie zmięknie i wyklejamy ciastem foremkę lub rozwałkowujemy i wykładamy do formy.

      Na farsz:

      -kulkę mozzarelli,

      -1/4 opakowania fety,

      -4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie),

      -1 por,

      -garść świeżego szpinaku,

      -1 jajko,

      -1 łyżka mleka,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.

      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pokrojoną białą część pora, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, później liście szpinaku, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy.

      Wyklejoną ciastem blaszkę do tarty, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Wyciągamy. Na to wykładamy podsmażony szpinak z czosnkiem, wylewamy jajko rozbełtane z mlekiem, na to wykładamy pokrojoną  mozzarellę i fetę i porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut. Smacznego.




       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 18:32
  • środa, 12 lipca 2017
    • PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA BEZGLUTENOWA

      Bardzo smaczna i stosunkowo zdrowa pizza na spodzie z kalafiora dla tych co nie jedzą glutenu i nie tylko. Niestety nie wpadłam jeszcze na to czym zastąpić ser żeby pizza była także dla tych którzy nie jedzą nabiału.


      PRZEPIS:

      Na spód:

      -1 średni kalafior,

      -2 jajka,

      -2 łyżki otrębów owsianych bezglutenowych lub 2 kopiaste łyżki zmielonych płatków owsianych,

      -1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,

      -łyżka ziół prowansalskich,

      -pieprzu cayen i soli do smaku.

      Na farsz:

      -4 plasterki sera żółtego,

      -4 plasterki kiełbasy suchej, grubej,

      -drobno pokrojona pieczona pierś z indyka,

      -1 kulka mozarelli,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -garść rukoli.

      -sos pomidorowy lub ketchup około 4 łyżek.

      Kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce.Dodać do   niego dwa jajka i resztę składników. Wymieszać.

      Uformować okrągły spód pizzy na blaszce, na papierze do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, położyć na spód ketchup lub sos pomidorowy, ser w kawałkach, pokrojoną mozarellę, kiełbasę, indyka i pomidorki koktajlowe.Zapiekać około 15-20 minut. Po wyjęciu położyć rukolę. Smacznego :)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 12 lipca 2017 19:49
  • sobota, 24 czerwca 2017
    • CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZGLUTENOWE)

      Dzisiaj zrobiłam dietetyczne, bezcukrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiano-bananowe. Są bardzo mało praocochłonne, dlatego będe je często robiła. Od jakiegoś czasu nie jem cukru i glutenu, być może dlatego wydają mi się wystarczajaco słodkie i pożywne chociaż przyznam, że mojej rodzince też podpasowały smakowo a to są niezłe łasuchy :-)

      PRZEPIS:

      -4 mocno dojrzałe banany,

      -2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,

      -łyżeczka ziaren słonecznika i łyżeczka ziaren sezamu,

      -można dodać łyżkę miodu lub dowolnego słodzidła, ja czasami dodaje czasami nie i tak wychodzą.

      Banany rozgniatam lub delikatnie blenduję, dodaje resztę składników i dokładnie mieszam, układam masę w formie ciasteczek na papierze do pieczenia na blaszce i piekę w temperaturze ok. 180 stopni, około 15 minut. Ciasteczka formuję rękoma. Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 11:15
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • CHLEB BEZGLUTENOWY

      Podaję przepis na pyszny chleb bezglutenowy. Do tego przepisu można wykorzystać dowolną mąkę bezglutenową. 


      PRZEPIS:

      -500 gram dowolnej mąki bezglutenowej, ja zazwyczaj dodaje ryżową, kukurydziana,jaglaną, kokosową, gryczaną( proporcje dowolne)

      - łyżeczka soli,

      - łyżka dowolnego cukru (ja dodaję kokosowy),

      - 1 paczuszka drożdży instant (8g)

      - ok.500-600 ml ciepłej wody.

      - dowolne ziarna, dzisiaj dodałam po łyżce nasion chia, babki plesznik i sezamu.

      Mieszam wszystkie składniki, dodaję wodę w zależności od konsystencji, zagniatam ciasto, zostawiam na 30 minut pod ściereczką. Przekładam do formy silikonowej, takiej do pieczenia keksu, zostawiam jeszcze na 30 minut, do wyrośnięcia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni około 50- 60 minut. POLECAM!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 16:41
  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KOTLETAMI BURACZANO-JAGLANYMI

      Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatką.


      Przepis na bułkę do burgerów:

      -100 g mąki pszennej,

      -250 g dowolnej mąki pełnoziarnistej,

      (ja dałam  orkiszową),

      -2 łyżeczki drożdży suszonych instant,

      -280-300 ml letniej wody,

      -2 łyżki oliwy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka cukru trzcinowego,

      -rozbełtane jajko,

      -ziarna sezamu i słonecznika.

      Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

      Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

      Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem.Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

       

      PRZEPIS NA BURGERY:

      -woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
      -3 większe ugotowane buraki,
      -2 małe jajka lub jedno duze,
      -1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobną kostkę,
      -1 łyżeczka suszonego majeranku,
      -1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

      -1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

      -1 łyżeczka siemienia lnianego,
      -2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub  koksowej,
      -sól i pieprz,

      Przygotowanie:

      Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Buraki gotujemy do miękkości obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

      Ugotowaną, przestudzoną kaszę mieszamy z burakami oraz posiekaną, obsmażoną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką.

      Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

      Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy dość spore kotlety, które układamy na blasze.

      Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumienią z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

      Kotlety wkładamy do ciepłeych bułeczek, dodajemy dowolną sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyciśnietym czosnkiem i solą).

      SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 19:21
  • niedziela, 07 maja 2017
    • ŁÓDKI Z CYKORII Z SAŁATKĄ

      Bardzo smaczna sałatka, sposób podania urozmaicony bo na łódeczkach z cykorii.


      PRZEPIS: 

      -4 cykorie,

      -pół kapusty pekińskiej,

      -ok. 30 dkg pieczonego lub grillowanego indyka,

      -pół puszki kukurydzy,

      -garść zielonego groszku rozmrożonego do przystrojenia,

      -dwa małe ogórki gruntowe.

      sos:

      -2 łyżki majonezu,

      -2 łyżki ketchupu,

      -2 ząbki czosnku.

      Czosnek wyciskam mieszam z ketchupem i majonezem

      Kapustę pekińską szatkuję, ogórki, indyka kroję na kawałki, mieszam wszystko, dodaję kukurydzę. Cykorię dziele na liście, to co zostaje kroję i dodaje do sałatki, liście odkładam, do sałatki dodaję sos, mieszam. Przekładam sałatkę do łódeczek i dekoruje groszkiem, kładę na talerzu. POLECAM bo są pyszne.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 12:24
    • PYSZNY PUDDING Z NASIONAMI CHIA

      Polecam bardzo smaczny i zdrowy deser. O właściwościach nasion chia nie będę sie rozpisywała bo wszyscy zainteresowani takim deserem wiedzą jak zdrowe są te nasiona.


      Do deseru potrzebne nam jest:

      -dowolne mleko ok. 1/2 litra, ja dałam mleko migdałowe.

      -nasiona chia ok. 4 łyżki,

      -łyżka miodu lub innego słodzidła,

      -dowolne owoce.

      Mieszam mleko z miodem i nasionami np. w zamkniętym słoiku. Ważne żeby było dobrze rozmieszane. Wkładam do lodówki na całą noc, na drugi dzien przekładam do salaterek, i dodaje dowolne owoce. SMACZNEGO :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 12:14

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa