Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 06 sierpnia 2018
  • sobota, 17 marca 2018
    • CHIŃSZCZYZNA

       

      W tym daniu idę trochę na łatwiznę bo kupuje w biedronce gotową,mrożoną mieszankę warzywną do dań chińskich :)


      PRZEPIS:

      -opakowanie warzyw mrożonych do potraw chińskich ( ja kupuję w biedronce),

      -1 kg piersi z kurczaka lub indyka,

      -papryka ostra i słodka  po 1 łyżeczce,

      -4 łyżki ketchupu,

      -6 łyżek sosu sojowego,

      -łyżka miodu,

      -2 łyżki soku z cytryny,

      -sól i pieprz do smaku,

      -4 łyżki oliwy lub masła klarowanego,

      -1 łyżeczka prażonego sezamu.

      Piersi z kurczaka lub indyka kroję na małe kawałki, dodaję sos sojowy i paprykę, mieszam.

      Rozgrzewam tłuszcz na patelni, obsmażam mięso na rumiano, dodaję warzywa, smażę ok. 5 minut.

      Dolewam troszkę wody i duszę do miękkości, na końcu dodaję ketchup, miód i sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaje z ryżem i praażonym sezamem. Smacznego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 17 marca 2018 13:22
  • poniedziałek, 12 marca 2018
    • KURCZAK CURRY

      .

      PRZEPIS

      -4 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego,

      -2 łyżki czerwonej lub zółtej pasty curry,

      -2 duże ząbki czosnku,

      -1 podwójna pierś z kurczaka,

      -1 cebula,

      -1 czerwona papryka,

      -1 szklanka zielonej fasoli,

      -puszka ml mleka kokosowego,

      -1 łyżeczka cukru,

      -1 łyżka soku z cytryny,

      -pół pęczka kolendry,

      -Sól, papryka ostra, kurkuma, kumin, sos sojowy – do smaku

      Mięso kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować.

      Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i cebulę i smażyć kolejne 30 sekund. Dodać paprykę, podsmażyć, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.

      Dodać podgotowaną fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier przyprawy i sos sojowy mieszać i gotować wszystko ok. 10 minut. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.Smacznego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 marca 2018 14:10
  • niedziela, 04 marca 2018
    • ZUPA RYBNA

      Byłam wczoraj  w  restauracjji na zupie rybnej i tak  mi posmakowała ,że postanowilam ją odtworzyć, wyszła całkiem niezła więc polecam.

      -2 marchewki pokrojone w słupki,

      -1 cebula,

      -4 ząbki czosnku, 

      -1 pietruszka pokrojona w słupki,

      -kawałek selera pokrojony w słupki,

      -3 upieczone papryki,

      - 4 ziemniaki upieczone w mundurkach,

      -1/2 kg łososia porojonego na 4 cm kawałki,

      -opakowanie krewetek,

      -1 łyżka vegety natur,

      -1 łyżeczka papryki wędzonej,

      -1 łyżeczka kurkumy,

      -łyżka pasty curry,

      -1 łyżeczka kolendry mielonej,

      -2 łyżki kolendry świeżej,

      -łyżka masła klarowanego lub oliwy.

      Kroje cebulę na drobniutko, smażę ją na oleju lub maśle klarowanym na złoto, dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Robię wywar, gotuję marchewkę z pietruszką i selerem, po 10 minutach dokładam rybę, krewetki i smażoną cebulkę z czosnkiem, gotuje razem na małym ogniu z warzywami i przyprawami, na końcu dodaję pokrojoną na małe kawałki pieczoną paprykę i obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki pieczone. Doprawiam do smaku i podaję ze świeżą kolendrą. Smacznego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 marca 2018 18:26
  • wtorek, 27 lutego 2018
    • CHLEBKI PITA GRYCZANE, BEZGLUTENOWE

      Dzisiaj zrobiłam smaczne i zdrowe chlebki pita. Nie są tak puszyste jak chlebki z mąki pszennej ale równie smaczne a zdecydowanie zdrowsze.


      SKŁADNIKI:

      1 szklanka mąki gryczanej,

      1/4 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,

      2 łyżki oliwy z oliwek,

      7 g drożdży instant,

      1/2 łyżeczki cukru,

      1/2 łyżeczki soli,

      3/4 szklanki ciepłej wody.

      Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Odstawić na około 30 minut. 

      Po tym czasie dodaję tyle mąki by ciasto dało się rozwałkować. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego lub większe i rozwałkowuję na placki.

      Placki piekę na suchej patelni z obydwu stron na złoty kolor, ewentualnie przypiekam mocniej. Chlebki delikatnie rosną. Podaję np. z gulaszem. Można je przechować w czystej ściereczce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 lutego 2018 19:39
  • wtorek, 20 lutego 2018
    • CHLEBEK BANANOWY

       

      -3 dojrzałe banany,

      -1/3 szklanki oliwy z oliwek,

      -½ szklanki cukru,

      -1 jajko,

      -1 łyżeczka sody,

      -1 szklanka mąki pszennej,

      -1/2 szklanki mąki ryżowej,

      Banany dokładnie rozgnieć widelcem, wymieszać z olejem, jajem i cukrem.Dodać suche składniki – mąkę, sodę i sól, wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 55 min w temp. 180°.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 lutego 2018 19:31
  • wtorek, 06 lutego 2018
    • OMLET Z OWOCAMI BEZGLUTENOWY

      Pyszny omlet z owocami. Polecam.

      SKŁADNIKI:

      -5 jajek,

      -8 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu,

      -5 łyżek mąki ryżowej,

      -garść mrożonych owoców leśnych,

      -1 łyżka masła

      do posypania: cukier puder

      Żółtka ubijamy z cukrem, białka na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki masę dokładnie mieszamy z dołu do góry do połączenia się składników.Na patelni np. ceramicznej  rozpuszczamy masło i wylewamy masę jajeczną. Dodajemy owoce. Omlet smażymy 5 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 170 stopniach C i pieczemy 15 minut.Przed pieczeniem plastikową rączkę owijamy folią aluminiową. Po upieczeniu omlet posypujemy cukrem pudrem ( zwykłym lub na przykład z ksylitolu)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 lutego 2018 19:23
  • niedziela, 15 października 2017
    • CIASTO Z DYNIĄ BEZ CUKRU, BEZGLUTENOWE

      Polecam pyszne, zdrowe ciasto z pieczoną dynią.

      Składniki na tortownicę silikonową o średnicy 26 cm:

      1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła.

      3 jajka

      ¾ szklanki oleju lub oliwy

      1 i ¼ szklanki mąki bezglutenowej,ja dałam ryżowej, kokosowej i migdałowej.

      1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,

      1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika,

      ok.2 szklanki zmiksowane pieczonej dyni.

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać i wymieszać ją z sodą i przyprawą do piernika. Do miski wsypać ksylitol, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać dynię. Wszystko razem wymieszać (już nie miksować) i przelać do silikonowej formy. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Jak ostygnie pospać ksylitolem zmielonym w młynku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 20:19
  • niedziela, 10 września 2017
    • CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI I CUKINIĄ BEZ CUKRU

      Tym razem upiekłam pyszne ciasto czekoladowe bez cukru. Mąkę zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi a cukier daktylami. Ciasto wyszło naprawdę smaczne.

      -1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę lub szklanka mąki owsianej,

      -2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów,

      -łyżeczka proszku do pieczenia,

      -3 łyżki kakao,

      -2 banany,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -150 gram daktyli suszonych,

      -1 mała cukinia,

      -1 garść borówek.

      -szczypta soli.

      Cukinię trzemy na tarce, dodajemy szczyptę soli, czekamy aż puści sok, odlewamy sok.

      W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą czekamy aż zmiekną, blendujemy je z bananami i olejem kokosowym.

      Zmielone płatki lub mąkę owsianą i zielone orzechy mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Dodajemy zblendowane owoce i jajka ubite na jasną masę, mieszamy ostrożnie. Wlewamy do małej, okrągłej foremki silikonowej i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Na końcu układam borówki, lub podaję borówki na cieście.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 17:36
  • niedziela, 06 sierpnia 2017
    • FRITTATA

      Pyszne i szybkie danie, serdecznie polecam zwłaszcza na ekspresowy obiad.Oczywiście danie to można zrobić z dowolnych warzyw, ja skupiłam się na tych które miałam w lodówce.


      PRZEPIS:

      -8 jajek,

      -cukinia,

      -cebula,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 papryka,

      -8 małych kuleczek mozzarelli,

      -10 dkg sera żółtego,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -1 łyżka oliwy z oliwek,

      -1 łyżka oleju kokosowego

      -przyprawy: sól morska, pieprz, papryka wędzona, chili,  zioła prowansalskie, curry.

      Cebulę kroję na drobno smażę, dodaję paprykę pokrojona na drobno i pokrojoną cukinię, podsmażam chwilę, dodaję wyciśnięty czosnek i polowe przypraw, smażę wszystko razem mieszając co jakiś czas jeszcze około 5 minut.

      Jajka wbijam do miski, delikatnie doprawiam resztą przypraw, jajka delikatnie bełtam trzepaczką do rozmieszania, następnie wlewam do patelni, smażę już bez mieszania parę sekund na delikatnym ogniu. Wyłączam gaz, kładę mozzarellę, pomidorki koktajlowe i kawałki sera żółtego na frittatę. Patelnie przekładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 15-20 minut. Jeśli raczka od patelni jest plastikowa owijam ją folią aluminiową.Po tym czasie frittata jest gotowa, smacznego.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 sierpnia 2017 21:45

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa