Poczuj miętę

Wpisy

  • czwartek, 15 stycznia 2015
    • BATONIKI MUSLI PRAWIE DIETETYCZNE

      Dzisiaj w ramach diety odchudzającej zrobiłam batoniki musli. Przepis znalazłam na stronie durszlak.pl. Niestety zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego użyłam mleka skondensowanego słodzonego przez co batoniki wyszły dosyć słodkie i mało dietetycze. Następnym razem na pewno zamienię mleko słodzone na niesłodzone.

       

      SKŁADNIKI:

      po 5 łyżek:
      płatki owsiane lub otręby

      sezam

      słonecznik

      pestki dyni

      rodzynki

      płatki migdałów

      4 łyżki miodu

      100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( ja dałam słodzonego)

      PRZYGOTOWANIE:

      Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut - aż sezam się zarumieni.

      Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia

       i na tą samą patelnię wlewamy miód, 

      gdy się "rozpuści" dodajemy mleko i  mieszamy. 

      Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki. 

      Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.

      Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia,

      równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem.

      Na górze kładziemy "obciążnik" - u mnie drewniana deska do krojenia,

      a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę.

      Po tym czasie tniemy masę na batoniki :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 stycznia 2015 10:30
  • środa, 14 stycznia 2015
    • CIASTECZKA GRYCZANE

      Pyszne,oryginalne w smaku gryczane ciasteczka, przepis znalazłam na blogu:Pistachio-lo


      190 g mąki gryczanej
      50 g mąki pszennej
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      130 g cukru pudru
      120 g miękkiego masła
      20 g mielonych migdałów
      1 całe jajko  


      Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i migdałami. Zmiksować masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać mieszankę obu rodzajów mąki z proszkiem. Zmiksować całość do uzyskania gładkiego ciasta.Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny (lub całą noc).

      Nagrzać piekarnik do 170 C. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyciąć ciastka przy pomocy foremki, szklanki lub stempelków. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 13 do 14 minut do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na kratkę. Gdy są jeszcze ciepłe posypać  cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 14 stycznia 2015 14:53

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa