Poczuj miętę

Wpisy

  • niedziela, 24 stycznia 2016
    • BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

                

      Tym razem troszkę zmieniony przepis na mój ulubiony przysmak bezy :-).  Tym razem wersja bardzo słodka, bez owoców, z kremem czekoladowym.

      Przepis na bezę

      3 białka jajek,

      150-180 gram cukru

      3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

      łyżeczka soku z cytryny.

      Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier . Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić.Dodajemy sok z cytryny i makę ziemniaczaną. Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 10 krążków i wykładamy nimi blachę do pieczenia.

      Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 5 płaskich krążków na pergaminie oraz 5 wyższych rozetek o średnicy ok. 6 cm.

      Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

      Przepis na krem czekoladowy

      100 g miękkiego masła,

      100 ml śmietanki 30%,

      200 g czekolady śmietankowej gorzkiej z całymi orzechami lub bez orzechów,

      kakao.

      Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach,         śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą           czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy       miękkie masło. Gdyby masło się nie rozpuściło, można krem troszkę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na płaski spód wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. Bezy posypujemy kakao.

      SMACZNEGO :-)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2016 19:07
  • niedziela, 17 stycznia 2016
    • CIASTO RUNO LEŚNE

                

      Rewelacyjne ciasto i pięknie wygląda. Przepis     znalałam w książce Ewy Wachowicz "Ciasta"

      PRZEPIS

      450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,

      3 jajka,

      1⅓ szklanki cukru,

      1⅓ szklanki oleju,

      2 szklanki mąki krupczatki,

      2 łyżeczki proszku do pieczenia,

      1 laska wanilii,

      ½ l śmietany 30% ,

      1łyżka cukru waniliowego,

      1 granat.

      Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody.Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.

      Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.

      Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.

      Masa śmietanowa:

      Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

      Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne drobne owoce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO RUNO LEŚNE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 stycznia 2016 16:29
  • środa, 13 stycznia 2016
    • CIASTECZKA RAZOWE

      Pyszne i zdrowe ciasteczka razowe.

      Przepis znalazłam na blogu moje wypieki



      PRZEPIS

      125 g masła, w temperaturze pokojowej

      120 g cukru pudru

      250 g mąki pszennej razowej

      1 jajko

      1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu

      2 łyżki mleka

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).

      Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

      Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i robić stempelki.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 13 stycznia 2016 20:01
  • poniedziałek, 11 stycznia 2016
    • CIASTECZKA KAKAOWE Z CZEKOLADĄ

      Następne pyszne ciasteczka z czekoladą. zmdyfikowałam mój poprzedni przepis dodając kakao.

      PRZEPIS

      180 g mąki pszennej,

      120 g cukru trzcinowego (lub zwykły),

      1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej ( ja dodałam ziarenka wanilii),

      120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,

      1 jajko,

      2 łyżki kakao,

      1 łyżeczka proszku do pieczenia,

      100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki

       

      Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) połączyć w misce.

      Do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach. Dodać jajko i wanilię.

      Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki. Kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę połamaną na malutkie kawałki.

      Piekarnik nagrzać do 180 st C góra - dół

      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Przy użyciu dwóch małych łyżeczek lub niedużej łyżki do lodów formować z masy kulki.( ja formowałam rękoma małe kuleczki i spłaszczałam je przed położeniem na blachę

      Kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy.

      Wstawić blachę do piekarnika. piec ok 12 minut.

      Wyjąć i ostudzić. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 stycznia 2016 14:00
  • sobota, 09 stycznia 2016
    • PIERNICZKI POŚWIĄTECZNE ;-)

      Przepis na pierniczki znalazłam na stronie gotujskutecznie.tv. Pierniczki są pyszne i naprawdę łatwo się je robi a przyznam się, że wypróbowałam już sporo przepisów.

       

      PREZEPIS

      300 g płynnego miodu

      120 g masła lub margaryny

      600 g mąki pszennej

      100 g cukru pudru

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki soli

      1 łyżeczka ciemnego kakao

      3-4 łyżki przyprawy do pierników i ciastek korzennych

      1 jajko

      do ozdobienia:
      dowolny lukier, roztopiona czekolada, cukierki dekoracyjne itp....

      Do garnka wkładam masło lub margarynę, wlewam miód i włączam grzanie. Gotuję na małym ogniu i co jakiś czas mieszając, czekam aż masło się roztopi. Zdejmuję z ognia i odstawiam na bok, aż zawartość garnka ostygnie, ale nadal ma być płynna.

      Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, sól, kakao oraz przyprawę korzenną. Mieszam, najlepiej trzepaczką, bo mąka od razu się spulchni.

      Wlewam przestudzony miód z masłem, wbijam jajko i wyrabiam –można z pomocą robota lub ręcznie (wtedy najpierw łyżką, aż składniki z grubsza się połączą, a potem już na stolnicy). Ja zazwyczaj korzystam z robota lub miksera, dzięki temu ciasto jest dobrze wyrobione, a całość idzie naprawdę szybko. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i dość elastyczne.

      Stolnicę podsypuję mąką, mąką posypuję także wałek, ciasto dzielę na części i wałkuję –ja na grubość ok. 5 mm Wykrawam pierniczki, układam na blasze (z zachowaniem odstępów, bo będą rosły).

      Wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę naprawdę krótko, bo zaledwie kilka minut (funkcja góra-dół) 6-8 minut.

      Upieczone wyjmuję i zostawiam do ostudzenia, a do piekarnika wstawiam kolejną blachę. I piekę tak samo.

      Ostudzone dekoruję lukrem, roztopioną czekoladą lub zostawiam bez żadnych ozdób.


      Lukier robię z cukru pudru i cieplego mleka lub z cukru pudru i ciepłej wody ewentualnie cukier puder i sok z cytryny.

      Kiedy lukier zastygnie, pierniki chowam do pudełek lub puszek. Już z zasadzie następnego dnia można je jeść.Oczywiście najlepsze po paru dniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 09 stycznia 2016 15:06
  • czwartek, 07 stycznia 2016
    • CIASTO CZEKOLADOWO - BURACZKOWE

      Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowo-buraczkowe.Przepis

      ten znalałam w książce Ewy Wachowicz "Ciasta".

      PRZEPIS

      3 jajka,

      300g cukru trzcinowego lub zwykłego,

      100g czekolady gorzkie,

      1 laska  wanilii, 

      200g mąki,

      30g kakao,

      1½ łyżeczki sody,

      220 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek, ewentualnie oleju,

       ¼ łyżeczki soli,

      300 g buraków czerwonych,

      polewa czekoladowa lub  kawałek czekolady białej do dekoracji.

      Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

      Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i zmiksować. Gdy jaja zbieleją, dolać wystudzoną, lecz ciągle płynną czekoladę. Ponownie zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Zmiksować.

      Do mąki wsypać kakao i sodę. Przesiewając, dodać do masy – wraz z olejem (stopniowo i na przemian, cały czas miksując). Dorzucić sól i buraczki. Ostatni raz zmiksować.

      Ciasto przelać do tortownicy (średnica 25 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać.

      Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 1 godzinę.

      POLEWA

      Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ddajemy łyżkę oleju i 50 ml śmietany 30 procentowej. Smarujemy na chłodnym cieście.Zamiennie możemy udekorować białą czekoladą startą na tarce.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 stycznia 2016 19:19

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa