Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • ŁOSOŚ W SOSIE TERYAKI PODANY NA SAŁACIE Z MARYNOWANYM IMBIREM I SEZAMEM

       

      Wczoraj byłam na osiemnastych urodzinach mojej chrześnicy. Na drugie danie podano karmelizowanego łososia na sałacie. Mimo, iż danie było dosyć "chude" jak na drugie danie, zainspirowana tym smakiem, postanowiłam go dzisiaj powtórzyć. Rodzinka twierdzi, że wyszlo super.

      PRZEPIS

      -nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5x7 cm

      -sos teryaki:

      -5 łyżek sosu sojowego,

      -3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego

      -3 łyżki miodu lub syropu klonowego

      -3 łyżki oliwy z oliwek

       

      -opakowanie mix sałat np. buraczkami,

      -łyżka imbiru marynowanego,

      -pół avocado,

      -2 łyżki prażonego sezamu,

      -garść roszponki,

      -2 ogórki marynowane ( ja kupuję pikle w Lidlu)

      -kawałek pęczka kolendry.

       

      Przygotowuję marynatę łącząc wszystkie składniki.

      Zostawiam 4 łyżki marynaty na poźniej a resztą zalewam łososia.

      Łososia trzeba marynować parę godzin w lodówce.

      Wysiągamy z lodówki. Łososia wyciągamy z zalewy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, do nagrzanego naczynia. Zalewę podgrzewamy aż zgęstnieje, po ok.5 minutach pieczenia łososia polewamy go gęstą zalewą i posypujemy sezamem, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy. Sałatę wkładamy do dwóch misek, kroimy avocado, dodajemy do sałaty,dodajemy pokrojone ogrki,imbir marynowany, zalewamy marynatą (po dwie łyżki na miskę, delikatnie mieszamy, kładziemy łososia na sałaty, polewamy pozostałą po pieczeniu marynatą,kładziemy kolendrę i posypujemy sezamem.

      SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 20:51
    • ZUPA KREM Z SOCZEWICY

      Uwielbiam takie sycące zupy, zwłaszcza w chłodne , zimowe wieczory.Polecam!

      -opakowanie czerwonej soczewicy (ok 500 gram)

      -1-1,5 puszki pomidorów,

      -puszka mleka kokosowego,

      -2 cebule,

      -2 zabki czosnku

      -kmin rzymski, sól, chili –  przyprawy według uznania.

      -trochę greckiego jogurtu naturalnego i listki  kolendry do dekoracji.

       

      Kroję cebulę i smażę na oleju, dodaję czosnek, chwilę smażę, na końcu dodaję soczewicę (wcześniej płukaną), wlewam wodę, tak żeby przykryła wszystkie składniki zupy i gotuję koło 15 minut do miękkości, dodaję pomidory z puszki i przyprawy oprócz kolendry. Gotuję jeszcze 5 minut, na końcu dodaję mleko kokosowe, chwilę gotuję.

      Na końcu miksuję zupę, nalewam do miseczek, do każdej miseczki wkładam kleks jogurtu naturalnego, ozdabiam kolendrą.

      Smacznego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 20:11
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami, kaparami i serem

      Przepyszna wersja piersi z kurczaka, serdecznie polecam.

      ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, KAPARAMI I SEREM.

      • 2 pojedyncze piersi kurczaka

      • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + trochę oleju ze słoika

      • łyżka kaparów

      • kulka mozarelli

      • ok. 30 g tartego sera żółtego,

      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

      • 6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej lub cienko pokrojonego wędzonego boczku)

      • sól, pieprz, papryka wędzona słodka

       

      ŻÓŁTE ZIEMNIAKI PURRE

      • 2 łyżki masła

      • 2 łyżki śmietanki kremowej 30%

      • sól, pieprz, łyżeczka kurkumy

      • 4 średnie ziemniaki

      Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.

      Suszone pomidory posiekać na kawałeczki i wymieszać z rozdrobnioną mozzarellą, startym serem, kaparami oraz natką pietruszki. Doprawić delikatnie solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu

      pokroić na 3 cm plastry i wyłożyć obok ziemniaków purre podanych jak kulki lodów obok dowolnej surówki. Roladki polać sosem pozostałym na blaszce.

      Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną         wodą, posolić i zagotować. Ugotować do miękkości.

      Ziemniaki odcedzić i od razu dodać masło,sól,     pieprz,śmietankę i kurkumę.Rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 20:23
  • czwartek, 04 lutego 2016
    • Chrusty

      Jak przystało na tłusty czwartek zrobiłam chrusty.

      Bardzo łatwo i szybko się je robi, przepis sprawdzony niejednokrotnie.

      PRZEPIS:

      3 szklanki mąki,

      pół szklanki żółtek ( około 5sztuk)

      poł szklanki piwa,

      odrobina oleju,

      sól do smaku.

      Łączę wszystkie składniki na stolnicy, wyrabiam ciasto, Wałkuję na około pół centymetra, wykrajam chrusty, smażę na głębokim oleju na złoty kolor, po wystygnięcu posypuję cukrem pudrem.SMACZNEGO


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lutego 2016 19:13

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa