Poczuj miętę

Wpisy

  • środa, 15 lutego 2017
    • BROWNIE Z MALINAMI

      Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze.Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.


      SKŁADNIKI

      200 g masła

      250 g gorzkiej czekolady 70%

      3 jajka

      200 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      135 g mąki

      Pudełeczko malin

      szczypta soli

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

      Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

      W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

      Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.

      Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BROWNIE Z MALINAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2017 15:05
  • środa, 08 lutego 2017
    • PIZZA JAGLANA

      Pyszna, lekka pizza, dla odchudzających się :)

       

      -2 woreczki kaszy jaglanej,

      -1 cebula,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -sol,

      -pieprz,

      -1 łyżeczka kurkumy,

      -ser żołty starkowany lub  w plastrach około 30 dkg,

      -puszka tuńczyka,

      -2 łyżki kukurydzy,

      -1 łyżka oregano,

      -1 łyżeczka chili lub papryki ostrej,

      Ugotować 2 woreczki kaszy jaglanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule pokroić na drobno, zeszklić  na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, dodać do kaszy jaglanej, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, chili, kurkumą. Wyłożyć kaszę jaglaną na papier do pieczenia uformować koło z kaszy na wysokość ok. 1-1/5 cm. Posmarować ketchupem, wyłożyć tuńczyka z puszki, posypać serem i kukurydzą, posypać ziołami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni około 15-20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA JAGLANA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 15:30
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • ZUPA KREM GRUSZKOWO-PIETRUSZKOWY

       

      Bardzo smaczna zupa krem. Ma dosyć oryginalny smak.

      Polecam dodanie do zupy małej gruszki, żeby słodycz nie zdominowała smaku zupy.

      krem_gruszkowopietruszkowy_kopia

      SKLADNIKI:

      -1/2 kg pietruszki,

      -1 nieduża gruszka,

      -1 ziemniak,

      -1 cebula,

      -250 ml mleka,

      -600 ml bulionu warzywnego,

      -1 lyżka masla,

      -1 łyzka oliwy z oliwek,

      -½ łyżeczki cynamonu,

      -troche gałki muszkatałowej,

      -trochę soku  z cytryny,

      -łyżka startego sera parmezanu na miskę zupy.

       Pietruszkę, cebulę i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.

      Warzywa i gruszkę smażymy w garnku na oleju i maśle.

      Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.

      Wrzucamy do podsmażonych warzyw z gruszką.

      Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

      Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

      Dolewamy mleko.

      Zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny.

      Podajemy z parmezanem, oliwka i grzanką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 18:31

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa