Poczuj miętę

Wpisy

  • niedziela, 30 listopada 2014
    • ROLADA ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWA

      Przepyszna przystawka, na mojej liście przystawek danie numer 1. POLECAM!

      PRZEPIS

      Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),

      2 ząbki czosnku,

      trochę masła do usmażenia szpinaku,

      3 lub 4 jajka,

      1 almette chrzanowy,

      1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),

      Szpinak rozmrażam, odsączam i smażę na maśle ok. 5 minut, dodaję czosnek , smażę jeszcze chwilę, doprawiam solą i pieprzem.

      Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

      Studzę, ściągam z papieru. Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette, kładę łososia i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 19:31
  • piątek, 28 listopada 2014
    • TARTA ZE SZPINAKIEM

      Muszę się przyznać, że już od dawna zbieram się do upieczenia tarty, bo jak do tej pory wychodzily mi one niestety średnio. Tym razem jednak tarta wyszła przepyszna. Przepis bazowy na tartę znalazłam na blogu na który często zaglądam kotlet.tv

      PRZEPIS

      składniki:

      ciasto na tartę:

      250 g mąki

      125 g masła

      1 żółtko

      50–60 g wody

      odrobina soli

      nadzienie:

      paczka mrożonego szpinaku ( kupuję w tesco marki tesco bo ten mi najbardziej smakuje),

      100 ml jogurtu greckiego lub śmietany,

      2 jajka,

      łyżka mąki,

      kawałek staratego parmezanu,

      pól kostki sera feta,

      parę suszonych pomidorów z zalewy.


      Na stolnicę sypię mąkę, dodaję zimne masło, drobno kroję razem z mąką, potem dodaję żółtko, wodę i sól, zagniatam, wkładam na około godzinę do lodówki.

      Wyjmuję, wałkuję na stolnicy i wkładam do formy.

      Na to kładę papier lub folię do pieczenia, wysypuję fasolki (obciążnik, by tarta się nie wybrzuszyła podczas pieczenia, można też nakłuć widelcem). Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut z fasolkami, a potem zdejmuję i jeszcze 5 minut. Na taki zapieczony spód kładę farsz .

      Farsz

      Smaże cebulę drobno pokrojoną do tego dodaję rozmrożony szpinak i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Duszę ok. 15 minut. Delikatnie doprawiam solą. Wykładam to na tartę, kładę pomidory z zalewy, na to wylewam rozmącone 2 jajka ze śmietaną, mąką i z parmezanem. Na to wszystko kładę pokrojoną fetę, zapiekam jeszcze 30 minut.


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 28 listopada 2014 12:55
  • piątek, 21 listopada 2014
    • BEZY DELIKATNIE KAKAOWE

      Uwielbiam bezy pod każdą postacią i ze wszystkimi dodatkami. Dzisiaj przepis na proste małe, pyszne beziki - lekko kakaowe.Z wierzchu chrupiące a w środku ciągnące.

      PRZEPIS

      4 białka,

      240 gram cukru,

      łyżeczka mąki ziemniaczanej,

      łyżeczka soku z cytryny,

      łyżka kakao.

      Białko ubijam aż będzie sztywne, ubijając dodaję powoli cukier, mąkę, sok  z cytryny i kakao.

      Łyżką nakładam na papier do pieczenia małe beziki, im mniejsze tym lepiej, zostawiam odstępy pomiędzy bezami. Piekę w piekarniku 45 minut w 140 stopniach.


       

      

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 17:24
  • czwartek, 20 listopada 2014
    • ZUPA CYTRYNOWA

      Dzisiaj pyszna zupka cytrynowa, bardzo prosta do zrobienia a oryginalna w smaku.

      PPRZEPIS

      SKŁADNIKI

      podwójna pierś z kurczaka,

      włoszczyzna,

      2 cytryny,

      1 śmietana 30%,

      woreczek ryżu,

      sól, pieprz, cukier, trochę curry i kurkumy, ziele angielskie, liść laurowy.

      natka do posypania.

      Obieram i kroje na dosyć drobno włoszczyznę, wrzucam do garnka z gorącą wodą, wkładam piersi z kurczaka pokrojone  na  4 części. Solę, pieprzę , dodaję liść laurowy, zielę angielskie, kurkumę curry i łyżeczkę cukru. Gotuję na wolnym ogniu do ugotowania warzyw i mięsa ( około 25 minut). Wyciskam sok z cytryny dodaję do zupy, chwile gotuję wlewam śmietanę.

      Osobno gotuję ryż. Do każdej miseczki  wkładam trochę ryżu, warzyw, kawałek piersi z kurczaka, wlewam zupę, posypuję natką. Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 listopada 2014 20:25
  • środa, 19 listopada 2014
    • CIASTECZKA OWSIANE

      Przepis na ciasteczka owsiane znalazłam na blogu mała cukierenka, bardzo mi podpasował  a i ciasteczna okazały się pyszne i zdrowe.

      PRZEPIS

      SKŁADNIKI:
      200g masła w temperaturze pokojowej
      3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (użyłam białego)
      1 opakowanie cukru wanilinowego (użyłam ziarenka wanilii)
      1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 łyżeczki sody
      szczypta soli
      2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
      1/2 szklanki posiekanych bakalii

      1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

      2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

      3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

      4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Podawać przestygnięte.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 10:42
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

      Polecam pyszne ciasteczka z czekoladą. Przepis znalazłam na blogu WHITE PLATE, wyglądały tak kusząco, że postanowiłam je zrobić. Nie zawiodłam się. Do tej pory już nieraz robiłam ciasteczka z czekoladą ale te są chyba najlepsze.

      PRZEPIS

      180 g mąki pszennej,

      120 g cukru trzcinowego ( ja dodałam  zwykły),

      1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej ( ja dodałam ziarenka wanilii),

      120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,

      1 jajko,

      1 łyżeczka proszku do pieczenia,

      100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki

       

      Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) połączyć w misce.

      Do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach. Dodać jajko i wanilię.

      Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki. Kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę połamaną na malutkie kawałki.

      Piekarnik nagrzać do 170 st C (termoobieg) piekłąm w 180 st C góra - dół

      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Przy użyciu dwóch małych łyżeczek lub niedużej łyżki do lodów formować z masy kulki.( ja formowałam rękoma małe kuleczki i spłaszczałam je przed położeniem na blachę

      Kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy.

      Wstawić blachę do piekarnika. piec ok 12 minut.

      Wyjąć i ostudzić. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 16:56
  • sobota, 15 listopada 2014
    • CHAŁKA

       

      PRZEPIS pochodzi z blogu kotlet.tv. Moja wersja chałki jest z kruszonką.

      Chałka jest przepyszna zwłaszcza z masłem i powidłami śliwkowymi. POLECAM :-)

      Składniki

      500 g mąki pszennej

      150 ml mleka

      90 ml wody

      80 g roztopionego masła

      1 jajko

      20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant

      3-4 łyżki cukru

      dodatkowe jajko do smarowania

      na kruszonkę:

      100 g masło, 90 g cukru pudru, 140g mąka

      Kruszonka: do miski wkładam mąkę i cukier puder, kroję drobno masło i mieszam z mąką i cukrem i wyrabiam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Przed posypaniem chałki wkładam na parę minut do lodówki.

      Do miski wsypuję mąkę. Świeże drożdże rozpuszczam w mleku i to dodaję do mąki, za to w przypadku drożdży instant można je wrzucić bezpośrednio do mąki. Dodaję pozostałe składniki mleko (o ile nie dodano z drożdżami), wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko Mieszam a potem przekładam na blat i wyrabiam ok. 10 minut.

      Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość

      Wtedy dzielę je na 8 w miarę równych kawałków.

      Formuję wałeczki. Zlepiam pięć i zabieram się za plecenie chałki.

      Biorę zewnętrzny wałeczek i przekładam przez dwa sąsiednie i potem z drugiej strony i tak cały czas. Zawsze zewnętrzny (raz lewy raz prawy) i przez dwa do środka.Teraz trzy pozostałe plotę, jak normalny warkocz. Układam na pierwszym splocie, chowam pod spód końce i odstawiam na ok. 45 minut aby chałka podrosła.Wtedy smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika.

      Piekę ok. 25-35 minut aż do wyraźnego zezłocenia chałki..  

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2014 17:36
    • PASZTET MIĘSNY

      PRZEPIS

      60 dkg udźca z indyka,

      30 dkg piersi z indyka,

      10 dkg wątróbki drobiowej,

      kawałek boczku,

      włoszczyzna,

      2 cebule

      4 suszone grzyby,

      100 ml śmietany 30%,

      1 bułka,

      2 jajka,

      przyprawy:

      listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony, papryka słodka, papryka ostra,imbir, gałka muszkatałowa.

      Smażę pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone mięsa podsmażam, potem dolewam wodę, obieram włoszczyznę i wkładam do garnka, dodaję pieprz, ziele, liść laurowy, sól. Wszystko gotuję na małym ogniu około godziny, jak mięso jest już miękkie dodaję wątróbkę i jeszcze chwilę gotuję. Wszystko razem mielę w raz z boczkiem,  namoczoną bułką, śmietaną, trochę rosołu w którym gotowało się mieso, na końcu dodaję zółtka, i ubite białka lub całe jajka, delikatnie mieszam doprawiam do smaku przyprawami. Wkładam do formy keksowej nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, posypuję wiórkami lub okładam kawałkami masła i piekę w kąpieli wodnej około 50 minut w 180 stopniach .

      Można piec normalnie ale pieczone w kąpieli wodnej ma fajniejszą konsystencję do smarowania, nie jest suche.

      Kąpiel wodna: do blaszki piekarnikowej wlewam trochę wody na tym ustawiam foremkę z pasztetem i włączam piekarnik. Po upieczeniu i wyjęciu formy z piekarnika  dekoruję na przykład ziarenkami kolorowego pieprzu. pasztet jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2014 15:10
  • piątek, 14 listopada 2014
    • PYSZNE CIASTO MARCHEWKOWE

       Ciasto jest niesamowite w smaku i bardzo proste do zrobienia, a co najważniejsze zawsze wychodzi. Przyznam się szczerze że tak często robię to ciasto że czasami robię je z pamięci i rożnie mi się w związku z tym sypnie mąki czy cukru,  a marchewki dodaję tyle ile uda mi się starkować. Nie zdarzyło mi się żeby ciasto nie wyszło. Polewa na cieście nie wygląda może smakowicie i nie jest taka śnieżnobiała jak na zdjęciach z innych blogów kulinarnych, ale to dlatego że nigdy nie dodaję szklanki cukru pudru i takiej ilości serka topionego philadelphia i masła.Zawsze staram się trochę odchudzić polewę. :-) ale to naprawdę nie wpływa na smak ciasta.

      PRZEPIS

      składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

      1 i 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego (można dać zwykły biały)

      3 jajka

      ¾ szklanki oleju lub oliwy

      1 i ¼ szklanki mąki pszennej

      1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

      1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika lub więcej jeśi ktoś lubi mocno piernikowe smaki.

      ok.2 szklanki marchewki startej

      sposób wykonania:

      Mąkę przesiać i wymieszać ją z sodą i przyprawą do piernika. Do miski wsypać cukier, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać marchewkę. Wszystko razem wymieszać (już nie miskować) i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 60 minut w 180 stopnia

       

      Polewa:

      100 gram serka topionego śmietankowego (obojętnie jakiego, najlepiej philadelphia)

      100 gram masła (dodaję mniej)

      1 szklanka cukru pudru ( ja dodaję dużo mniej)

      Roztopić serek z masłem, dodać cukier puder

      wymieszac,jeśli będą się robiły grudki użyć trzepaczki, polewą polać ostudzone ciasto, posypać wiórkami czekoladowymi lub inną dekoracją

      Smacznego :-)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 22:17

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa