Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

       

      Uwielbiam wszystkie sałatki. Dzisiaj przepis na sałatkę z tuńczykiem.

      Skłądniki:

      -dowolne sałaty, u mnie mix sałat z roszponką

      -pomidorki koktajlowe,

      -ogórki konserwowe,

      -oliwki zielone,

      -parę kaparów,

      -puszka tuńczyka.

      sos vinegret: oliwa z oliwek: 4 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki , sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru, dowolne zioła.

      sos czosnkowy: kubek jogurtu naturalnego greckiego,łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, troche soli lub vegety natur, troszkę cukru. 

      Myjemy warzywa, kroimy ogórki, dodajemy pomidorki,kapary, mieszamy wszystko, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, mieszamy składniki sosu, doajemy do sałatki delikatnie mieszamy. Kładziemy parę kleksów sosu czosnkowego, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 21:44
  • wtorek, 17 listopada 2015
    • POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Podaję przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym.

      1 kg polędwicy wieprzowej,

      ser feta,

      pomidory suszone w zalewie, 

      pęczek bazylii,

      4 ząbki czosnku,

      puszka pomidorów.

      Polędwiczkę kroimy na parę kotletów, każdy ubijamy, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy kładziemy pomidor suszony i kawałek fety, zawijamy polędwiczkę w zraza, obsamażamy każdą na oleju i wkładamy do piekarnika na 30 minut, piekarnik utawiamy na koło 180 stopni. W międzyczasie miksujemy pomidory z  puszki z liśćmi bazylii i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do zraaów i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i sałatką z miksu sałat z pomidorkami koktajlowymi z sosem vinegret, posypana prażonym słonecznikiem. SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 listopada 2015 17:39
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
    • ZUPA KREM Z DYNI

       

       

      Jedna z  moich ulubionych zup kremów, pyszna, zdrowa i prawie bez kalorii :-)

      Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest obieranie i krojenie  dyni. W tym celu najpierw ją myję, poźniej kroję  na  4 części jeszcze nie obraną, później na jeszcze mniejsze części, następnie wykrawam miąższ i kroję go na kawałki.

      PRZEPIS

      SKŁADNIKI

      1 dowolna  średniej wielkości dynia jadalna np: hokkaido,

      2 cebule,

      1 marchewka,

      1 ziemniak,

      2 ząbki czosnku,

      2 cm imbiru świeżego,

      1 łyżka masła,

      1 śmietana 30 % ( można pominąć)

      1 jogurt naturalny lub smietanę 18 %

      do posypania pestki dyni prażone i natka pietruszki.

      Do doprawienia, sól, pieprz, sproszkowany imbir, można posypać curry lub kurkumą.

      Cebule kroję i smażę aż będzie szklista na oleju, do tego dodaję obrane i pokrojone na kawałki  marchewkę i ziemniaka, dynię pokrojoną na kawałki, imbir w kawałku obrany, ząbki czosnku obrane, wszystko razem smażę około minuty, dolewam gorącej wody tak aby lekko przykryła warzywa dodaję soli i gotuję na średnim ogniu około 25 minut do zagotowania warzyw, następnie dodaję łyżkę masła, 2 śmietany i doprawiam do smaku solą, pieprzem, imbirem, vegetą w zależności od upodobań i smaku, imbir dodaje zdecydowanej ostrości. Blenduję do uzyskania kremowej konsystencji. Podaję posypane uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni i słonecznika i posypane natką.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 listopada 2015 12:13
  • środa, 04 listopada 2015
    • ZUPA KREM Z CZOSNKU

      Bardzo polecam tę zupę, jest to moja faworytka wśród zup kremów. Jest pyszna i zdrowa.Mimo ogromnej ilości czosnku naprawdę go nie czuć, a zmiksowany czosnek daje niesamowitą konsystencję.

      PRZEPIS:

      na cztery osoby:

      4 główki czosnku,

      4 cebule, 

      4 ziemniaki,

      2 duże lub 4 małe serki topione,

      śmietana 30,

      śmietana 18 lub jogurt naturalny grecki,

      olej do smażenia warzyw,

      łyżka masła,

      natka pietruszki,

      prażone ziarna słonecznika, dyni lub np. cienko krojone migdały - do dekoracji.

      Cebule obieram i kroję na średnie kawałki, czosnek obieram. Smaże cebulę żeby się zeszkliła, dodaję ząbki czosnku, smażę około 3 minuty. Obieram ziemniaki i kroję na małe kawałki, dorzucam do cebuli i czosnku, wlewam wodę, taką ilość żeby zakryła warzywa, doprawiam pieprzem, solą lub vegetą natur. Gotuję warzywa do miękkości, na końcu dodaję serki topione, mały kubek śmietany 30 i mały kubek śmietany 18 lub jogurtu naturalnego greckiego. Miksuję, podaję z prażonymi ziarnami, natką pietruszki, opcjonalnie z grzankami. SMACZNEGO :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 19:23

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa