Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 01 grudnia 2014
    • CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

      Uwielbiam ciasto marchewkowe. Tym razem na bazie mojego starego przepisu zrobiłam ciasto z kremem i polewą marchewkową. Przepis na polewę znalazłam na blogu malacukierenka.pl i przyznam że choć pdchodziłąm do niej wielokrotnie, zawsze kończyło się na mojej ulubionej polewie z  serków topionych, tym razem odważyłam się spróbować i nie zawiodłam się. Polewa jest bardzo oryginalna i pyszna, a wygląda z marcepanowymi marcheweczkami obłędnie.


       

      PRZEPIS

      CIASTO

      1 i 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego (można dać zwykły biały)

      3 jajka

      ¾ szklanki oleju lub oliwy

      1 i ¼ szklanki mąki pszennej

      1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

      1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika lub więcej jeśi ktoś lubi mocno piernikowe smaki.

      ok.2 szklanki marchewki startej

       

      KREM

      250 g serka mascarpone

      200 ml śmietany 30%

      łyżka cukru pudru

      1 łyżka soku z cytryny,

      skórka z połowy startej cytryny.

       

      POLEWA

      500 ml soku marchewkowego,

      1 galaretka pomarańczowa,

      1 budyń waniliowy bez cukru.

      Dodatkowo:
      marcepan
      barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony, ja kupiłam zielony, czerwony i żółty, z czerwonego i żółtego zrobiłam pomarańczowy, bo pomarańczowego nie było w żadnym sklepie

       

      SPOSÓB WYKONANIA:

      Mąkę przesiać i wymieszać ją z sodą i przyprawą do piernika. Do miski wsypać cukier, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać marchewkę. Wszystko razem wymieszać (już nie mikskować) i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 60 minut w 180 stopnia.

      Po przestygnięciu przekrajam ciasto na połowę.

      KREM

      Mascarpone miksuję, dodaję kremówkę i miksuję na sztywny krem, na końcu dodaję cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową.

      Na ciasto w blaszce wykładam krem i przykrywam go drugą połową ciasta, i lekko dociskam.

      POLEWA

      Na soku marchewkowym gotuję budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmuję go z ognia i dodaję do niego galaretkę w proszku, mieszam, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawiam do przestygnięcia na około 15-20 minut.
      Ciepłą polewę wylewam na wierzch ciasta i odstawiam je na parę godzin, aż polewa stężeje.

      Marcepan zabarwiam na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formuuję w rękach małe marchewki i nacinam je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywam małe kawałeczki i lekko dociskam, umieszczam je na grubszych końcach marchewek.Kładę na cieście.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 grudnia 2014 13:30

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa