Wpisy
Znowu moje ulubione ciasto z tych "niebo w gębie" dzisiaj trochę zmodyfikowane, tym razem dodaję krem cytrynowy, w końcu znalazłm sposób na wykorzystanie żółtek które zostają zazwyczaj po robieiu ciasta bezowego.
Na płaty bezowe:
8 białek,
400 gram cukru kryształ,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka soku z cytryny.
Na krem:
2 małe mascarpone( po 250 gram) lub 1 duży.
400 g śmietany 30 %
łyżka cukru pudru.
Owoce:
Małe pudełeczk malin i pudełeczko borówek,
puszka ananasów.
Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję mąkę i sok cytrynowy, ubijam jeszcze chwilę.
Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na jeden papier nakładam ubite białko formuując koło.
Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 2 godziny, po gdzinie zamieniam blaszki ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry.
Ten sposób pieczenia powduje że beza jest bardziej zwarta.
Krem z mascarpone:
Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.
Krem cytrynowy:
3 żółtka,
80 g cukru pudru,
sok 2 cytryn,
ok. 120 g masła
Żółtka, sok z cytryn i cukier puder przekładam do rondelka, dokładnie mieszam i podgrzewam.
Dodaję masło (jak całość zacznie robić się ciepła) i wszystko dokładnie mieszam.
Mieszam aż zacznie bąbelkować a cała masa zacznie gęstnieć, wyraźnie zjaśnieje. Czekam aż wystygnie.
Płat bezowy bardzo ostrożnie przekładam na. talerz.Smaruję połową kremu cytrynowego
Kładę połowe kremu z mascarpone i połowę ananasa z puszki, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu cytrynowego, na to krem z mascarpone, reszte ananasów, borówki i maliny, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO
Polecam ten przepis, łosoś jest naprawdę boski :)
-Płat łososia bez ości i bez skóry podzielony na 4 kawałki.
-4 łyżki sosu sojowego,
-1 łyżka soku z cytryny,
-1 łyżka miodu,
-1 łyżeczka imbiru,
-1 łyżka oleju sezamowego,
-łyżka sezamu jasnego, czarnego lub miesznego.
Powyższe składniki (oprócz sezamu i łososia,łączymy ze sobą, zalewamy tym łososia i wkładamy do lodówki na parę godzin.Wysiągamy z lodówki. Łososia wyciągamy z zalewy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, do nagrzanego naczynia. Zalewę podgrzewamy aż zgęstnieje, po ok.5 minutach pieczenia łososia polewamy go gęstą zalewą i posypujemy sezamem, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy. Podajemy np. z warzywami gtowanymi na parze. POLECAM!
1/2 łyżeczki chili.
Zmodyfikowny przepis rolady łososiowej, urozmaiciłam składniki dodając pieczoną paprykę i glony nori.
PRZEPIS
Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),
2 ząbki czosnku,
mała cebulka,
trochę masła do usmażenia szpinaku,
3 lub 4 jajka,
1 almette chrzanowy,
1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),
1 pieczoną paprykę,
2 glony nori.
Kroję cebulę na drobno, podsmażam razem z wyciśniętym czosnek.Szpinak rozmrażam, odsączam i dodaję do cebuli, smaże ok.5 minut, doprawiam solą i pieprzem.
Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Studzę,ściągam z papieru.Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette,kładę łososia,paprykę pieczoną,pokrojoną,smaruję także bardzo delikantnie serkiem glony nori, na glony złączone ze sobą nakładam przygotowany szpinak z łososiem i resztą składników i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.