Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
    • TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM

      Znowu moje ulubione ciasto z tych "niebo w gębie" dzisiaj trochę zmodyfikowane, tym razem dodaję krem cytrynowy, w końcu znalazłm sposób na wykorzystanie żółtek które zostają zazwyczaj po robieiu ciasta bezowego.

       

      Na płaty bezowe:

      8 białek,

      400 gram cukru kryształ,

      łyżeczka mąki ziemniaczanej, 

      łyżeczka soku z  cytryny.

      Na krem:

      2 małe mascarpone( po 250 gram) lub 1 duży.

      400 g śmietany 30 %

      łyżka cukru pudru.

      Owoce:

      Małe pudełeczk malin i pudełeczko borówek,

      puszka ananasów.

      Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję mąkę i sok cytrynowy, ubijam jeszcze chwilę.

      Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na jeden papier nakładam ubite białko formuując koło.

      Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 2 godziny, po gdzinie zamieniam blaszki ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry.

      Ten sposób pieczenia powduje że beza jest bardziej zwarta.

      Krem z mascarpone:

      Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

      Krem cytrynowy:

      3 żółtka, 

      80 g cukru pudru,

      sok  2 cytryn,

      ok. 120 g masła

      Żółtka, sok z cytryn i cukier puder przekładam do rondelka, dokładnie mieszam i podgrzewam.

      Dodaję masło (jak całość zacznie robić się ciepła) i wszystko dokładnie mieszam.

      Mieszam aż zacznie bąbelkować a cała masa zacznie gęstnieć, wyraźnie zjaśnieje. Czekam aż wystygnie.


      Płat bezowy bardzo ostrożnie przekładam na. talerz.Smaruję połową kremu cytrynowego

      Kładę połowe kremu z mascarpone i połowę ananasa z puszki, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu cytrynowego, na to krem z  mascarpone, reszte ananasów, borówki i maliny, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 grudnia 2015 11:30
  • sobota, 05 grudnia 2015
    • ŁOSOŚ W SEZAMIE

      Polecam ten przepis, łosoś jest naprawdę boski :)

      -Płat łososia bez ości i bez skóry podzielony na 4 kawałki.

      -4 łyżki sosu sojowego,

      -1 łyżka soku z cytryny, 

      -1 łyżka miodu,

      -1 łyżeczka imbiru,

      -1 łyżka oleju sezamowego,

      -łyżka sezamu jasnego, czarnego lub miesznego.

      Powyższe składniki (oprócz sezamu i łososia,łączymy ze sobą, zalewamy tym łososia i wkładamy do lodówki na parę godzin.Wysiągamy z lodówki. Łososia wyciągamy z zalewy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, do nagrzanego naczynia. Zalewę podgrzewamy aż zgęstnieje, po ok.5 minutach pieczenia łososia polewamy go gęstą zalewą i posypujemy sezamem, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy. Podajemy np. z warzywami gtowanymi na parze. POLECAM!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 05 grudnia 2015 16:40
  • środa, 02 grudnia 2015
    • BROWNIE Z CHILI

      Modyfikacja mojego poprzedniego przepisu na brownie.Do składników dodałam pół łyżeczki chili, ciasto nabrało ostrzejszego charakteru :-)

      SKŁADNIKI

      200 g masła

      300 g gorzkiej czekolady 70%3 jajka

      270 gram cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      135 g mąki

      szczypta soli

      1/2 łyżeczki chili.

      Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

      W oddzielnej misce rozmiksować (ok. 30 sekund) jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

      Dodać mąkę, sól,chili i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta.

      Wstawić do piekarnika i piec przez ok.25-35. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2015 10:35
  • wtorek, 01 grudnia 2015
    • ROLADKI ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWE A LA SUSHI

      Zmodyfikowny przepis rolady łososiowej, urozmaiciłam składniki dodając pieczoną paprykę i glony nori.

      PRZEPIS

      Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),

      2 ząbki czosnku,

      mała cebulka,

      trochę masła do usmażenia szpinaku,

      3 lub 4 jajka,

      1 almette chrzanowy,

      1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),

      1 pieczoną paprykę,

      2 glony nori.

      Kroję cebulę na drobno, podsmażam razem z wyciśniętym czosnek.Szpinak rozmrażam, odsączam i dodaję do cebuli, smaże ok.5 minut, doprawiam solą i pieprzem.

      Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

      Studzę,ściągam z papieru.Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette,kładę łososia,paprykę pieczoną,pokrojoną,smaruję także bardzo delikantnie serkiem glony nori, na glony złączone ze sobą nakładam przygotowany szpinak z łososiem i resztą składników i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 grudnia 2015 18:40

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa