Poczuj miętę

Wpisy

  • niedziela, 18 grudnia 2016
    • CIASTO JAGLANE Z OWOCAMI

       

      PRZEPIS

      -150 gram kaszy jaglanej suchej ( 1,5 torebki kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu).

      -3/4 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),

      -2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,

      -1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru kokosowego,

      -paczka owoców mrożonych, rozmrożonych i odsączonych

      Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło.Wykładam wszystko do formy.Na to kłade odsączone owoce, ewentulanie mieszam z cukrem pudrem z ksylitolu lub cukru kokosowego jeśli są mocno kwaśne.

      Piec przez około 50 minut w 180 stopniach, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 grudnia 2016 15:55
    • SERNIK JAGLANY

      Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystkie " słodkości" które na jej bazie robię.Dzisiaj podaję przepis na sernik jaglany, który serdecznie polecam.


      Spód ciasta:

      -150 gram kaszy jaglanej suchej ( 1,5 torebki kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu).

      -3/4 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),

      -2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,

      -1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru kokosowego

      Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło.Wykładam wszystko do formy.

      Masa:                                   

      -800 gram jogurtu naturalnego

      -4 białka

      -3/4 szklanki dowolnego słodzidła ja dałam cukier  kokosowy,

      -2 budynie śmietankowe bez cukru,

      -szczypta soli.

      Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.

      masę wyłożyć na spód. 

      Piec przez około 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 grudnia 2016 11:43
  • sobota, 10 grudnia 2016
    • ZUPA MISO

      Uwielbiam te zupę, robię ją na swój sposób z dodatkami które najbardziej lubię, dla specyficznego smaku ważnym składnikiem jest tutaj bulion dashi i pasta miso.

      zupa_misoPRZEPIS

      Składniki:

      -bulion dashi,

      -2 łyżki  pasty  miso ( ja dodaję tyle żeby mi smakowało),

      -parę grzybów shitake,

      -1 litr  wody,

      -włoszczyzna pokrojona w słupki,

      -serek tofu,

      -listek glonów nori,

      -1 paczka krewetek mrożonych

      -1/2kg łososia bez skóry, bez ości, pokrojonego na kawałki około 4 cm,

      -szczypiorek pokrojony.

      Warzywa kroję w słupki, gotuje je z porem, cebulą ,grzybami pokrojonymi na kawałki,dodaję bulion dashi, jak warzywa są już prawie miękkie dodaje rozmrożone, umyte i oczyszczone krewetki, po 5 minutach dodaję  łososia, gotuję na bardzo małym ogniu 5 minut, na końcu dodaje pokrojone na małe kwadraciki glony nori, pokrojone na kawałki tofu i szczypiorek, już nie gotuję, rozpuszczam w osobnym kubku pastę miso i dodaje do zupy i mieszam. Zupę można podawać z makaronem, ryżem lub grzanką. SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 19:12

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa