Poczuj miętę

Wpisy

  • środa, 13 kwietnia 2016
    • TORCIK BEZOWY KAKAOWY

      Torcik bezowy dobry jest na każdą okazję i na każdy dzień, dzisiaj w wersji lekko kakaowej.Tym razem bez mąki ziemniaczanej.

       

      Na płaty bezowe:

      6 białek,

      300 gram cukru kryształ,

      łyżeczka soku z  cytryny,

      łyżeczka kakao.

      Na krem:

      1 małe mascarpone( po 250 gram) 

      200 g śmietany 30 %

      łyżka cukru pudru.

      Owoce:

      pudełeczko borówek,

      puszka owoców mix w zalewie.

      Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy i kakao, ubijam jeszcze chwilę.

      Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formuując koła.

      Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny ( po 15 minut zamieniam blaszki),poźniej piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry)

      Studzę bezy. Tak pieczona beza jest z zewnątrz twarda a w środku ma delikatna piankę.

      Krem z mascarpone:

      Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

      Kładę połowe kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, reszte owoców, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 13 kwietnia 2016 17:04

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa