Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 18 kwietnia 2017
    • SERNIK Z BEZˇ

      Przepyszny, najlepszy sernik z delikatn± bezow± skorupk±, polecam wszystkim.


      PRZEPIS

      CIASTO

      -2 szklanki m±ki,

      -kostka masła lub margaryny,

      -3/4 szklanki cukru

      -3 żółtka,

      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      MASA SEROWA

      -1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku,

      -1 szklanka cukru,

      -3 jaja,

      -1/2 szklanki oleju,

      -sok z całej cytryny,

      -półtora opakowania budyniu ¶mietankowego lub waniliowego,

      -1 i ½ szklanki mleka.

      Beza

      -3 białka,

       -pół szklanki cukru.

      Schłodzone masło pokroić nożem, dodawać m±kę,cukier, żółtka, proszek do pieczenia, zagnie¶ć ciasto. Wykleić blachę, również boki.

      Zmiksować składniki na masę, na końcu dodać mleko, zmiksować, wylać masę na ciasto.

      Piec ciasto 45 minut, w międzyczasie ubić białka, na końcu dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę wyłożyć na ciasto, ciasto piec jeszcze 15 minut. Po wył±czeniu piekarnika, zostawić jeszcze 15 minut w piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 kwietnia 2017 19:28
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • MAZUREK Z MˇKI KOKOSOWEJ

      Dzisiaj zrobiłam mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej.Troszkę go zmodyfikowałam bo nie miałam niektórych składników. Mimo że nie ma cukru jest słodki i bardzo nam smakuje. Polecam zdrow± odmianę tego ciasta na ¦więta.

       

       

      PRZEPIS

      CIASTO:

      -5 jajek,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -10 łyżek m±ki kokosowej,

      -szczypta wanilii,

      -szczypat soli

      POLEWA:

      -8 daktyli,

      -150 ml ¶mietanki,

      -4 łyżki rumu,

      -2 łyżki kakao

      Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładaj±c j± papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienk± warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

      W międzyczasie przygotuj masę. Gotuj chwilę daktyle ze ¶mietank±, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

      Kiedy spód ciasta ostygnie, wyłóż na niego przygotowan± masę i ozdób j±  rozpuszczon± czekolad± i migdałami. SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 18:45

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa