Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 18 kwietnia 2017
    • SERNIK Z BEZĄ

      Przepyszny, najlepszy sernik z delikatną bezową skorupką, polecam wszystkim.


      PRZEPIS

      CIASTO

      -2 szklanki mąki,

      -kostka masła lub margaryny,

      -3/4 szklanki cukru

      -3 żółtka,

      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      MASA SEROWA

      -1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku,

      -1 szklanka cukru,

      -3 jaja,

      -1/2 szklanki oleju,

      -sok z całej cytryny,

      -półtora opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,

      -1 i ½ szklanki mleka.

      Beza

      -3 białka,

       -pół szklanki cukru.

      Schłodzone masło pokroić nożem, dodawać mąkę,cukier, żółtka, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Wykleić blachę, również boki.

      Zmiksować składniki na masę, na końcu dodać mleko, zmiksować, wylać masę na ciasto.

      Piec ciasto 45 minut, w międzyczasie ubić białka, na końcu dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę wyłożyć na ciasto, ciasto piec jeszcze 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić jeszcze 15 minut w piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 kwietnia 2017 19:28
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • MAZUREK Z MĄKI KOKOSOWEJ

      Dzisiaj zrobiłam mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej.Troszkę go zmodyfikowałam bo nie miałam niektórych składników. Mimo że nie ma cukru jest słodki i bardzo nam smakuje. Polecam zdrową odmianę tego ciasta na Święta.

       

       

      PRZEPIS

      CIASTO:

      -5 jajek,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -10 łyżek mąki kokosowej,

      -szczypta wanilii,

      -szczypat soli

      POLEWA:

      -8 daktyli,

      -150 ml śmietanki,

      -4 łyżki rumu,

      -2 łyżki kakao

      Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

      W międzyczasie przygotuj masę. Gotuj chwilę daktyle ze śmietanką, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

      Kiedy spód ciasta ostygnie, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją  rozpuszczoną czekoladą i migdałami. SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 18:45

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa