Poczuj miętę

Wpisy

  • niedziela, 31 maja 2015
    • MOJITO

      Nasptępny orzeźwiajacy napój na upalne dni, mój ulubiony w wersji bez alkoholu.Uwielbiam kwaśność limonki połączoną ze słodyczą cukru trzcinowego i rześkością mięty.


       

      Przepis (na 4 porcje):

      5 limonek,

      4 lub 8 łyżek cukru trzcinowego ( według upodobań ja lubię słodkie),

      3 gałązki mięty,

      1 litr wody mineralnej ( według uupodobań wodę gazowaną lub niegazowaną, niektórzy dodają sprite, ja wlewam połowę niegazowanej a na końu uzupełniam gazowaną)

      Wyciskam sok z 4 limonek, ucieram z cukrem trzcinowym i 2 gałązkami mięty (same liście), dolewam wody, dekoruję pokrojąną na półplasterki limonką i pzostałymi listkami mięty, na końcu dodaję parę kostek lodu, lub parę kostem rozdrbnionego lodu. POLECAM!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 maja 2015 12:41
  • piątek, 29 maja 2015
    • LEMONIADA

      Orzeźwiająca lemoniada pomarańczowo-cytrynowa, idealna na uplne dni.


      Przepis:

      2 pomarańcze,

      2 cytryny,

      1 limonka,

      4 łyżki cukru trzcinowego ( według upodobań)

      1 litr wody,

      gałązka mięty.

      Rozpuszczam cukier w małej ilości gorącej wody.

      Dodaję do tego sparzoną i pokrojoną na półplasterki pomarańczę,  cytrynę i limonkę. Wyciskam sok z drugiej pomarańczy i cytryny, dolewam do napoju.Dodaję gałązkę mięty i wstawiam do lodówki na około gdzinę. Przed podaniem dodaję parę kstek lodu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 10:59
  • czwartek, 28 maja 2015
    • ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

      Uwielbiam wszystkie zupy kremy. W związku z  tym, że trwa właśnie sezon na szparagi podaję przepis na pyszny dwukolorwy krem z tych właśnie warzyw.


      SKŁADNIKI:

      Pęczek szparagów zielonych,

      pęczek szparagów białych,

      2 cebule

      6 ząbków czosnku

      kubeczek śmietany 30

      1 ziemniak

      PRZYGOTOWANIE

      Cebulę kroję na kawałki ( nie musi być drobno pokrojona), smażę ją na maśle klarowanym, dorzucam czosnek, podsmażam.Rozdzielam cebulę i czosnek na dwa małe garneczki, kroję osobno zielone szparagi i osobno białe, białe i zielone podsmażam osobno w dwóch garnkach z cebulą i czosnkiem.Dodaję po pół obranego i pokrojonego na małe kawałki ziemniaka, gotuję wszystko do miękkości (ok. 10 minut), na koniec dodaję do każdego garnka po pół kubka śmietany 30 i doprawiam solą, ewentualnie pieprzem.Pogdrzewam i miksuję zupy. Do talerza nalewam jedncześnie z obu garneczków krem biały i krem zielony, tak żeby się nie wymieszały. Dekoruję prażonymi łatkami migdałów i natką. SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 maja 2015 11:04
  • wtorek, 19 maja 2015
    • CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z BATONIKIEM MARS

       

      Nastepne pyszne ciasteczka czekoladowe tym razem z dodatkiem batoników mars, wilgotne, karmelowe w srodku i proste do zrobienia, przepis takze z blogu Slodkie marzenie z modyfikacjami.

      Lista skladników:

      • 80 g masla

      • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ( ja dalam gorzkiej )

      • 1/3 szklanki cukru ( jezeli lubicie bardziej slodkie ciasteczka to mozna dodac wiecej cukru)

      • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego ( pominelam )

      • 2 jajka

      • 2 i 1/4 szklanki maki pszennej

      • pól lyzeczki sody

      • szczypta soli

      • batoniki Mars (2 X)

      Przygotowanie:

      1.W kapieli wodnej rozpuszczamy maslo z czekolada. Dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Czekamy do przestudzenia.

      2.Nastepnie dodajemy jajka, make, sode i sól, wszystko miksujemy mikserem ( ja mieszalam rekoma). Dodajemy posiekane batoniki Mars.

      3. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Robimy kulki, splaszczamy je i wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na ok 15 minut.SMACZNEGO!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 13:56
  • niedziela, 17 maja 2015
    • CIASTECZKA BROWNIE

       

       

      Pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka.Przepis na nie znalazłm na blogu słodkie-marzenie. Bardzo proste do zrobienia. Polecam :-)

      Lista składników:

      • 1 szklanka mąki
      • 100 g mlecznej  lub gorzkiej czekolady
      • 1/4 szklanki  cukru
      • 1/3 szklanki kakao
      • 1/4 łyżeczki sody
      • 1 szczypta soli
      • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
      • 60 stopionego masła 

      Przygotowanie:

      1. Masło rozpuszczamy na patelni.

      2. Mieszamy mąkę, kakao, sodę, cukier i sól. Dodajemy posiekaną mleczną czekoladę.

      3. Dodajemy jogurt i  rozpuszczone masło. Ciasto  wyrabiamy ręcznie, aż powstanie jednolita masa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki ( w wielkości orzecha włoskiego)spłaszczamy, kładziemy na blachę w dość dużych odległościach od siebie. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 10:35
  • poniedziałek, 11 maja 2015
    • BABECZKI MARCHEWKOWE Z KREMEM I KANDYZOWANYMI MARCHEWECZKAMI

       

      Znowu użyłam mojego ulubionego przepisu bazy na ciasto marchewkowe, tym razem w formie babeczek, przepis na ciasto podaję tutaj:

      CIASTO MARCHEWKOWE

      Babeczki piekłam krócej niż ciasto około 30 minut, po przestygnięciu udekorowałam je kremem i kandyzowanymi marcheweczkami, natkę marchewki zrobiłam z rozmarynu ale mżna t zrobić z zabarwionej masy marcepanowej lub cukrowej.

      przepis na krem i marchewki znalazłam na blogu Pin up cake

       

      Krem śmietankowy:

      • 270 g serka śmietankowego, 
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3 łyżki miodu

      Mikserem ubić masło na puch. Dodać serek, ekstrakt oraz miód i zmiksować wszystko na gładki krem.


      Kandyzowane marchewki:

      • 1 marchewka z natką (ewentualnie można użyć pietruszki lub, jak u mnie, rozmarynu)
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki wody

       Marchewkę obrać i za pomocą obieraczki do warzyw odciąć z marchewki parę długich pasków ( tyle ile babeczek
      W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać paski marchewki. Zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka stanie się szklista (kilka minut). Zdjąć rondel z ognia i pozwolić, by wstążki marchewki wystygły w syropie. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez 4 dni.
      Wyjąć paski marchewki z syropu. Osączyć na ręczniku papierowym. Każdą wstążkę zrolować ciasno, stopniowo rozluźniając - tak, aby powstały podłużne rożki. W otwarty koniec rożka wetknąć kawałek zieleniny.
      Udekorować babeczki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 maja 2015 16:45
    • TORT CZEKOLADOWY

       

      Pyszny torcik czekoladowy zrobiłam na urodziny mojego męża. Uwielbiam torty z masą z serka mascarpone i bitej śmietany a dodatek dżemu wiśniowego i kakao sprawił że tort nie był taki słodki a lekko wytrawny.

      Jeżeli chodzi o bazę- biszkopt to robię zawsze z tego samego przepisu, jeżeli jest to tort cekoladowy jak ten po prostu dodaję kako.

      BISZKOPT

       Składniki: 4 białka 4 żółtka 250 g cukru 250 g mąki 8 łyżek wrzącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia    
         
       Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać na przemian żółtka z gorącą wodą cały czas ubijając mikserem. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Teraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijać, ale na najniższych obrotach. Ja osobiście wsypuję mąkę porcjami, delikatnie mieszając trzepaczką.Wylać na tortownicę. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smaruje się żadnym tłuszczem, ponieważ biszkopt może opaść.
      Piec w nagrzanym piekarniku 170°C elektryczny lub obieg powietrza 150°C , około 50 minut. Mój biszkopt był upieczony juz po 30 minutach (w obiegu powietrza). Wszystko zależy od piekarnika.

      KREM

      400 g śmietany kremówki

      1 szklanka cukru pudru

      400 gram serka mscarpone

      1/4 szklanka kakao

      pół tabliczki czekolady

      dżem wiśniowy do przełożenia

      do nasączenia:

      1 szklanka wrzątku

      2 łyżeczki kakao

      1 łyżeczka cukru.

      Biszkopt przekrajam na trzy części, każdą część nasączam, smaruję dżemem i kremem ( zmiksowane mascarpone ze śmietaną, na końcu dodaję cukier i kakao),

      ostatnią warstwę smaruję tylko kremem i dowolnie dekoruję, smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 maja 2015 15:37

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa