Poczuj miętę

Wpisy

  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • BROWNIE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

      Moje pierwsze brownie.Jako że sezon na truskawki trwa podaję przepis na brownie z akcentem truskawkowym  :-)


      Przepis:

      140 g mąki pszennej

      3 jajka
      200 g gorzkiej czekolady na ciasto i około 50 g do psypania truskawek.

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      225 g masła
      280 g cukru
      1/4 łyżeczki soli
      ok. 200 g truskawek

      W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy 200 g czekolady i masło

      Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na białą puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszamy na wolnych obrotach miksera

      Dodajemy przesianą mąkę z solą, miksujemy krótko.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotową masę.

       Na wierzchu czekolady układamy rzędami połówki truskawek, posypujemy startymi na tarce ok 50 g czekolady i wstawiamy do piekarnika na ok 30 - 40 minut.

      SOS TRUSKAWKOWY

      ok. 300 gram truskawek

      2 łyżki soku z cytryny,

      4 łyżki cukru,

      łyżka masła

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

      Pokrojone truskawki smażymy na maśle ze wszystkimi składnikami około 10 minut. Miksujemy i czekamy aż wystygnie. Podajemy brownie z sosem truskawkowym. SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 20:20
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • TORT BEZOWY

      Uwielbiam wszystko co bezowe :-)Uważam ,że torty bezowe to najlepsze desery i robię je ciągle w najróżniejszych konfiguracjach, nigdy mi się nie nudzą a za każdym razem zaskakują pysznym smakiem. Dzisiaj  przepis na najbardziej podstawową wersję tego pysznego deseru.Beza jest z wierzchu chrupka a w środku pinkowo- ciągnąca. Żeby beza była twarda i cała chrupka trzeba byłoby ją długo suszyć w piekarniku w 100 stopniach a mi zawsze szkoda czasu, dlatego przepis który podaję jest idealny czasowo a smak i konsytencja też m odpowiada.


      Na płaty bezowe:

      8 białek,

      400 gram cukru kryształ,

      łyżeczka mąki ziemniaczanej, 

      łyżeczka soku z  cytryny.

      Na krem:

      2 małe mascarpone( po 250 gram) lub 1 duży.

      400 g śmietany 30 %

      łyżka cukru pudru.

      Około kilograma truskawek i pudełeczko borówek.

      Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję mąkę i sok cytrynowy, ubijam jeszcze chwilę.

      Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na jeden papier nakładam ubite białko formuując koło.

      Wkładam blaszkę z papierem i białkiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach pieczenia temperaturę zmieniam na 150 stopni, piekę jeszcze 15 minut.

      Wyciągam bezę po pół godzinie i wkładam drugą blaszkę z białkiem piekę w ten sam sposób, najpierw 15 minut w 180 stopniach potem 15 minut w 150 stopniach. Studzę oba płaty.

      KREM:

      Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

      Płat bezowy bardzo ostrożnie przekładam na talerz, może się mocno kruszyć ale to bez znaczenia bo będzie przykryty kremem.

      Kładę połowe kremu i połowę truskawek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, na to truskawki i borówki, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 15:48
    • ZUPA KREM Z KALAFIORA

      Pyszna zupa krem, tym razem z kalafiora.


      Przepis:( na koło 4 porcje)

      1 duży kalafior,

      2 duże cebule,

      2 ziemniaki,

      6 ząbków czosnku,

      4 łyżki parmezanu.

      1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,

      pół łyżeczki kurkumy,

      sól lub vegeta natur, pieprz,

      kubeczek śmietany 30 lub puszka mleka kokoswego, ewentualnie żeby nie przesadzać z kaloriami jogurt naturalny.

      Na maśle klrowanym smąże pokrojoną cebulę, dodaję czosnek, smaże chwilę , poźniej wkładam podzielonego na różyczki kalafiora ( parę różyczek zostawiam), smażę chwilę na końcu dodaję

      pokrojonego na małe kawałki ziemniaka.

      Dolewam wody tak żeby zakryła warzywa i gotuję do miękkości, w miedzyczasie dodaję przyprawy,na końcu miksuję wszystko dolewam śmietanę i zagotowuję. Doprawiam według uznania.

      Pozostałe różyczki kalafiora smażę na złoty kolor i odsączam na ręczniku papierowym.

      Wlewam zupę do talerza posypuję łyżką parmezanu, kładę na to kalafiora i dekoruję natką.Można pokropić oliwą z oliwek. SMACZNEGO.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 15:21

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa