Poczuj miętę

Wpisy

  • piątek, 10 czerwca 2016
    • CHLEB BEZ MĄKI

      Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku mąki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myżlę,że zagości na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki.

      PRZEPIS:

      -5 jaj,

      -maly kubeczek jogurtu ( 180 g),

      -600 gram dowolnych ziaren, otrębów, płatków owsianych, owoców suszonych.

      Ja dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni, otręby pszenne, płatki owsiane,siemię lniane mielone, mielony ostropest, żurawinę suszoną.

      -pół łyżeczki soli .

      Jajka utrzeć z jogurtem, na końcu dodać wszystkie ziarna, owoce suszone, otręby itp, wymieszać wszystko włożyć do małej aluminiowej foremki i piec około godzinę w 180 stopniach. SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 15:51
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

      PRZEPIS:

      -2 podwójne piersi z kurczaka,

      -opakowanie szpinaku baby,

      -2 ząbki czosnku,

      -opakowanie serka ricotta

      -kawałek startego sera parmezan,

      -12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub boczku, 

      -łyżka masła,

      -4 łyżki oliwy z oliwek,

      -natka pietruszki,

      -sól, pieprz.

      Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.

      Szpinak podsmażyć na maśle,aż zmniejzy swoją objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jak lekko ostygnie dodać serek ricotta i starty parmezan, dlikatnie doprawić solą i pieprzem.

      Włożyć farsz w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Można podawać w całości lub pokrojone na plastry. Roladki podałam z ziemniakami w mundurkach z sosem majonezowo-ketchupowo czosnkowym i ze szparagami.

      Przepis na sos:

      4 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą.SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 16:01

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa