Poczuj miętę

Wpisy

  • sobota, 24 czerwca 2017
    • CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZGLUTENOWE)

      Dzisiaj zrobiłam dietetyczne, bezcukrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiano-bananowe. Są bardzo mało praocochłonne, dlatego będe je często robiła. Od jakiegoś czasu nie jem cukru i glutenu, być może dlatego wydają mi się wystarczajaco słodkie i pożywne chociaż przyznam, że mojej rodzince też podpasowały smakowo a to są niezłe łasuchy :-)

      PRZEPIS:

      -4 mocno dojrzałe banany,

      -2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,

      -łyżeczka ziaren słonecznika i łyżeczka ziaren sezamu,

      -można dodać łyżkę miodu lub dowolnego słodzidła, ja czasami dodaje czasami nie i tak wychodzą.

      Banany rozgniatam lub delikatnie blenduję, dodaje resztę składników i dokładnie mieszam, układam masę w formie ciasteczek na papierze do pieczenia na blaszce i piekę w temperaturze ok. 180 stopni, około 15 minut. Ciasteczka formuję rękoma. Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 11:15
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • CHLEB BEZGLUTENOWY

      Podaję przepis na pyszny chleb bezglutenowy. Do tego przepisu można wykorzystać dowolną mąkę bezglutenową. 


      PRZEPIS:

      -500 gram dowolnej mąki bezglutenowej, ja zazwyczaj dodaje ryżową, kukurydziana,jaglaną, kokosową, gryczaną( proporcje dowolne)

      - łyżeczka soli,

      - łyżka dowolnego cukru (ja dodaję kokosowy),

      - 1 paczuszka drożdży instant (8g)

      - ok.500-600 ml ciepłej wody.

      - dowolne ziarna, dzisiaj dodałam po łyżce nasion chia, babki plesznik i sezamu.

      Mieszam wszystkie składniki, dodaję wodę w zależności od konsystencji, zagniatam ciasto, zostawiam na 30 minut pod ściereczką. Przekładam do formy silikonowej, takiej do pieczenia keksu, zostawiam jeszcze na 30 minut, do wyrośnięcia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni około 50- 60 minut. POLECAM!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 16:41
  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KOTLETAMI BURACZANO-JAGLANYMI

      Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatką.


      Przepis na bułkę do burgerów:

      -100 g mąki pszennej,

      -250 g dowolnej mąki pełnoziarnistej,

      (ja dałam  orkiszową),

      -2 łyżeczki drożdży suszonych instant,

      -280-300 ml letniej wody,

      -2 łyżki oliwy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka cukru trzcinowego,

      -rozbełtane jajko,

      -ziarna sezamu i słonecznika.

      Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

      Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

      Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem.Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

       

      PRZEPIS NA BURGERY:

      -woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
      -3 większe ugotowane buraki,
      -2 małe jajka lub jedno duze,
      -1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobną kostkę,
      -1 łyżeczka suszonego majeranku,
      -1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

      -1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

      -1 łyżeczka siemienia lnianego,
      -2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub  koksowej,
      -sól i pieprz,

      Przygotowanie:

      Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Buraki gotujemy do miękkości obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

      Ugotowaną, przestudzoną kaszę mieszamy z burakami oraz posiekaną, obsmażoną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką.

      Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

      Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy dość spore kotlety, które układamy na blasze.

      Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumienią z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

      Kotlety wkładamy do ciepłeych bułeczek, dodajemy dowolną sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyciśnietym czosnkiem i solą).

      SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 19:21

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa