Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 25 lipca 2017
    • TARTA ŻYTNIO - ORKISZOWA

      Dzisiaj zrobiłam zdrowszą wersję tarty z mąki żytniej i orkiszowej. 

       Na ciasto:

      -1 szklanka mąki żytniej,

      -1/2 szklanki mąki orkiszowej,

      -80 g zimnego masła,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -1/2 łyżeczka soli morskiej,

      -1 jajko,

      -łyżka zimnej wody.

      Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce  (bez wody), zagniatamy(masło kroję na mniejsze kawałki,jeśli jest potrzeba dodajemy wodę, ciasto nie powinno lepić się do rąk.Ciasto  owinięte w folię chowamy do lodówki na około 30 minut.Po wyjęciu chwilę czekamy aż delikatnie zmięknie i wyklejamy ciastem foremkę lub rozwałkowujemy i wykładamy do formy.

      Na farsz:

      -kulkę mozzarelli,

      -1/4 opakowania fety,

      -4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie),

      -1 por,

      -garść świeżego szpinaku,

      -1 jajko,

      -1 łyżka mleka,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.

      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pokrojoną białą część pora, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, później liście szpinaku, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy.

      Wyklejoną ciastem blaszkę do tarty, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Wyciągamy. Na to wykładamy podsmażony szpinak z czosnkiem, wylewamy jajko rozbełtane z mlekiem, na to wykładamy pokrojoną  mozzarellę i fetę i porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut. Smacznego.




       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 18:32
  • środa, 12 lipca 2017
    • PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA BEZGLUTENOWA

      Bardzo smaczna i stosunkowo zdrowa pizza na spodzie z kalafiora dla tych co nie jedzą glutenu i nie tylko. Niestety nie wpadłam jeszcze na to czym zastąpić ser żeby pizza była także dla tych którzy nie jedzą nabiału.


      PRZEPIS:

      Na spód:

      -1 średni kalafior,

      -2 jajka,

      -2 łyżki otrębów owsianych bezglutenowych lub 2 kopiaste łyżki zmielonych płatków owsianych,

      -1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,

      -łyżka ziół prowansalskich,

      -pieprzu cayen i soli do smaku.

      Na farsz:

      -4 plasterki sera żółtego,

      -4 plasterki kiełbasy suchej, grubej,

      -drobno pokrojona pieczona pierś z indyka,

      -1 kulka mozarelli,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -garść rukoli.

      -sos pomidorowy lub ketchup około 4 łyżek.

      Kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce.Dodać do   niego dwa jajka i resztę składników. Wymieszać.

      Uformować okrągły spód pizzy na blaszce, na papierze do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, położyć na spód ketchup lub sos pomidorowy, ser w kawałkach, pokrojoną mozarellę, kiełbasę, indyka i pomidorki koktajlowe.Zapiekać około 15-20 minut. Po wyjęciu położyć rukolę. Smacznego :)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 12 lipca 2017 19:49

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa