Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
    • PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA

      Niedawno kupiłam nasiona chia,kupiłam też dużo mleczka kokosowego w promocji w Selgrosie i właśnie dostałam pełno słoików z malinami od mojej mamy :-)

      Natchnęła mnie ta pełna dobra spiżarnia do zrobienia ptasiego mleczka z przepisu Ofeminin, który to już od dawna mam zapisany w folderze do zrobienia.Wyszło naprawdę pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne.Muszę się przyznać, że do zrobienia warstwy czerwonej użyłam troszkę czerwonego barwnika spożywczego, w przeciwnym razie ptasie mleczko nie miałoby tak intesywnego czerwonego koloru.

      PRZEPIS

      CZĘŚĆ MALINOWA

      • 100 ml mleka
      • 300 g malin świeżych ( ja użyłam ze słoika)
      • 3 łyżki brzozowego cukru (ja użyłam trzcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 2 łyżeczki żelatyny

      CZĘŚĆ BIAŁA

      • 1 puszka mleczka kokosowego
      • 100 ml mleka
      • 4 łyżki nasion chia
      • 1 łyżka miodu
      • 3 łyżki cukru brzozowego ( ja użyłam trcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
      • Dzielę składniki na dwa garniki, do chia i części malinowej. Wsypuję wszystkie składniki (za wyjątkiem żelatyny). Całość podgrzewam i mieszam a następnie dodaję żelatynę i gotuję ok. 5 min na małym ogniu. do silikonowej foremki wlewam połowę masy malinowej. Wstawiam do lodówki aż zastygnie. Gdy masa odrobinę następnie wylam masę chia. Wstawiam do lodówki czekam aż zgęstnieje, a następnie wylewam pozostałą masę malinową.Całość wstawiam do lodówki.

       

       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 10:14
    • Gulasz z udźca indyka

      Bardzo smaczne i proste danie. POLECAM!

      PRZEPIS:

      1 kg udźca indyka,

      1 puszka pomidorów  w puszce,

      2 duże cebule,

      4 ząbki czosnku,

      świeży tymianek,

      oliwa z oliwek 2 łyżki,

      trochę świeżej pietruszki,

      sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.

      1 paczuszka papryki wędzonej wymieszanej z papryką ostrą do uprażenia.

      Mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki, maceruję w papryce, oliwie z oliwek, pieprzu soli, tymianku, wkłądam do lodówki na parę godzin.

      Kroję cebulę na piórka, wyciskam czosnek.

      Na patelni na 2 łyżkach oleju prażę około paczki papryki ( częściowo zwykłej ostrej, część łagodnej wędzonej), dorzucam mięso i smażę. Na osobnej patelni szklę cebulę, dodaję czosnek, chwilę smażę, dorzucam cebulę do mięsa, duszę około 1 godziny, jeśli jest taka potrzeba dodaję troszkę wody lub wina czerwonego.Około 10 minut przed końcem duszenia dodaję puszkę pomidorów, pietruszkę i duszę. Podaję np. z ryżem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 09:53

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa