Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 25 października 2016
    • ŁOSOŚ Z KREWETKAMI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ W SOSIE SOJOWO-MIODOWYM

      Polecam przepis na pyszny obiad.

      losos_z_krewetkami_w_sosie_teryaki

      PRZEPIS:

      • nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5x7 cm
      • opakowanie krewetek mrożonych

      sos:

      • 5 łyżek sosu sojowego,
      • 3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego lub cytryny,
      • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
      • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego,
      • 2 papryki upieczone i obrane ze skóry( piekę około 30 minut w piekarnku nagrzanym do 200 stopni, po wyjeciu obieram ze skóry,
      • 2 marchewki obrane, pokrojone w słupki i upieczone( piekę około 30 minut delikatnie skropione oliwą w 200 stopniach)
      • 1 cebula,
      • 4 ząbki czosnku,
      • łyżka sezamu,
      • łyżeczka szczypiorku.

      Łączę składniki sosu i marynuję kawałki łososia i krewetki minimim godzinę w lodówce.

      Wkładam łososia i krewetki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 15 minut.Pozostałą marynatę zostawiam na później,w międzyczasie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na łyżce oliwy, dodaję wyciśnięty czosnek, na patelnię wkładam paprykę,marchewkę i pozostała marynatę, chwilkę podsmażam, na końcu dodaję upieczone ryby i krewetki, delikatnie łączę z warzywami.Podaję z gotowananym czarnym i brązowym ryżem, posypuję sezamem i szczypiorkiem.

      Smacznego :-)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 20:44
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • BROWNIE JAGLANE

       

      Idąc za ciosem jaglanym ;-) tym razem podaje przepis na brownie z kaszą jaglaną znaleziony na blogu Ostra na słodko.

      brownie_jaglane

      PRZEPIS:

      • kasza jaglana ( ugotowana ) – 370 g
      • jajko – 2 szt
      • „wybrane słodzidło” – cukier trzcinowy, ksylitol, stevia lub cukier kokosowy – do smaku (dodałam 4 łyżki cukru kokosowego i wyszło dosyć wytrawne)
      • olej kokosowy roztopiony – 60 g
      • jogurt naturalny – 0,5 szkl
      • prawdziwe kakao – 0,5 szkl
      • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
      • sól – 1 szczypta

      Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dokładnie miksujemy na gładką masę.

      Wylewamy do foremki.

      Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut

      Studzimy i wtedy kroimy,podałam z płatkami kokosowymi.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 19:45
  • niedziela, 23 października 2016
    • SZARLOTKA JAGLANA

       

      Rewelacyjna szarlotka jaglana a przy tym bardzo zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa. Polecam ją bardzo bardzo, bo jest to jeden niewielu wypieków, który można pochłaniać bezkarnie :-) a smak naprawdę dużo nie różni się od szarlotki tradycyjnej. Przepis znalazłam na blogu kotlet.tv i trochę zmodyfikowałam do swoich potrzeb.

      szarlotkajaglana

      PRZEPIS:

      składniki na spód i kroszonkę:

      • 180 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody,
      • 1/2 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),
      • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,
      • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
      • 1/2 łyżeczki sody

      składniki na środek:

      • 5 jabłek,
      • 1 łyżka syropu z agawy lub ksylitol, miód itp.
      • 1 łyżeczka cynamonu,
      • łyżka soku z cytryny.

       Nastawiam kaszę do gotowania (180 g kaszy + 300 ml wody i szczypta soli do gotowania). Gotuję do miękkości pod przykryciem(okolo 10 minut), zostawiam do delikatnego ostygnięcia. Jabłka obieram a potem ścieram na tarce o grubych oczkach.

      Starte jabłka mieszam z cynamonem, syropem z agawy lub miodem. Odstawiam na chwilę Daktyle zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane, sodę i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło i zaczęło formować w kulę, a kasza częściowo była zmiksowana. Jak robisz to blenderem to ok. pół porcji kaszy zblenduj i połącz z resztą.

      Ciasto nie jest rozlazłe, ale lepkie. Łyżką da się formować w kulę.

      ok. 3/4 ciasta wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wilgotną dłonią lub szpatułką)

      Na to nakładam jabłka.

      I na to w dłoniach skubię ciasto i rzucam na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika i piekę ok. 45 minut aż zacznie się rumienić. Smacznego:-)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 października 2016 11:02

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa