Poczuj miętę

Wpisy

  • środa, 08 lutego 2017
    • PIZZA JAGLANA

      Pyszna, lekka pizza, dla odchudzających się :)

       

      -2 woreczki kaszy jaglanej,

      -1 cebula,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -sol,

      -pieprz,

      -1 łyżeczka kurkumy,

      -ser żołty starkowany lub  w plastrach około 30 dkg,

      -puszka tuńczyka,

      -2 łyżki kukurydzy,

      -1 łyżka oregano,

      -1 łyżeczka chili lub papryki ostrej,

      Ugotować 2 woreczki kaszy jaglanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule pokroić na drobno, zeszklić  na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, dodać do kaszy jaglanej, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, chili, kurkumą. Wyłożyć kaszę jaglaną na papier do pieczenia uformować koło z kaszy na wysokość ok. 1-1/5 cm. Posmarować ketchupem, wyłożyć tuńczyka z puszki, posypać serem i kukurydzą, posypać ziołami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni około 15-20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA JAGLANA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 15:30
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • ZUPA KREM GRUSZKOWO-PIETRUSZKOWY

       

      Bardzo smaczna zupa krem. Ma dosyć oryginalny smak.

      Polecam dodanie do zupy małej gruszki, żeby słodycz nie zdominowała smaku zupy.

      krem_gruszkowopietruszkowy_kopia

      SKLADNIKI:

      -1/2 kg pietruszki,

      -1 nieduża gruszka,

      -1 ziemniak,

      -1 cebula,

      -250 ml mleka,

      -600 ml bulionu warzywnego,

      -1 lyżka masla,

      -1 łyzka oliwy z oliwek,

      -½ łyżeczki cynamonu,

      -troche gałki muszkatałowej,

      -trochę soku  z cytryny,

      -łyżka startego sera parmezanu na miskę zupy.

       Pietruszkę, cebulę i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.

      Warzywa i gruszkę smażymy w garnku na oleju i maśle.

      Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.

      Wrzucamy do podsmażonych warzyw z gruszką.

      Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

      Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

      Dolewamy mleko.

      Zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny.

      Podajemy z parmezanem, oliwka i grzanką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 18:31
  • niedziela, 18 grudnia 2016
    • CIASTO JAGLANE Z OWOCAMI

       

      PRZEPIS

      -150 gram kaszy jaglanej suchej ( 1,5 torebki kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu).

      -3/4 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),

      -2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,

      -1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru kokosowego,

      -paczka owoców mrożonych, rozmrożonych i odsączonych

      Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło.Wykładam wszystko do formy.Na to kłade odsączone owoce, ewentulanie mieszam z cukrem pudrem z ksylitolu lub cukru kokosowego jeśli są mocno kwaśne.

      Piec przez około 50 minut w 180 stopniach, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 grudnia 2016 15:55
    • SERNIK JAGLANY

      Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystkie " słodkości" które na jej bazie robię.Dzisiaj podaję przepis na sernik jaglany, który serdecznie polecam.


      Spód ciasta:

      -150 gram kaszy jaglanej suchej ( 1,5 torebki kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu).

      -3/4 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),

      -2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,

      -1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru kokosowego

      Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło.Wykładam wszystko do formy.

      Masa:                                   

      -800 gram jogurtu naturalnego

      -4 białka

      -3/4 szklanki dowolnego słodzidła ja dałam cukier  kokosowy,

      -2 budynie śmietankowe bez cukru,

      -szczypta soli.

      Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.

      masę wyłożyć na spód. 

      Piec przez około 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 grudnia 2016 11:43
  • sobota, 10 grudnia 2016
    • ZUPA MISO

      Uwielbiam te zupę, robię ją na swój sposób z dodatkami które najbardziej lubię, dla specyficznego smaku ważnym składnikiem jest tutaj bulion dashi i pasta miso.

      zupa_misoPRZEPIS

      Składniki:

      -bulion dashi,

      -2 łyżki  pasty  miso ( ja dodaję tyle żeby mi smakowało),

      -parę grzybów shitake,

      -1 litr  wody,

      -włoszczyzna pokrojona w słupki,

      -serek tofu,

      -listek glonów nori,

      -1 paczka krewetek mrożonych

      -1/2kg łososia bez skóry, bez ości, pokrojonego na kawałki około 4 cm,

      -szczypiorek pokrojony.

      Warzywa kroję w słupki, gotuje je z porem, cebulą ,grzybami pokrojonymi na kawałki,dodaję bulion dashi, jak warzywa są już prawie miękkie dodaje rozmrożone, umyte i oczyszczone krewetki, po 5 minutach dodaję  łososia, gotuję na bardzo małym ogniu 5 minut, na końcu dodaje pokrojone na małe kwadraciki glony nori, pokrojone na kawałki tofu i szczypiorek, już nie gotuję, rozpuszczam w osobnym kubku pastę miso i dodaje do zupy i mieszam. Zupę można podawać z makaronem, ryżem lub grzanką. SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 19:12
  • wtorek, 25 października 2016
    • ŁOSOŚ Z KREWETKAMI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ W SOSIE SOJOWO-MIODOWYM

      Polecam przepis na pyszny obiad.

      losos_z_krewetkami_w_sosie_teryaki

      PRZEPIS:

      • nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5x7 cm
      • opakowanie krewetek mrożonych

      sos:

      • 5 łyżek sosu sojowego,
      • 3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego lub cytryny,
      • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
      • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego,
      • 2 papryki upieczone i obrane ze skóry( piekę około 30 minut w piekarnku nagrzanym do 200 stopni, po wyjeciu obieram ze skóry,
      • 2 marchewki obrane, pokrojone w słupki i upieczone( piekę około 30 minut delikatnie skropione oliwą w 200 stopniach)
      • 1 cebula,
      • 4 ząbki czosnku,
      • łyżka sezamu,
      • łyżeczka szczypiorku.

      Łączę składniki sosu i marynuję kawałki łososia i krewetki minimim godzinę w lodówce.

      Wkładam łososia i krewetki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 15 minut.Pozostałą marynatę zostawiam na później,w międzyczasie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na łyżce oliwy, dodaję wyciśnięty czosnek, na patelnię wkładam paprykę,marchewkę i pozostała marynatę, chwilkę podsmażam, na końcu dodaję upieczone ryby i krewetki, delikatnie łączę z warzywami.Podaję z gotowananym czarnym i brązowym ryżem, posypuję sezamem i szczypiorkiem.

      Smacznego :-)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 20:44
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • BROWNIE JAGLANE

       

      Idąc za ciosem jaglanym ;-) tym razem podaje przepis na brownie z kaszą jaglaną znaleziony na blogu Ostra na słodko.

      brownie_jaglane

      PRZEPIS:

      • kasza jaglana ( ugotowana ) – 370 g
      • jajko – 2 szt
      • „wybrane słodzidło” – cukier trzcinowy, ksylitol, stevia lub cukier kokosowy – do smaku (dodałam 4 łyżki cukru kokosowego i wyszło dosyć wytrawne)
      • olej kokosowy roztopiony – 60 g
      • jogurt naturalny – 0,5 szkl
      • prawdziwe kakao – 0,5 szkl
      • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
      • sól – 1 szczypta

      Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dokładnie miksujemy na gładką masę.

      Wylewamy do foremki.

      Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut

      Studzimy i wtedy kroimy,podałam z płatkami kokosowymi.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 19:45
  • niedziela, 23 października 2016
    • SZARLOTKA JAGLANA

       

      Rewelacyjna szarlotka jaglana a przy tym bardzo zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa. Polecam ją bardzo bardzo, bo jest to jeden niewielu wypieków, który można pochłaniać bezkarnie :-) a smak naprawdę dużo nie różni się od szarlotki tradycyjnej. Przepis znalazłam na blogu kotlet.tv i trochę zmodyfikowałam do swoich potrzeb.

      szarlotkajaglana

      PRZEPIS:

      składniki na spód i kroszonkę:

      • 180 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody,
      • 1/2 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),
      • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,
      • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
      • 1/2 łyżeczki sody

      składniki na środek:

      • 5 jabłek,
      • 1 łyżka syropu z agawy lub ksylitol, miód itp.
      • 1 łyżeczka cynamonu,
      • łyżka soku z cytryny.

       Nastawiam kaszę do gotowania (180 g kaszy + 300 ml wody i szczypta soli do gotowania). Gotuję do miękkości pod przykryciem(okolo 10 minut), zostawiam do delikatnego ostygnięcia. Jabłka obieram a potem ścieram na tarce o grubych oczkach.

      Starte jabłka mieszam z cynamonem, syropem z agawy lub miodem. Odstawiam na chwilę Daktyle zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane, sodę i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło i zaczęło formować w kulę, a kasza częściowo była zmiksowana. Jak robisz to blenderem to ok. pół porcji kaszy zblenduj i połącz z resztą.

      Ciasto nie jest rozlazłe, ale lepkie. Łyżką da się formować w kulę.

      ok. 3/4 ciasta wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wilgotną dłonią lub szpatułką)

      Na to nakładam jabłka.

      I na to w dłoniach skubię ciasto i rzucam na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika i piekę ok. 45 minut aż zacznie się rumienić. Smacznego:-)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 października 2016 11:02
  • wtorek, 27 września 2016
    • ŁOSOŚ NA SZPINAKU


      PRZEPIS:

      -1/2 kg łososia bez skóry i bez  ości,

      -4 pomidory suszone w oleju, 1 łyżka oleju z pomidorów,

      -sól, pieprz, garść świezego oregano i tymianku, parę listków verbeny cytrynowej,

      -opakowanie mrożnego szpinaku,

      -4 ząbki czosnku.

      Łososia umyć, osuszyć, doprawić solą pieprzem, poszatkowanymi świeżymi ziołami, pokrojonmi na drobno pomidorami suszonymi i olejem. Zostawiamy na parę godzin w lodówce.

      Szpinak rozmrażamy i smażymy na łyżce masła dodajemy cztery wyciśnięte ząbki czosnku,doprawiamy slą i pieprzem, podsmażamy.

      Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni, wkładamy łososia, pieczemy około 15-20 minut.

      Wykładamy szpinak na to pieczonego łososia, SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 września 2016 19:29
  • niedziela, 11 września 2016
    • ŁOSOŚ POD POMIDORAMI

      Pyszna i lekka przekąska.Polecam:-)

      PRZEPIS:

      -1/2 kg łososia bez skóry i bez ości,

      -2 średnie pomidory lub 1 duży,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -łyżeczka ziół prowansalskich,

      -garść świeżej bazylii,

      -mała cebulka dymka,

      -2 ząbki czosnku,

      -sól, pieprz,

      -łyżeczka sosu balsamicznego.

      Łososia dzelę na mniejsze i cieńsze kawałki, solę i pieprzę,układam w naczyniu żarodpornym obok siebie,skrapiam oliwą, pomidory sparzam obieram ze skóry, kroję na małe kawałki,odsączam, mieszam z pokrojoną na drobno bazylią i ziołami prowansalskimi, kładę na łososiu, na to kładę pokrojoną na drobno dymkę i wyciśniety czosnek, na tym układam pomidorki koktajlowe, solę i pieprzę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i piekę około 15 minut. Podaję z sosem balsamicznym.POLECAM :-)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ POD POMIDORAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 września 2016 10:03

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa