Poczuj miętę

Wpisy

  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
    • PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA

      Niedawno kupiłam nasiona chia,kupiłam też dużo mleczka kokosowego w promocji w Selgrosie i właśnie dostałam pełno słoików z malinami od mojej mamy :-)

      Natchnęła mnie ta pełna dobra spiżarnia do zrobienia ptasiego mleczka z przepisu Ofeminin, który to już od dawna mam zapisany w folderze do zrobienia.Wyszło naprawdę pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne.Muszę się przyznać, że do zrobienia warstwy czerwonej użyłam troszkę czerwonego barwnika spożywczego, w przeciwnym razie ptasie mleczko nie miałoby tak intesywnego czerwonego koloru.

      PRZEPIS

      CZĘŚĆ MALINOWA

      • 100 ml mleka
      • 300 g malin świeżych ( ja użyłam ze słoika)
      • 3 łyżki brzozowego cukru (ja użyłam trzcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 2 łyżeczki żelatyny

      CZĘŚĆ BIAŁA

      • 1 puszka mleczka kokosowego
      • 100 ml mleka
      • 4 łyżki nasion chia
      • 1 łyżka miodu
      • 3 łyżki cukru brzozowego ( ja użyłam trcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
      • Dzielę składniki na dwa garniki, do chia i części malinowej. Wsypuję wszystkie składniki (za wyjątkiem żelatyny). Całość podgrzewam i mieszam a następnie dodaję żelatynę i gotuję ok. 5 min na małym ogniu. do silikonowej foremki wlewam połowę masy malinowej. Wstawiam do lodówki aż zastygnie. Gdy masa odrobinę następnie wylam masę chia. Wstawiam do lodówki czekam aż zgęstnieje, a następnie wylewam pozostałą masę malinową.Całość wstawiam do lodówki.

       

       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 10:14
    • Gulasz z udźca indyka

      Bardzo smaczne i proste danie. POLECAM!

      PRZEPIS:

      1 kg udźca indyka,

      1 puszka pomidorów  w puszce,

      2 duże cebule,

      4 ząbki czosnku,

      świeży tymianek,

      oliwa z oliwek 2 łyżki,

      trochę świeżej pietruszki,

      sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.

      1 paczuszka papryki wędzonej wymieszanej z papryką ostrą do uprażenia.

      Mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki, maceruję w papryce, oliwie z oliwek, pieprzu soli, tymianku, wkłądam do lodówki na parę godzin.

      Kroję cebulę na piórka, wyciskam czosnek.

      Na patelni na 2 łyżkach oleju prażę około paczki papryki ( częściowo zwykłej ostrej, część łagodnej wędzonej), dorzucam mięso i smażę. Na osobnej patelni szklę cebulę, dodaję czosnek, chwilę smażę, dorzucam cebulę do mięsa, duszę około 1 godziny, jeśli jest taka potrzeba dodaję troszkę wody lub wina czerwonego.Około 10 minut przed końcem duszenia dodaję puszkę pomidorów, pietruszkę i duszę. Podaję np. z ryżem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 09:53
  • sobota, 30 lipca 2016
  • piątek, 29 lipca 2016
    • DORSZ GOTOWANY W SOSIE IMBIROWO-CYTRYNOWYM

      Uwielbiam tego dorsza. Odkąd pojawiła się polędwica z dorsza,stała się moją ulubioną rybą. To danie jest nie tylko smaczne ale też dietetyczne i bardzo łatwo się je robi.


      PRZEPIS:

      -1 kg polędwicy z dorsza,

      -2 cebule,

      -2 ząbki czosnku,

      -1 cm kawałek korzenia imbiru,

      -szklanka mleka kokosowego,

      -sok z połowy cytryny,

      -2 łyżki oleju lub masła klarowanego,

      -pieprz cytrynowy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka przyprawy curry,

      -pół łyżeczki kurkumy,

      -pół łyżeczki cukru.

      Dorsza kroje na, miejsze kawałki, lekko oprószam solą i pieprzem, odstawiam.

      Cebulę drobno kroję, smaże na tłuszczu, dodaję kawałek imbiru i czosnek, smaże chwilę zalewam mlekiem kokosowym, doprawiam wszystkimi przyprawami i sokiem z połowy cytryny. Chwilę gotuję. następnie wszystko miksuję na gładki krem, wkładam spowrotem do garnaka i w tym sosie gotuję na lekkim ogniu dorsza koło 10 minut.Podaję z ryżem, ziemniakami lub makaronem oprószonego curry i pieprzem czarnym z młynka.POLECAM!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2016 16:34
  • poniedziałek, 25 lipca 2016
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • CHLEB BEZ MĄKI

      Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku mąki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myżlę,że zagości na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki.

      PRZEPIS:

      -5 jaj,

      -maly kubeczek jogurtu ( 180 g),

      -600 gram dowolnych ziaren, otrębów, płatków owsianych, owoców suszonych.

      Ja dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni, otręby pszenne, płatki owsiane,siemię lniane mielone, mielony ostropest, żurawinę suszoną.

      -pół łyżeczki soli .

      Jajka utrzeć z jogurtem, na końcu dodać wszystkie ziarna, owoce suszone, otręby itp, wymieszać wszystko włożyć do małej aluminiowej foremki i piec około godzinę w 180 stopniach. SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 15:51
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

      PRZEPIS:

      -2 podwójne piersi z kurczaka,

      -opakowanie szpinaku baby,

      -2 ząbki czosnku,

      -opakowanie serka ricotta

      -kawałek startego sera parmezan,

      -12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub boczku, 

      -łyżka masła,

      -4 łyżki oliwy z oliwek,

      -natka pietruszki,

      -sól, pieprz.

      Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.

      Szpinak podsmażyć na maśle,aż zmniejzy swoją objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jak lekko ostygnie dodać serek ricotta i starty parmezan, dlikatnie doprawić solą i pieprzem.

      Włożyć farsz w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Można podawać w całości lub pokrojone na plastry. Roladki podałam z ziemniakami w mundurkach z sosem majonezowo-ketchupowo czosnkowym i ze szparagami.

      Przepis na sos:

      4 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą.SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 16:01
  • czwartek, 26 maja 2016
    • TORT BEZOWY NA DZIEŃ MAMY

      Za każdym razem podkreślam że tort bezowy dobry jest na każdą okazję, tym razem zrobiłam go na dzień mamy wraz z najlepszymi życzeniami :-))


      Na płaty bezowe:

      8 białek,

      400 gram cukru kryształ,

      łyżeczka soku z  cytryny,

       

      Na krem:

      2 małe mascarpone( po 250 gram) 

      400 g śmietany 30 %

      łyżka cukru pudru.

      Owoce:

      pudełeczko borówek,

      truskawki około 1 kilograma

      Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy. 

      Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formuując koła.

      Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny ( po 15 minut zamieniam blaszki),poźniej piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry). Ostatnie poł godziny piekę w temperaturze 120 stopni.

      Studzę bezy. 

      Krem z mascarpone:

      Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

      Kładę połowe kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, reszte owoców, ozdabiam listkami mięty, posypuję wszystko kakao. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 08:34
  • środa, 18 maja 2016
    • TORT TRUFLOWY II

      Moje drugie podejście do tortu truflowego. Ta wersja znacznie bardziej mi smakuje. Tort jest lekki i delikatny. Przez to że jest to ciasto sufletowe niesety opada i trzeba się trochę namęczyć żeby tort dobrze wyglądał. Przepis znalazłam na blogu www.mojewypieki.com zrobiłam go z małymi modyfikacjami.


       

      CIASTO

      7 jajek (białka oddzielnie od żółtek)

      250 g cukru pudru

      75 g kakao

      Żółtka ubić z cukrem pudrem na krem, stopniowo dodając przesiane kakao. Ubić do gładkości. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej szpatułką.

      Formę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zrobić "kołnierz", ponieważ ciasto może urosnąć wysoko ponad formę). Delikatnie przelać ciasto, wyrównać.

      Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

      Uwaga: ciasto po upieczeniu opadnie, nie należy się martwić, tak ma być. Gdy wystygnie, przekroić na 2 - 3 blaty, delikatnie, ponieważ ciasto jest "sufletowe", mokre, nie jest to biszkopt.

      KREM TRUFLOWY

      100 g gorzkiej czekolady

      100 g mlecznej czekolady

      60 g masła

      35 ml spirytusu

      50 ml rumu

      łyżka ekstraktu z wanilii

      200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając kolejno do niej roztopione masło, śmietankę i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole . Wystudzić, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Schłodzić.

      Blaty tortu przełożyć schłodzonym i gęstym kremem, zostawiając na oblanie wierzchu i boków tortu. Udekorować według własnego pomysłu.

      Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsze na drugi dzień.Smacznego :-)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 16:11

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa