Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 27 września 2016
    • ŁOSOŚ NA SZPINAKU


      PRZEPIS:

      -1/2 kg łososia bez skóry i bez  ości,

      -4 pomidory suszone w oleju, 1 łyżka oleju z pomidorów,

      -sól, pieprz, garść świezego oregano i tymianku, parę listków verbeny cytrynowej,

      -opakowanie mrożnego szpinaku,

      -4 ząbki czosnku.

      Łososia umyć, osuszyć, doprawić solą pieprzem, poszatkowanymi świeżymi ziołami, pokrojonmi na drobno pomidorami suszonymi i olejem. Zostawiamy na parę godzin w lodówce.

      Szpinak rozmrażamy i smażymy na łyżce masła dodajemy cztery wyciśnięte ząbki czosnku,doprawiamy slą i pieprzem, podsmażamy.

      Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni, wkładamy łososia, pieczemy około 15-20 minut.

      Wykładamy szpinak na to pieczonego łososia, SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 września 2016 19:29
  • niedziela, 11 września 2016
    • ŁOSOŚ POD POMIDORAMI

      Pyszna i lekka przekąska.Polecam:-)

      PRZEPIS:

      -1/2 kg łososia bez skóry i bez ości,

      -2 średnie pomidory lub 1 duży,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -łyżeczka ziół prowansalskich,

      -garść świeżej bazylii,

      -mała cebulka dymka,

      -2 ząbki czosnku,

      -sól, pieprz,

      -łyżeczka sosu balsamicznego.

      Łososia dzelę na mniejsze i cieńsze kawałki, solę i pieprzę,układam w naczyniu żarodpornym obok siebie,skrapiam oliwą, pomidory sparzam obieram ze skóry, kroję na małe kawałki,odsączam, mieszam z pokrojoną na drobno bazylią i ziołami prowansalskimi, kładę na łososiu, na to kładę pokrojoną na drobno dymkę i wyciśniety czosnek, na tym układam pomidorki koktajlowe, solę i pieprzę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i piekę około 15 minut. Podaję z sosem balsamicznym.POLECAM :-)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ POD POMIDORAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 września 2016 10:03
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
    • PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA

      Niedawno kupiłam nasiona chia,kupiłam też dużo mleczka kokosowego w promocji w Selgrosie i właśnie dostałam pełno słoików z malinami od mojej mamy :-)

      Natchnęła mnie ta pełna dobra spiżarnia do zrobienia ptasiego mleczka z przepisu Ofeminin, który to już od dawna mam zapisany w folderze do zrobienia.Wyszło naprawdę pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne.Muszę się przyznać, że do zrobienia warstwy czerwonej użyłam troszkę czerwonego barwnika spożywczego, w przeciwnym razie ptasie mleczko nie miałoby tak intesywnego czerwonego koloru.

      PRZEPIS

      CZĘŚĆ MALINOWA

      • 100 ml mleka
      • 300 g malin świeżych ( ja użyłam ze słoika)
      • 3 łyżki brzozowego cukru (ja użyłam trzcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 2 łyżeczki żelatyny

      CZĘŚĆ BIAŁA

      • 1 puszka mleczka kokosowego
      • 100 ml mleka
      • 4 łyżki nasion chia
      • 1 łyżka miodu
      • 3 łyżki cukru brzozowego ( ja użyłam trcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
      • Dzielę składniki na dwa garniki, do chia i części malinowej. Wsypuję wszystkie składniki (za wyjątkiem żelatyny). Całość podgrzewam i mieszam a następnie dodaję żelatynę i gotuję ok. 5 min na małym ogniu. do silikonowej foremki wlewam połowę masy malinowej. Wstawiam do lodówki aż zastygnie. Gdy masa odrobinę następnie wylam masę chia. Wstawiam do lodówki czekam aż zgęstnieje, a następnie wylewam pozostałą masę malinową.Całość wstawiam do lodówki.

       

       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 10:14
    • Gulasz z udźca indyka

      Bardzo smaczne i proste danie. POLECAM!

      PRZEPIS:

      1 kg udźca indyka,

      1 puszka pomidorów  w puszce,

      2 duże cebule,

      4 ząbki czosnku,

      świeży tymianek,

      oliwa z oliwek 2 łyżki,

      trochę świeżej pietruszki,

      sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.

      1 paczuszka papryki wędzonej wymieszanej z papryką ostrą do uprażenia.

      Mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki, maceruję w papryce, oliwie z oliwek, pieprzu soli, tymianku, wkłądam do lodówki na parę godzin.

      Kroję cebulę na piórka, wyciskam czosnek.

      Na patelni na 2 łyżkach oleju prażę około paczki papryki ( częściowo zwykłej ostrej, część łagodnej wędzonej), dorzucam mięso i smażę. Na osobnej patelni szklę cebulę, dodaję czosnek, chwilę smażę, dorzucam cebulę do mięsa, duszę około 1 godziny, jeśli jest taka potrzeba dodaję troszkę wody lub wina czerwonego.Około 10 minut przed końcem duszenia dodaję puszkę pomidorów, pietruszkę i duszę. Podaję np. z ryżem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 09:53
  • sobota, 30 lipca 2016
  • piątek, 29 lipca 2016
    • DORSZ GOTOWANY W SOSIE IMBIROWO-CYTRYNOWYM

      Uwielbiam tego dorsza. Odkąd pojawiła się polędwica z dorsza,stała się moją ulubioną rybą. To danie jest nie tylko smaczne ale też dietetyczne i bardzo łatwo się je robi.


      PRZEPIS:

      -1 kg polędwicy z dorsza,

      -2 cebule,

      -2 ząbki czosnku,

      -1 cm kawałek korzenia imbiru,

      -szklanka mleka kokosowego,

      -sok z połowy cytryny,

      -2 łyżki oleju lub masła klarowanego,

      -pieprz cytrynowy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka przyprawy curry,

      -pół łyżeczki kurkumy,

      -pół łyżeczki cukru.

      Dorsza kroje na, miejsze kawałki, lekko oprószam solą i pieprzem, odstawiam.

      Cebulę drobno kroję, smaże na tłuszczu, dodaję kawałek imbiru i czosnek, smaże chwilę zalewam mlekiem kokosowym, doprawiam wszystkimi przyprawami i sokiem z połowy cytryny. Chwilę gotuję. następnie wszystko miksuję na gładki krem, wkładam spowrotem do garnaka i w tym sosie gotuję na lekkim ogniu dorsza koło 10 minut.Podaję z ryżem, ziemniakami lub makaronem oprószonego curry i pieprzem czarnym z młynka.POLECAM!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2016 16:34
  • poniedziałek, 25 lipca 2016
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • CHLEB BEZ MĄKI

      Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku mąki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myżlę,że zagości na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki.

      PRZEPIS:

      -5 jaj,

      -maly kubeczek jogurtu ( 180 g),

      -600 gram dowolnych ziaren, otrębów, płatków owsianych, owoców suszonych.

      Ja dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni, otręby pszenne, płatki owsiane,siemię lniane mielone, mielony ostropest, żurawinę suszoną.

      -pół łyżeczki soli .

      Jajka utrzeć z jogurtem, na końcu dodać wszystkie ziarna, owoce suszone, otręby itp, wymieszać wszystko włożyć do małej aluminiowej foremki i piec około godzinę w 180 stopniach. SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 15:51
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

      PRZEPIS:

      -2 podwójne piersi z kurczaka,

      -opakowanie szpinaku baby,

      -2 ząbki czosnku,

      -opakowanie serka ricotta

      -kawałek startego sera parmezan,

      -12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub boczku, 

      -łyżka masła,

      -4 łyżki oliwy z oliwek,

      -natka pietruszki,

      -sól, pieprz.

      Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.

      Szpinak podsmażyć na maśle,aż zmniejzy swoją objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jak lekko ostygnie dodać serek ricotta i starty parmezan, dlikatnie doprawić solą i pieprzem.

      Włożyć farsz w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Można podawać w całości lub pokrojone na plastry. Roladki podałam z ziemniakami w mundurkach z sosem majonezowo-ketchupowo czosnkowym i ze szparagami.

      Przepis na sos:

      4 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą.SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 16:01

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa