Poczuj miętę

Wpisy

  • wtorek, 01 grudnia 2015
    • ROLADKI ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWE A LA SUSHI

      Zmodyfikowny przepis rolady łososiowej, urozmaiciłam składniki dodając pieczoną paprykę i glony nori.

      PRZEPIS

      Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),

      2 ząbki czosnku,

      mała cebulka,

      trochę masła do usmażenia szpinaku,

      3 lub 4 jajka,

      1 almette chrzanowy,

      1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),

      1 pieczoną paprykę,

      2 glony nori.

      Kroję cebulę na drobno, podsmażam razem z wyciśniętym czosnek.Szpinak rozmrażam, odsączam i dodaję do cebuli, smaże ok.5 minut, doprawiam solą i pieprzem.

      Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

      Studzę,ściągam z papieru.Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette,kładę łososia,paprykę pieczoną,pokrojoną,smaruję także bardzo delikantnie serkiem glony nori, na glony złączone ze sobą nakładam przygotowany szpinak z łososiem i resztą składników i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 grudnia 2015 18:40
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

       

      Uwielbiam wszystkie sałatki. Dzisiaj przepis na sałatkę z tuńczykiem.

      Skłądniki:

      -dowolne sałaty, u mnie mix sałat z roszponką

      -pomidorki koktajlowe,

      -ogórki konserwowe,

      -oliwki zielone,

      -parę kaparów,

      -puszka tuńczyka.

      sos vinegret: oliwa z oliwek: 4 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki , sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru, dowolne zioła.

      sos czosnkowy: kubek jogurtu naturalnego greckiego,łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, troche soli lub vegety natur, troszkę cukru. 

      Myjemy warzywa, kroimy ogórki, dodajemy pomidorki,kapary, mieszamy wszystko, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, mieszamy składniki sosu, doajemy do sałatki delikatnie mieszamy. Kładziemy parę kleksów sosu czosnkowego, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 21:44
  • wtorek, 17 listopada 2015
    • POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Podaję przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym.

      1 kg polędwicy wieprzowej,

      ser feta,

      pomidory suszone w zalewie, 

      pęczek bazylii,

      4 ząbki czosnku,

      puszka pomidorów.

      Polędwiczkę kroimy na parę kotletów, każdy ubijamy, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy kładziemy pomidor suszony i kawałek fety, zawijamy polędwiczkę w zraza, obsamażamy każdą na oleju i wkładamy do piekarnika na 30 minut, piekarnik utawiamy na koło 180 stopni. W międzyczasie miksujemy pomidory z  puszki z liśćmi bazylii i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do zraaów i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i sałatką z miksu sałat z pomidorkami koktajlowymi z sosem vinegret, posypana prażonym słonecznikiem. SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 listopada 2015 17:39
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
    • ZUPA KREM Z DYNI

       

       

      Jedna z  moich ulubionych zup kremów, pyszna, zdrowa i prawie bez kalorii :-)

      Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest obieranie i krojenie  dyni. W tym celu najpierw ją myję, poźniej kroję  na  4 części jeszcze nie obraną, później na jeszcze mniejsze części, następnie wykrawam miąższ i kroję go na kawałki.

      PRZEPIS

      SKŁADNIKI

      1 dowolna  średniej wielkości dynia jadalna np: hokkaido,

      2 cebule,

      1 marchewka,

      1 ziemniak,

      2 ząbki czosnku,

      2 cm imbiru świeżego,

      1 łyżka masła,

      1 śmietana 30 % ( można pominąć)

      1 jogurt naturalny lub smietanę 18 %

      do posypania pestki dyni prażone i natka pietruszki.

      Do doprawienia, sól, pieprz, sproszkowany imbir, można posypać curry lub kurkumą.

      Cebule kroję i smażę aż będzie szklista na oleju, do tego dodaję obrane i pokrojone na kawałki  marchewkę i ziemniaka, dynię pokrojoną na kawałki, imbir w kawałku obrany, ząbki czosnku obrane, wszystko razem smażę około minuty, dolewam gorącej wody tak aby lekko przykryła warzywa dodaję soli i gotuję na średnim ogniu około 25 minut do zagotowania warzyw, następnie dodaję łyżkę masła, 2 śmietany i doprawiam do smaku solą, pieprzem, imbirem, vegetą w zależności od upodobań i smaku, imbir dodaje zdecydowanej ostrości. Blenduję do uzyskania kremowej konsystencji. Podaję posypane uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni i słonecznika i posypane natką.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 listopada 2015 12:13
  • środa, 04 listopada 2015
    • ZUPA KREM Z CZOSNKU

      Bardzo polecam tę zupę, jest to moja faworytka wśród zup kremów. Jest pyszna i zdrowa.Mimo ogromnej ilości czosnku naprawdę go nie czuć, a zmiksowany czosnek daje niesamowitą konsystencję.

      PRZEPIS:

      na cztery osoby:

      4 główki czosnku,

      4 cebule, 

      4 ziemniaki,

      2 duże lub 4 małe serki topione,

      śmietana 30,

      śmietana 18 lub jogurt naturalny grecki,

      olej do smażenia warzyw,

      łyżka masła,

      natka pietruszki,

      prażone ziarna słonecznika, dyni lub np. cienko krojone migdały - do dekoracji.

      Cebule obieram i kroję na średnie kawałki, czosnek obieram. Smaże cebulę żeby się zeszkliła, dodaję ząbki czosnku, smażę około 3 minuty. Obieram ziemniaki i kroję na małe kawałki, dorzucam do cebuli i czosnku, wlewam wodę, taką ilość żeby zakryła warzywa, doprawiam pieprzem, solą lub vegetą natur. Gotuję warzywa do miękkości, na końcu dodaję serki topione, mały kubek śmietany 30 i mały kubek śmietany 18 lub jogurtu naturalnego greckiego. Miksuję, podaję z prażonymi ziarnami, natką pietruszki, opcjonalnie z grzankami. SMACZNEGO :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 19:23
  • poniedziałek, 28 września 2015
    • PYSZNE BROWNIE

      Naprawdę polecam przepis bo ciasto jest przepyszne. Przepis znalazłam na blogu kwestiasmaku.

      SKŁADNIKI

      200 g masła

      300 g gorzkiej czekolady 70%

      3 jajka

      270 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      135 g mąki

      szczypta soli

      Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć  papierem do pieczenia.

      Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

      W oddzielnej misce rozmiksować (ok. 30 sekund) jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

      Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta.

      Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 - 35   minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 września 2015 12:59
  • środa, 15 lipca 2015
    • SAŁATKA GRECKA

      Uwielbiam wszystkie sałatki. Dzisiaj przepis na sałatkę grecką.

      Dowolne sałaty, u mnie mix sałat.

      -pomidory,

      -ogórki nieobrane,

      -cebula biała lub czerwona,

      -oliwki czarne,

      -kostka fety.

      sos: oliwa z oliwek: 4 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki , sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru, dowolne zioła.

      Myjemy warzywa, kroimy ogórki, pomidory, cebulę, mieszamy wszystko, dodajemy pokrojoną fetę, mieszamy składniki sosu, doajemy do sałatki delikatnie mieszamy.SMACZNEGO

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 15 lipca 2015 13:52
  • niedziela, 12 lipca 2015
    • GALARETKI WARSTWOWE

      Dzisiaj postanowiłam zrobić orzezwiające galaretki z owocami. Moja ulubiona warstwa to biała, ta z dodatkiem smietanki.

      PRODUKTY:

      -kolorowe galaretki według uznania, każdą robimy według przepisu na opakowaniu,

      -dowolne owoce, u mnie: banany, truskawki, jagody.

      -biała warstwa:

      śmietana 30 %  1/2 litra i 3 łyżeczki żelatyny.

      (można dodać mniej śmietanki a uzupełnić mlekiem).

      Śmietanke podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, dodajemy trochę gorącej śmietany i mieszamy żeby nie było grudek, wlewamy to do gorącej śmietany i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.

      Po zrobieniu wszystkich galaretek, przygotowujemy salaterki, szklanki itp. wlewamy do każdej prorcjonalnie galaretkę jednego koloru, wkładamy do każdej po trochę owoców, wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje, to samo robimy z drugą i trzecią warstwą, możemy wolne miejsce uzupłnić bitą śmietaną i ozdobić owocami. Smacznego.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lipca 2015 18:50
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • BROWNIE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

      Moje pierwsze brownie.Jako że sezon na truskawki trwa podaję przepis na brownie z akcentem truskawkowym  :-)


      Przepis:

      140 g mąki pszennej

      3 jajka
      200 g gorzkiej czekolady na ciasto i około 50 g do psypania truskawek.

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      225 g masła
      280 g cukru
      1/4 łyżeczki soli
      ok. 200 g truskawek

      W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy 200 g czekolady i masło

      Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na białą puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszamy na wolnych obrotach miksera

      Dodajemy przesianą mąkę z solą, miksujemy krótko.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotową masę.

       Na wierzchu czekolady układamy rzędami połówki truskawek, posypujemy startymi na tarce ok 50 g czekolady i wstawiamy do piekarnika na ok 30 - 40 minut.

      SOS TRUSKAWKOWY

      ok. 300 gram truskawek

      2 łyżki soku z cytryny,

      4 łyżki cukru,

      łyżka masła

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

      Pokrojone truskawki smażymy na maśle ze wszystkimi składnikami około 10 minut. Miksujemy i czekamy aż wystygnie. Podajemy brownie z sosem truskawkowym. SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 20:20
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • TORT BEZOWY

      Uwielbiam wszystko co bezowe :-)Uważam ,że torty bezowe to najlepsze desery i robię je ciągle w najróżniejszych konfiguracjach, nigdy mi się nie nudzą a za każdym razem zaskakują pysznym smakiem. Dzisiaj  przepis na najbardziej podstawową wersję tego pysznego deseru.Beza jest z wierzchu chrupka a w środku pinkowo- ciągnąca. Żeby beza była twarda i cała chrupka trzeba byłoby ją długo suszyć w piekarniku w 100 stopniach a mi zawsze szkoda czasu, dlatego przepis który podaję jest idealny czasowo a smak i konsytencja też m odpowiada.


      Na płaty bezowe:

      8 białek,

      400 gram cukru kryształ,

      łyżeczka mąki ziemniaczanej, 

      łyżeczka soku z  cytryny.

      Na krem:

      2 małe mascarpone( po 250 gram) lub 1 duży.

      400 g śmietany 30 %

      łyżka cukru pudru.

      Około kilograma truskawek i pudełeczko borówek.

      Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję mąkę i sok cytrynowy, ubijam jeszcze chwilę.

      Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na jeden papier nakładam ubite białko formuując koło.

      Wkładam blaszkę z papierem i białkiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach pieczenia temperaturę zmieniam na 150 stopni, piekę jeszcze 15 minut.

      Wyciągam bezę po pół godzinie i wkładam drugą blaszkę z białkiem piekę w ten sam sposób, najpierw 15 minut w 180 stopniach potem 15 minut w 150 stopniach. Studzę oba płaty.

      KREM:

      Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

      Płat bezowy bardzo ostrożnie przekładam na talerz, może się mocno kruszyć ale to bez znaczenia bo będzie przykryty kremem.

      Kładę połowe kremu i połowę truskawek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, na to truskawki i borówki, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 15:48

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa