Poczuj miętę

Wpisy

  • czwartek, 28 maja 2015
    • ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

      Uwielbiam wszystkie zupy kremy. W związku z  tym, że trwa właśnie sezon na szparagi podaję przepis na pyszny dwukolorwy krem z tych właśnie warzyw.


      SKŁADNIKI:

      Pęczek szparagów zielonych,

      pęczek szparagów białych,

      2 cebule

      6 ząbków czosnku

      kubeczek śmietany 30

      1 ziemniak

      PRZYGOTOWANIE

      Cebulę kroję na kawałki ( nie musi być drobno pokrojona), smażę ją na maśle klarowanym, dorzucam czosnek, podsmażam.Rozdzielam cebulę i czosnek na dwa małe garneczki, kroję osobno zielone szparagi i osobno białe, białe i zielone podsmażam osobno w dwóch garnkach z cebulą i czosnkiem.Dodaję po pół obranego i pokrojonego na małe kawałki ziemniaka, gotuję wszystko do miękkości (ok. 10 minut), na koniec dodaję do każdego garnka po pół kubka śmietany 30 i doprawiam solą, ewentualnie pieprzem.Pogdrzewam i miksuję zupy. Do talerza nalewam jedncześnie z obu garneczków krem biały i krem zielony, tak żeby się nie wymieszały. Dekoruję prażonymi łatkami migdałów i natką. SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 maja 2015 11:04
  • wtorek, 19 maja 2015
    • CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z BATONIKIEM MARS

       

      Nastepne pyszne ciasteczka czekoladowe tym razem z dodatkiem batoników mars, wilgotne, karmelowe w srodku i proste do zrobienia, przepis takze z blogu Slodkie marzenie z modyfikacjami.

      Lista skladników:

      • 80 g masla

      • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ( ja dalam gorzkiej )

      • 1/3 szklanki cukru ( jezeli lubicie bardziej slodkie ciasteczka to mozna dodac wiecej cukru)

      • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego ( pominelam )

      • 2 jajka

      • 2 i 1/4 szklanki maki pszennej

      • pól lyzeczki sody

      • szczypta soli

      • batoniki Mars (2 X)

      Przygotowanie:

      1.W kapieli wodnej rozpuszczamy maslo z czekolada. Dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Czekamy do przestudzenia.

      2.Nastepnie dodajemy jajka, make, sode i sól, wszystko miksujemy mikserem ( ja mieszalam rekoma). Dodajemy posiekane batoniki Mars.

      3. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Robimy kulki, splaszczamy je i wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na ok 15 minut.SMACZNEGO!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 13:56
  • niedziela, 17 maja 2015
    • CIASTECZKA BROWNIE

       

       

      Pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka.Przepis na nie znalazłm na blogu słodkie-marzenie. Bardzo proste do zrobienia. Polecam :-)

      Lista składników:

      • 1 szklanka mąki
      • 100 g mlecznej  lub gorzkiej czekolady
      • 1/4 szklanki  cukru
      • 1/3 szklanki kakao
      • 1/4 łyżeczki sody
      • 1 szczypta soli
      • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
      • 60 stopionego masła 

      Przygotowanie:

      1. Masło rozpuszczamy na patelni.

      2. Mieszamy mąkę, kakao, sodę, cukier i sól. Dodajemy posiekaną mleczną czekoladę.

      3. Dodajemy jogurt i  rozpuszczone masło. Ciasto  wyrabiamy ręcznie, aż powstanie jednolita masa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki ( w wielkości orzecha włoskiego)spłaszczamy, kładziemy na blachę w dość dużych odległościach od siebie. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 10:35
  • poniedziałek, 11 maja 2015
    • BABECZKI MARCHEWKOWE Z KREMEM I KANDYZOWANYMI MARCHEWECZKAMI

       

      Znowu użyłam mojego ulubionego przepisu bazy na ciasto marchewkowe, tym razem w formie babeczek, przepis na ciasto podaję tutaj:

      CIASTO MARCHEWKOWE

      Babeczki piekłam krócej niż ciasto około 30 minut, po przestygnięciu udekorowałam je kremem i kandyzowanymi marcheweczkami, natkę marchewki zrobiłam z rozmarynu ale mżna t zrobić z zabarwionej masy marcepanowej lub cukrowej.

      przepis na krem i marchewki znalazłam na blogu Pin up cake

       

      Krem śmietankowy:

      • 270 g serka śmietankowego, 
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3 łyżki miodu

      Mikserem ubić masło na puch. Dodać serek, ekstrakt oraz miód i zmiksować wszystko na gładki krem.


      Kandyzowane marchewki:

      • 1 marchewka z natką (ewentualnie można użyć pietruszki lub, jak u mnie, rozmarynu)
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki wody

       Marchewkę obrać i za pomocą obieraczki do warzyw odciąć z marchewki parę długich pasków ( tyle ile babeczek
      W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać paski marchewki. Zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka stanie się szklista (kilka minut). Zdjąć rondel z ognia i pozwolić, by wstążki marchewki wystygły w syropie. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez 4 dni.
      Wyjąć paski marchewki z syropu. Osączyć na ręczniku papierowym. Każdą wstążkę zrolować ciasno, stopniowo rozluźniając - tak, aby powstały podłużne rożki. W otwarty koniec rożka wetknąć kawałek zieleniny.
      Udekorować babeczki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 maja 2015 16:45
    • TORT CZEKOLADOWY

       

      Pyszny torcik czekoladowy zrobiłam na urodziny mojego męża. Uwielbiam torty z masą z serka mascarpone i bitej śmietany a dodatek dżemu wiśniowego i kakao sprawił że tort nie był taki słodki a lekko wytrawny.

      Jeżeli chodzi o bazę- biszkopt to robię zawsze z tego samego przepisu, jeżeli jest to tort cekoladowy jak ten po prostu dodaję kako.

      BISZKOPT

       Składniki: 4 białka 4 żółtka 250 g cukru 250 g mąki 8 łyżek wrzącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia    
         
       Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać na przemian żółtka z gorącą wodą cały czas ubijając mikserem. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Teraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijać, ale na najniższych obrotach. Ja osobiście wsypuję mąkę porcjami, delikatnie mieszając trzepaczką.Wylać na tortownicę. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smaruje się żadnym tłuszczem, ponieważ biszkopt może opaść.
      Piec w nagrzanym piekarniku 170°C elektryczny lub obieg powietrza 150°C , około 50 minut. Mój biszkopt był upieczony juz po 30 minutach (w obiegu powietrza). Wszystko zależy od piekarnika.

      KREM

      400 g śmietany kremówki

      1 szklanka cukru pudru

      400 gram serka mscarpone

      1/4 szklanka kakao

      pół tabliczki czekolady

      dżem wiśniowy do przełożenia

      do nasączenia:

      1 szklanka wrzątku

      2 łyżeczki kakao

      1 łyżeczka cukru.

      Biszkopt przekrajam na trzy części, każdą część nasączam, smaruję dżemem i kremem ( zmiksowane mascarpone ze śmietaną, na końcu dodaję cukier i kakao),

      ostatnią warstwę smaruję tylko kremem i dowolnie dekoruję, smacznego :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 maja 2015 15:37
  • czwartek, 15 stycznia 2015
    • BATONIKI MUSLI PRAWIE DIETETYCZNE

      Dzisiaj w ramach diety odchudzającej zrobiłam batoniki musli. Przepis znalazłam na stronie durszlak.pl. Niestety zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego użyłam mleka skondensowanego słodzonego przez co batoniki wyszły dosyć słodkie i mało dietetycze. Następnym razem na pewno zamienię mleko słodzone na niesłodzone.

       

      SKŁADNIKI:

      po 5 łyżek:
      płatki owsiane lub otręby

      sezam

      słonecznik

      pestki dyni

      rodzynki

      płatki migdałów

      4 łyżki miodu

      100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( ja dałam słodzonego)

      PRZYGOTOWANIE:

      Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut - aż sezam się zarumieni.

      Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia

       i na tą samą patelnię wlewamy miód, 

      gdy się "rozpuści" dodajemy mleko i  mieszamy. 

      Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki. 

      Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.

      Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia,

      równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem.

      Na górze kładziemy "obciążnik" - u mnie drewniana deska do krojenia,

      a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę.

      Po tym czasie tniemy masę na batoniki :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 stycznia 2015 10:30
  • środa, 14 stycznia 2015
    • CIASTECZKA GRYCZANE

      Pyszne,oryginalne w smaku gryczane ciasteczka, przepis znalazłam na blogu:Pistachio-lo


      190 g mąki gryczanej
      50 g mąki pszennej
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      130 g cukru pudru
      120 g miękkiego masła
      20 g mielonych migdałów
      1 całe jajko  


      Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i migdałami. Zmiksować masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać mieszankę obu rodzajów mąki z proszkiem. Zmiksować całość do uzyskania gładkiego ciasta.Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny (lub całą noc).

      Nagrzać piekarnik do 170 C. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyciąć ciastka przy pomocy foremki, szklanki lub stempelków. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 13 do 14 minut do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na kratkę. Gdy są jeszcze ciepłe posypać  cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 14 stycznia 2015 14:53
  • poniedziałek, 01 grudnia 2014
    • CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

      Uwielbiam ciasto marchewkowe. Tym razem na bazie mojego starego przepisu zrobiłam ciasto z kremem i polewą marchewkową. Przepis na polewę znalazłam na blogu malacukierenka.pl i przyznam że choć pdchodziłąm do niej wielokrotnie, zawsze kończyło się na mojej ulubionej polewie z  serków topionych, tym razem odważyłam się spróbować i nie zawiodłam się. Polewa jest bardzo oryginalna i pyszna, a wygląda z marcepanowymi marcheweczkami obłędnie.


       

      PRZEPIS

      CIASTO

      1 i 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego (można dać zwykły biały)

      3 jajka

      ¾ szklanki oleju lub oliwy

      1 i ¼ szklanki mąki pszennej

      1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

      1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika lub więcej jeśi ktoś lubi mocno piernikowe smaki.

      ok.2 szklanki marchewki startej

       

      KREM

      250 g serka mascarpone

      200 ml śmietany 30%

      łyżka cukru pudru

      1 łyżka soku z cytryny,

      skórka z połowy startej cytryny.

       

      POLEWA

      500 ml soku marchewkowego,

      1 galaretka pomarańczowa,

      1 budyń waniliowy bez cukru.

      Dodatkowo:
      marcepan
      barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony, ja kupiłam zielony, czerwony i żółty, z czerwonego i żółtego zrobiłam pomarańczowy, bo pomarańczowego nie było w żadnym sklepie

       

      SPOSÓB WYKONANIA:

      Mąkę przesiać i wymieszać ją z sodą i przyprawą do piernika. Do miski wsypać cukier, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać marchewkę. Wszystko razem wymieszać (już nie mikskować) i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 60 minut w 180 stopnia.

      Po przestygnięciu przekrajam ciasto na połowę.

      KREM

      Mascarpone miksuję, dodaję kremówkę i miksuję na sztywny krem, na końcu dodaję cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową.

      Na ciasto w blaszce wykładam krem i przykrywam go drugą połową ciasta, i lekko dociskam.

      POLEWA

      Na soku marchewkowym gotuję budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmuję go z ognia i dodaję do niego galaretkę w proszku, mieszam, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawiam do przestygnięcia na około 15-20 minut.
      Ciepłą polewę wylewam na wierzch ciasta i odstawiam je na parę godzin, aż polewa stężeje.

      Marcepan zabarwiam na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formuuję w rękach małe marchewki i nacinam je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywam małe kawałeczki i lekko dociskam, umieszczam je na grubszych końcach marchewek.Kładę na cieście.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 grudnia 2014 13:30
  • niedziela, 30 listopada 2014
    • ROLADA ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWA

      Przepyszna przystawka, na mojej liście przystawek danie numer 1. POLECAM!

      PRZEPIS

      Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),

      2 ząbki czosnku,

      trochę masła do usmażenia szpinaku,

      3 lub 4 jajka,

      1 almette chrzanowy,

      1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),

      Szpinak rozmrażam, odsączam i smażę na maśle ok. 5 minut, dodaję czosnek , smażę jeszcze chwilę, doprawiam solą i pieprzem.

      Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

      Studzę, ściągam z papieru. Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette, kładę łososia i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 19:31
  • piątek, 28 listopada 2014
    • TARTA ZE SZPINAKIEM

      Muszę się przyznać, że już od dawna zbieram się do upieczenia tarty, bo jak do tej pory wychodzily mi one niestety średnio. Tym razem jednak tarta wyszła przepyszna. Przepis bazowy na tartę znalazłam na blogu na który często zaglądam kotlet.tv

      PRZEPIS

      składniki:

      ciasto na tartę:

      250 g mąki

      125 g masła

      1 żółtko

      50–60 g wody

      odrobina soli

      nadzienie:

      paczka mrożonego szpinaku ( kupuję w tesco marki tesco bo ten mi najbardziej smakuje),

      100 ml jogurtu greckiego lub śmietany,

      2 jajka,

      łyżka mąki,

      kawałek staratego parmezanu,

      pól kostki sera feta,

      parę suszonych pomidorów z zalewy.


      Na stolnicę sypię mąkę, dodaję zimne masło, drobno kroję razem z mąką, potem dodaję żółtko, wodę i sól, zagniatam, wkładam na około godzinę do lodówki.

      Wyjmuję, wałkuję na stolnicy i wkładam do formy.

      Na to kładę papier lub folię do pieczenia, wysypuję fasolki (obciążnik, by tarta się nie wybrzuszyła podczas pieczenia, można też nakłuć widelcem). Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut z fasolkami, a potem zdejmuję i jeszcze 5 minut. Na taki zapieczony spód kładę farsz .

      Farsz

      Smaże cebulę drobno pokrojoną do tego dodaję rozmrożony szpinak i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Duszę ok. 15 minut. Delikatnie doprawiam solą. Wykładam to na tartę, kładę pomidory z zalewy, na to wylewam rozmącone 2 jajka ze śmietaną, mąką i z parmezanem. Na to wszystko kładę pokrojoną fetę, zapiekam jeszcze 30 minut.


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 28 listopada 2014 12:55

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa