Poczuj miętę

CIASTA

  • niedziela, 10 września 2017
    • CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI I CUKINIĄ BEZ CUKRU

      Tym razem upiekłam pyszne ciasto czekoladowe bez cukru. Mąkę zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi a cukier daktylami. Ciasto wyszło naprawdę smaczne.

      -1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę lub szklanka mąki owsianej,

      -2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów,

      -łyżeczka proszku do pieczenia,

      -3 łyżki kakao,

      -2 banany,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -150 gram daktyli suszonych,

      -1 mała cukinia,

      -1 garść borówek.

      -szczypta soli.

      Cukinię trzemy na tarce, dodajemy szczyptę soli, czekamy aż puści sok, odlewamy sok.

      W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą czekamy aż zmiekną, blendujemy je z bananami i olejem kokosowym.

      Zmielone płatki lub mąkę owsianą i zielone orzechy mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Dodajemy zblendowane owoce i jajka ubite na jasną masę, mieszamy ostrożnie. Wlewamy do małej, okrągłej foremki silikonowej i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Na końcu układam borówki, lub podaję borówki na cieście.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 17:36
  • sobota, 24 czerwca 2017
    • CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZGLUTENOWE)

      Dzisiaj zrobiłam dietetyczne, bezcukrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiano-bananowe. Są bardzo mało praocochłonne, dlatego będe je często robiła. Od jakiegoś czasu nie jem cukru i glutenu, być może dlatego wydają mi się wystarczajaco słodkie i pożywne chociaż przyznam, że mojej rodzince też podpasowały smakowo a to są niezłe łasuchy :-)

      PRZEPIS:

      -4 mocno dojrzałe banany,

      -2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,

      -łyżeczka ziaren słonecznika i łyżeczka ziaren sezamu,

      -można dodać łyżkę miodu lub dowolnego słodzidła, ja czasami dodaje czasami nie i tak wychodzą.

      Banany rozgniatam lub delikatnie blenduję, dodaje resztę składników i dokładnie mieszam, układam masę w formie ciasteczek na papierze do pieczenia na blaszce i piekę w temperaturze ok. 180 stopni, około 15 minut. Ciasteczka formuję rękoma. Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 11:15
  • wtorek, 18 kwietnia 2017
    • SERNIK Z BEZĄ

      Przepyszny, najlepszy sernik z delikatną bezową skorupką, polecam wszystkim.


      PRZEPIS

      CIASTO

      -2 szklanki mąki,

      -kostka masła lub margaryny,

      -3/4 szklanki cukru

      -3 żółtka,

      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      MASA SEROWA

      -1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku,

      -1 szklanka cukru,

      -3 jaja,

      -1/2 szklanki oleju,

      -sok z całej cytryny,

      -półtora opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,

      -1 i ½ szklanki mleka.

      Beza

      -3 białka,

       -pół szklanki cukru.

      Schłodzone masło pokroić nożem, dodawać mąkę,cukier, żółtka, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Wykleić blachę, również boki.

      Zmiksować składniki na masę, na końcu dodać mleko, zmiksować, wylać masę na ciasto.

      Piec ciasto 45 minut, w międzyczasie ubić białka, na końcu dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę wyłożyć na ciasto, ciasto piec jeszcze 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić jeszcze 15 minut w piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 kwietnia 2017 19:28
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • MAZUREK Z MĄKI KOKOSOWEJ

      Dzisiaj zrobiłam mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej.Troszkę go zmodyfikowałam bo nie miałam niektórych składników. Mimo że nie ma cukru jest słodki i bardzo nam smakuje. Polecam zdrową odmianę tego ciasta na Święta.

       

       

      PRZEPIS

      CIASTO:

      -5 jajek,

      -2 łyżki oleju kokosowego,

      -10 łyżek mąki kokosowej,

      -szczypta wanilii,

      -szczypat soli

      POLEWA:

      -8 daktyli,

      -150 ml śmietanki,

      -4 łyżki rumu,

      -2 łyżki kakao

      Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

      W międzyczasie przygotuj masę. Gotuj chwilę daktyle ze śmietanką, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

      Kiedy spód ciasta ostygnie, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją  rozpuszczoną czekoladą i migdałami. SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 18:45
  • środa, 15 lutego 2017
    • BROWNIE Z MALINAMI

      Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze.Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.


      SKŁADNIKI

      200 g masła

      250 g gorzkiej czekolady 70%

      3 jajka

      200 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      135 g mąki

      Pudełeczko malin

      szczypta soli

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

      Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

      W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

      Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.

      Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BROWNIE Z MALINAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2017 15:05
  • niedziela, 18 grudnia 2016
    • SERNIK JAGLANY

      Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystkie " słodkości" które na jej bazie robię.Dzisiaj podaję przepis na sernik jaglany, który serdecznie polecam.


      Spód ciasta:

      -150 gram kaszy jaglanej suchej ( 1,5 torebki kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu).

      -3/4 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),

      -2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,

      -1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru kokosowego

      Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło.Wykładam wszystko do formy.

      Masa:                                   

      -800 gram jogurtu naturalnego

      -4 białka

      -3/4 szklanki dowolnego słodzidła ja dałam cukier  kokosowy,

      -2 budynie śmietankowe bez cukru,

      -szczypta soli.

      Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.

      masę wyłożyć na spód. 

      Piec przez około 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 grudnia 2016 11:43
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • BROWNIE JAGLANE

       

      Idąc za ciosem jaglanym ;-) tym razem podaje przepis na brownie z kaszą jaglaną znaleziony na blogu Ostra na słodko.

      brownie_jaglane

      PRZEPIS:

      • kasza jaglana ( ugotowana ) – 370 g
      • jajko – 2 szt
      • „wybrane słodzidło” – cukier trzcinowy, ksylitol, stevia lub cukier kokosowy – do smaku (dodałam 4 łyżki cukru kokosowego i wyszło dosyć wytrawne)
      • olej kokosowy roztopiony – 60 g
      • jogurt naturalny – 0,5 szkl
      • prawdziwe kakao – 0,5 szkl
      • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
      • sól – 1 szczypta

      Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dokładnie miksujemy na gładką masę.

      Wylewamy do foremki.

      Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut

      Studzimy i wtedy kroimy,podałam z płatkami kokosowymi.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 19:45
  • niedziela, 23 października 2016
    • SZARLOTKA JAGLANA

       

      Rewelacyjna szarlotka jaglana a przy tym bardzo zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa. Polecam ją bardzo bardzo, bo jest to jeden niewielu wypieków, który można pochłaniać bezkarnie :-) a smak naprawdę dużo nie różni się od szarlotki tradycyjnej. Przepis znalazłam na blogu kotlet.tv i trochę zmodyfikowałam do swoich potrzeb.

      szarlotkajaglana

      PRZEPIS:

      składniki na spód i kroszonkę:

      • 180 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody,
      • 1/2 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),
      • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,
      • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
      • 1/2 łyżeczki sody

      składniki na środek:

      • 5 jabłek,
      • 1 łyżka syropu z agawy lub ksylitol, miód itp.
      • 1 łyżeczka cynamonu,
      • łyżka soku z cytryny.

       Nastawiam kaszę do gotowania (180 g kaszy + 300 ml wody i szczypta soli do gotowania). Gotuję do miękkości pod przykryciem(okolo 10 minut), zostawiam do delikatnego ostygnięcia. Jabłka obieram a potem ścieram na tarce o grubych oczkach.

      Starte jabłka mieszam z cynamonem, syropem z agawy lub miodem. Odstawiam na chwilę Daktyle zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane, sodę i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło i zaczęło formować w kulę, a kasza częściowo była zmiksowana. Jak robisz to blenderem to ok. pół porcji kaszy zblenduj i połącz z resztą.

      Ciasto nie jest rozlazłe, ale lepkie. Łyżką da się formować w kulę.

      ok. 3/4 ciasta wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wilgotną dłonią lub szpatułką)

      Na to nakładam jabłka.

      I na to w dłoniach skubię ciasto i rzucam na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika i piekę ok. 45 minut aż zacznie się rumienić. Smacznego:-)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 października 2016 11:02
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
    • PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA

      Niedawno kupiłam nasiona chia,kupiłam też dużo mleczka kokosowego w promocji w Selgrosie i właśnie dostałam pełno słoików z malinami od mojej mamy :-)

      Natchnęła mnie ta pełna dobra spiżarnia do zrobienia ptasiego mleczka z przepisu Ofeminin, który to już od dawna mam zapisany w folderze do zrobienia.Wyszło naprawdę pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne.Muszę się przyznać, że do zrobienia warstwy czerwonej użyłam troszkę czerwonego barwnika spożywczego, w przeciwnym razie ptasie mleczko nie miałoby tak intesywnego czerwonego koloru.

      PRZEPIS

      CZĘŚĆ MALINOWA

      • 100 ml mleka
      • 300 g malin świeżych ( ja użyłam ze słoika)
      • 3 łyżki brzozowego cukru (ja użyłam trzcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 2 łyżeczki żelatyny

      CZĘŚĆ BIAŁA

      • 1 puszka mleczka kokosowego
      • 100 ml mleka
      • 4 łyżki nasion chia
      • 1 łyżka miodu
      • 3 łyżki cukru brzozowego ( ja użyłam trcinowego)
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
      • Dzielę składniki na dwa garniki, do chia i części malinowej. Wsypuję wszystkie składniki (za wyjątkiem żelatyny). Całość podgrzewam i mieszam a następnie dodaję żelatynę i gotuję ok. 5 min na małym ogniu. do silikonowej foremki wlewam połowę masy malinowej. Wstawiam do lodówki aż zastygnie. Gdy masa odrobinę następnie wylam masę chia. Wstawiam do lodówki czekam aż zgęstnieje, a następnie wylewam pozostałą masę malinową.Całość wstawiam do lodówki.

       

       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PTASIE MLECZKO Z MALINAMI I NASIONAMI CHIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 10:14
  • czwartek, 26 maja 2016
    • TORT BEZOWY NA DZIEŃ MAMY

      Za każdym razem podkreślam że tort bezowy dobry jest na każdą okazję, tym razem zrobiłam go na dzień mamy wraz z najlepszymi życzeniami :-))


      Na płaty bezowe:

      8 białek,

      400 gram cukru kryształ,

      łyżeczka soku z  cytryny,

       

      Na krem:

      2 małe mascarpone( po 250 gram) 

      400 g śmietany 30 %

      łyżka cukru pudru.

      Owoce:

      pudełeczko borówek,

      truskawki około 1 kilograma

      Ubijam białka, jak bedą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy. 

      Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formuując koła.

      Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny ( po 15 minut zamieniam blaszki),poźniej piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry). Ostatnie poł godziny piekę w temperaturze 120 stopni.

      Studzę bezy. 

      Krem z mascarpone:

      Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

      Kładę połowe kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, reszte owoców, ozdabiam listkami mięty, posypuję wszystko kakao. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień ;)SMACZNEGO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 08:34

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa