Poczuj miętę

PIEKARNIA

  • pi±tek, 23 czerwca 2017
    • CHLEB BEZGLUTENOWY

      Podaję przepis na pyszny chleb bezglutenowy. Do tego przepisu można wykorzystać dowoln± m±kę bezglutenow±. 


      PRZEPIS:

      -500 gram dowolnej m±ki bezglutenowej, ja zazwyczaj dodaje ryżow±, kukurydziana,jaglan±, kokosow±, gryczan±( proporcje dowolne)

      - łyżeczka soli,

      - łyżka dowolnego cukru (ja dodaję kokosowy),

      - 1 paczuszka drożdży instant (8g)

      - ok.500-600 ml ciepłej wody.

      - dowolne ziarna, dzisiaj dodałam po łyżce nasion chia, babki plesznik i sezamu.

      Mieszam wszystkie składniki, dodaję wodę w zależno¶ci od konsystencji, zagniatam ciasto, zostawiam na 30 minut pod ¶ciereczk±. Przekładam do formy silikonowej, takiej do pieczenia keksu, zostawiam jeszcze na 30 minut, do wyro¶nięcia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni około 50- 60 minut. POLECAM!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      pi±tek, 23 czerwca 2017 16:41
  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KOTLETAMI BURACZANO-JAGLANYMI

      Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatk±.


      Przepis na bułkę do burgerów:

      -100 g m±ki pszennej,

      -250 g dowolnej m±ki pełnoziarnistej,

      (ja dałam  orkiszow±),

      -2 łyżeczki drożdży suszonych instant,

      -280-300 ml letniej wody,

      -2 łyżki oliwy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka cukru trzcinowego,

      -rozbełtane jajko,

      -ziarna sezamu i słonecznika.

      M±kę pszenn± przesiewamy i mieszamy z m±k± pełnoziarnist±. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

      Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na 1,5 godziny do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

      Z wyro¶niętego ciasta formujemy okr±głe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

      Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem.Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

       

      PRZEPIS NA BURGERY:

      -woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
      -3 większe ugotowane buraki,
      -2 małe jajka lub jedno duze,
      -1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobn± kostkę,
      -1 łyżeczka suszonego majeranku,
      -1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

      -1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,

      -1 łyżeczka siemienia lnianego,
      -2 łyżki m±ki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub  koksowej,
      -sól i pieprz,

      Przygotowanie:

      Gotujemy kaszę jaglan± zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Buraki gotujemy do miękko¶ci obieramy i ¶cieramy na tarce o małych oczkach.

      Ugotowan±, przestudzon± kaszę mieszamy z burakami oraz posiekan±, obsmażon± cebulk±. Doprawiamy sol±, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryk±.

      Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i m±kę. Cało¶ć dokładnie wyrabiamy ręk± (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

      Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy do¶ć spore kotlety, które układamy na blasze.

      Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumieni± z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

      Kotlety wkładamy do ciepłeych bułeczek, dodajemy dowoln± sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyci¶nietym czosnkiem i sol±).

      SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 19:21
  • pi±tek, 10 czerwca 2016
    • CHLEB BEZ MˇKI

      Postanowiłam zrobić chleb bez dodatku m±ki i drożdży, wyszedł naprawdę genialny. Myżlę,że zago¶ci na stałe na naszym stole będę jedynie zmieniała dodatki.

      PRZEPIS:

      -5 jaj,

      -maly kubeczek jogurtu ( 180 g),

      -600 gram dowolnych ziaren, otrębów, płatków owsianych, owoców suszonych.

      Ja dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni, otręby pszenne, płatki owsiane,siemię lniane mielone, mielony ostropest, żurawinę suszon±.

      -pół łyżeczki soli .

      Jajka utrzeć z jogurtem, na końcu dodać wszystkie ziarna, owoce suszone, otręby itp, wymieszać wszystko włożyć do małej aluminiowej foremki i piec około godzinę w 180 stopniach. SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      pi±tek, 10 czerwca 2016 15:51
  • sobota, 15 listopada 2014
    • CHAŁKA

       

      PRZEPIS pochodzi z blogu kotlet.tv. Moja wersja chałki jest z kruszonk±.

      Chałka jest przepyszna zwłaszcza z masłem i powidłami ¶liwkowymi. POLECAM :-)

      Składniki

      500 g m±ki pszennej

      150 ml mleka

      90 ml wody

      80 g roztopionego masła

      1 jajko

      20 g drożdży ¶wieżych lub 10 g drożdży instant

      3-4 łyżki cukru

      dodatkowe jajko do smarowania

      na kruszonkę:

      100 g masło, 90 g cukru pudru, 140g m±ka

      Kruszonka: do miski wkładam m±kę i cukier puder, kroję drobno masło i mieszam z m±k± i cukrem i wyrabiam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Przed posypaniem chałki wkładam na parę minut do lodówki.

      Do miski wsypuję m±kę. ¦wieże drożdże rozpuszczam w mleku i to dodaję do m±ki, za to w przypadku drożdży instant można je wrzucić bezpo¶rednio do m±ki. Dodaję pozostałe składniki mleko (o ile nie dodano z drożdżami), wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko Mieszam a potem przekładam na blat i wyrabiam ok. 10 minut.

      Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć

      Wtedy dzielę je na 8 w miarę równych kawałków.

      Formuję wałeczki. Zlepiam pięć i zabieram się za plecenie chałki.

      Biorę zewnętrzny wałeczek i przekładam przez dwa s±siednie i potem z drugiej strony i tak cały czas. Zawsze zewnętrzny (raz lewy raz prawy) i przez dwa do ¶rodka.Teraz trzy pozostałe plotę, jak normalny warkocz. Układam na pierwszym splocie, chowam pod spód końce i odstawiam na ok. 45 minut aby chałka podrosła.Wtedy smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję kruszonk± i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika.

      Piekę ok. 25-35 minut aż do wyraĽnego zezłocenia chałki..  

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2014 17:36

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa