Poczuj miętę

RYBY

  • wtorek, 25 października 2016
    • ŁOSOŚ Z KREWETKAMI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ W SOSIE SOJOWO-MIODOWYM

      Polecam przepis na pyszny obiad.

      losos_z_krewetkami_w_sosie_teryaki

      PRZEPIS:

      • nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5x7 cm
      • opakowanie krewetek mrożonych

      sos:

      • 5 łyżek sosu sojowego,
      • 3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego lub cytryny,
      • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
      • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego,
      • 2 papryki upieczone i obrane ze skóry( piekę około 30 minut w piekarnku nagrzanym do 200 stopni, po wyjeciu obieram ze skóry,
      • 2 marchewki obrane, pokrojone w słupki i upieczone( piekę około 30 minut delikatnie skropione oliwą w 200 stopniach)
      • 1 cebula,
      • 4 ząbki czosnku,
      • łyżka sezamu,
      • łyżeczka szczypiorku.

      Łączę składniki sosu i marynuję kawałki łososia i krewetki minimim godzinę w lodówce.

      Wkładam łososia i krewetki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 15 minut.Pozostałą marynatę zostawiam na później,w międzyczasie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na łyżce oliwy, dodaję wyciśnięty czosnek, na patelnię wkładam paprykę,marchewkę i pozostała marynatę, chwilkę podsmażam, na końcu dodaję upieczone ryby i krewetki, delikatnie łączę z warzywami.Podaję z gotowananym czarnym i brązowym ryżem, posypuję sezamem i szczypiorkiem.

      Smacznego :-)

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 20:44
  • wtorek, 27 września 2016
    • ŁOSOŚ NA SZPINAKU


      PRZEPIS:

      -1/2 kg łososia bez skóry i bez  ości,

      -4 pomidory suszone w oleju, 1 łyżka oleju z pomidorów,

      -sól, pieprz, garść świezego oregano i tymianku, parę listków verbeny cytrynowej,

      -opakowanie mrożnego szpinaku,

      -4 ząbki czosnku.

      Łososia umyć, osuszyć, doprawić solą pieprzem, poszatkowanymi świeżymi ziołami, pokrojonmi na drobno pomidorami suszonymi i olejem. Zostawiamy na parę godzin w lodówce.

      Szpinak rozmrażamy i smażymy na łyżce masła dodajemy cztery wyciśnięte ząbki czosnku,doprawiamy slą i pieprzem, podsmażamy.

      Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni, wkładamy łososia, pieczemy około 15-20 minut.

      Wykładamy szpinak na to pieczonego łososia, SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 września 2016 19:29
  • niedziela, 11 września 2016
    • ŁOSOŚ POD POMIDORAMI

      Pyszna i lekka przekąska.Polecam:-)

      PRZEPIS:

      -1/2 kg łososia bez skóry i bez ości,

      -2 średnie pomidory lub 1 duży,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -łyżeczka ziół prowansalskich,

      -garść świeżej bazylii,

      -mała cebulka dymka,

      -2 ząbki czosnku,

      -sól, pieprz,

      -łyżeczka sosu balsamicznego.

      Łososia dzelę na mniejsze i cieńsze kawałki, solę i pieprzę,układam w naczyniu żarodpornym obok siebie,skrapiam oliwą, pomidory sparzam obieram ze skóry, kroję na małe kawałki,odsączam, mieszam z pokrojoną na drobno bazylią i ziołami prowansalskimi, kładę na łososiu, na to kładę pokrojoną na drobno dymkę i wyciśniety czosnek, na tym układam pomidorki koktajlowe, solę i pieprzę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i piekę około 15 minut. Podaję z sosem balsamicznym.POLECAM :-)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ POD POMIDORAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 września 2016 10:03
  • piątek, 29 lipca 2016
    • DORSZ GOTOWANY W SOSIE IMBIROWO-CYTRYNOWYM

      Uwielbiam tego dorsza. Odkąd pojawiła się polędwica z dorsza,stała się moją ulubioną rybą. To danie jest nie tylko smaczne ale też dietetyczne i bardzo łatwo się je robi.


      PRZEPIS:

      -1 kg polędwicy z dorsza,

      -2 cebule,

      -2 ząbki czosnku,

      -1 cm kawałek korzenia imbiru,

      -szklanka mleka kokosowego,

      -sok z połowy cytryny,

      -2 łyżki oleju lub masła klarowanego,

      -pieprz cytrynowy,

      -łyżeczka soli,

      -łyżeczka przyprawy curry,

      -pół łyżeczki kurkumy,

      -pół łyżeczki cukru.

      Dorsza kroje na, miejsze kawałki, lekko oprószam solą i pieprzem, odstawiam.

      Cebulę drobno kroję, smaże na tłuszczu, dodaję kawałek imbiru i czosnek, smaże chwilę zalewam mlekiem kokosowym, doprawiam wszystkimi przyprawami i sokiem z połowy cytryny. Chwilę gotuję. następnie wszystko miksuję na gładki krem, wkładam spowrotem do garnaka i w tym sosie gotuję na lekkim ogniu dorsza koło 10 minut.Podaję z ryżem, ziemniakami lub makaronem oprószonego curry i pieprzem czarnym z młynka.POLECAM!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2016 16:34
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • ŁOSOŚ W SOSIE TERYAKI PODANY NA SAŁACIE Z MARYNOWANYM IMBIREM I SEZAMEM

       

      Wczoraj byłam na osiemnastych urodzinach mojej chrześnicy. Na drugie danie podano karmelizowanego łososia na sałacie. Mimo, iż danie było dosyć "chude" jak na drugie danie, zainspirowana tym smakiem, postanowiłam go dzisiaj powtórzyć. Rodzinka twierdzi, że wyszlo super.

      PRZEPIS

      -nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5x7 cm

      -sos teryaki:

      -5 łyżek sosu sojowego,

      -3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego

      -3 łyżki miodu lub syropu klonowego

      -3 łyżki oliwy z oliwek

       

      -opakowanie mix sałat np. buraczkami,

      -łyżka imbiru marynowanego,

      -pół avocado,

      -2 łyżki prażonego sezamu,

      -garść roszponki,

      -2 ogórki marynowane ( ja kupuję pikle w Lidlu)

      -kawałek pęczka kolendry.

       

      Przygotowuję marynatę łącząc wszystkie składniki.

      Zostawiam 4 łyżki marynaty na poźniej a resztą zalewam łososia.

      Łososia trzeba marynować parę godzin w lodówce.

      Wysiągamy z lodówki. Łososia wyciągamy z zalewy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, do nagrzanego naczynia. Zalewę podgrzewamy aż zgęstnieje, po ok.5 minutach pieczenia łososia polewamy go gęstą zalewą i posypujemy sezamem, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy. Sałatę wkładamy do dwóch misek, kroimy avocado, dodajemy do sałaty,dodajemy pokrojone ogrki,imbir marynowany, zalewamy marynatą (po dwie łyżki na miskę, delikatnie mieszamy, kładziemy łososia na sałaty, polewamy pozostałą po pieczeniu marynatą,kładziemy kolendrę i posypujemy sezamem.

      SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 20:51
  • sobota, 05 grudnia 2015
    • ŁOSOŚ W SEZAMIE

      Polecam ten przepis, łosoś jest naprawdę boski :)

      -Płat łososia bez ości i bez skóry podzielony na 4 kawałki.

      -4 łyżki sosu sojowego,

      -1 łyżka soku z cytryny, 

      -1 łyżka miodu,

      -1 łyżeczka imbiru,

      -1 łyżka oleju sezamowego,

      -łyżka sezamu jasnego, czarnego lub miesznego.

      Powyższe składniki (oprócz sezamu i łososia,łączymy ze sobą, zalewamy tym łososia i wkładamy do lodówki na parę godzin.Wysiągamy z lodówki. Łososia wyciągamy z zalewy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, do nagrzanego naczynia. Zalewę podgrzewamy aż zgęstnieje, po ok.5 minutach pieczenia łososia polewamy go gęstą zalewą i posypujemy sezamem, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy. Podajemy np. z warzywami gtowanymi na parze. POLECAM!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 05 grudnia 2015 16:40

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa