Poczuj miętę

MIĘSA

  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
    • Gulasz z udźca indyka

      Bardzo smaczne i proste danie. POLECAM!

      PRZEPIS:

      1 kg udźca indyka,

      1 puszka pomidorów  w puszce,

      2 duże cebule,

      4 ząbki czosnku,

      świeży tymianek,

      oliwa z oliwek 2 łyżki,

      trochę świeżej pietruszki,

      sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.

      1 paczuszka papryki wędzonej wymieszanej z papryką ostrą do uprażenia.

      Mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki, maceruję w papryce, oliwie z oliwek, pieprzu soli, tymianku, wkłądam do lodówki na parę godzin.

      Kroję cebulę na piórka, wyciskam czosnek.

      Na patelni na 2 łyżkach oleju prażę około paczki papryki ( częściowo zwykłej ostrej, część łagodnej wędzonej), dorzucam mięso i smażę. Na osobnej patelni szklę cebulę, dodaję czosnek, chwilę smażę, dorzucam cebulę do mięsa, duszę około 1 godziny, jeśli jest taka potrzeba dodaję troszkę wody lub wina czerwonego.Około 10 minut przed końcem duszenia dodaję puszkę pomidorów, pietruszkę i duszę. Podaję np. z ryżem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2016 09:53
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

      PRZEPIS:

      -2 podwójne piersi z kurczaka,

      -opakowanie szpinaku baby,

      -2 ząbki czosnku,

      -opakowanie serka ricotta

      -kawałek startego sera parmezan,

      -12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub boczku, 

      -łyżka masła,

      -4 łyżki oliwy z oliwek,

      -natka pietruszki,

      -sól, pieprz.

      Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.

      Szpinak podsmażyć na maśle,aż zmniejzy swoją objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jak lekko ostygnie dodać serek ricotta i starty parmezan, dlikatnie doprawić solą i pieprzem.

      Włożyć farsz w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Można podawać w całości lub pokrojone na plastry. Roladki podałam z ziemniakami w mundurkach z sosem majonezowo-ketchupowo czosnkowym i ze szparagami.

      Przepis na sos:

      4 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą.SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 16:01
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami, kaparami i serem

      Przepyszna wersja piersi z kurczaka, serdecznie polecam.

      ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, KAPARAMI I SEREM.

      • 2 pojedyncze piersi kurczaka

      • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + trochę oleju ze słoika

      • łyżka kaparów

      • kulka mozarelli

      • ok. 30 g tartego sera żółtego,

      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

      • 6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej lub cienko pokrojonego wędzonego boczku)

      • sól, pieprz, papryka wędzona słodka

       

      ŻÓŁTE ZIEMNIAKI PURRE

      • 2 łyżki masła

      • 2 łyżki śmietanki kremowej 30%

      • sól, pieprz, łyżeczka kurkumy

      • 4 średnie ziemniaki

      Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.

      Suszone pomidory posiekać na kawałeczki i wymieszać z rozdrobnioną mozzarellą, startym serem, kaparami oraz natką pietruszki. Doprawić delikatnie solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu

      pokroić na 3 cm plastry i wyłożyć obok ziemniaków purre podanych jak kulki lodów obok dowolnej surówki. Roladki polać sosem pozostałym na blaszce.

      Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną         wodą, posolić i zagotować. Ugotować do miękkości.

      Ziemniaki odcedzić i od razu dodać masło,sól,     pieprz,śmietankę i kurkumę.Rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 20:23
  • wtorek, 17 listopada 2015
    • POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Podaję przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym.

      1 kg polędwicy wieprzowej,

      ser feta,

      pomidory suszone w zalewie, 

      pęczek bazylii,

      4 ząbki czosnku,

      puszka pomidorów.

      Polędwiczkę kroimy na parę kotletów, każdy ubijamy, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy kładziemy pomidor suszony i kawałek fety, zawijamy polędwiczkę w zraza, obsamażamy każdą na oleju i wkładamy do piekarnika na 30 minut, piekarnik utawiamy na koło 180 stopni. W międzyczasie miksujemy pomidory z  puszki z liśćmi bazylii i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do zraaów i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i sałatką z miksu sałat z pomidorkami koktajlowymi z sosem vinegret, posypana prażonym słonecznikiem. SMACZNEGO :-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 listopada 2015 17:39
  • sobota, 15 listopada 2014
    • PASZTET MIĘSNY

      PRZEPIS

      60 dkg udźca z indyka,

      30 dkg piersi z indyka,

      10 dkg wątróbki drobiowej,

      kawałek boczku,

      włoszczyzna,

      2 cebule

      4 suszone grzyby,

      100 ml śmietany 30%,

      1 bułka,

      2 jajka,

      przyprawy:

      listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony, papryka słodka, papryka ostra,imbir, gałka muszkatałowa.

      Smażę pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone mięsa podsmażam, potem dolewam wodę, obieram włoszczyznę i wkładam do garnka, dodaję pieprz, ziele, liść laurowy, sól. Wszystko gotuję na małym ogniu około godziny, jak mięso jest już miękkie dodaję wątróbkę i jeszcze chwilę gotuję. Wszystko razem mielę w raz z boczkiem,  namoczoną bułką, śmietaną, trochę rosołu w którym gotowało się mieso, na końcu dodaję zółtka, i ubite białka lub całe jajka, delikatnie mieszam doprawiam do smaku przyprawami. Wkładam do formy keksowej nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, posypuję wiórkami lub okładam kawałkami masła i piekę w kąpieli wodnej około 50 minut w 180 stopniach .

      Można piec normalnie ale pieczone w kąpieli wodnej ma fajniejszą konsystencję do smarowania, nie jest suche.

      Kąpiel wodna: do blaszki piekarnikowej wlewam trochę wody na tym ustawiam foremkę z pasztetem i włączam piekarnik. Po upieczeniu i wyjęciu formy z piekarnika  dekoruję na przykład ziarenkami kolorowego pieprzu. pasztet jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2014 15:10

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa