Poczuj miętę

PRZYSTAWKI

  • wtorek, 01 grudnia 2015
    • ROLADKI ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWE A LA SUSHI

      Zmodyfikowny przepis rolady łososiowej, urozmaiciłam składniki dodając pieczoną paprykę i glony nori.

      PRZEPIS

      Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),

      2 ząbki czosnku,

      mała cebulka,

      trochę masła do usmażenia szpinaku,

      3 lub 4 jajka,

      1 almette chrzanowy,

      1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),

      1 pieczoną paprykę,

      2 glony nori.

      Kroję cebulę na drobno, podsmażam razem z wyciśniętym czosnek.Szpinak rozmrażam, odsączam i dodaję do cebuli, smaże ok.5 minut, doprawiam solą i pieprzem.

      Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

      Studzę,ściągam z papieru.Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette,kładę łososia,paprykę pieczoną,pokrojoną,smaruję także bardzo delikantnie serkiem glony nori, na glony złączone ze sobą nakładam przygotowany szpinak z łososiem i resztą składników i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 grudnia 2015 18:40
  • niedziela, 30 listopada 2014
    • ROLADA ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWA

      Przepyszna przystawka, na mojej liście przystawek danie numer 1. POLECAM!

      PRZEPIS

      Paczka szpinaku mrożnego ( ja kupuję w tesco, marki "tesco"),

      2 ząbki czosnku,

      trochę masła do usmażenia szpinaku,

      3 lub 4 jajka,

      1 almette chrzanowy,

      1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),

      Szpinak rozmrażam, odsączam i smażę na maśle ok. 5 minut, dodaję czosnek , smażę jeszcze chwilę, doprawiam solą i pieprzem.

      Białka odddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

      Studzę, ściągam z papieru. Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette, kładę łososia i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 19:31

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa