Poczuj miętę

CIASTKA

  • poniedziałek, 25 lipca 2016
  • poniedziałek, 09 maja 2016
  • piątek, 18 marca 2016
    • BEZY Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE I BITEJ ŚMIETANY

      Znowu podaję przepis na mój ulubiony przysmak bezy :-).  Tym razem wersja z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, z ananasem.

      Przepis na bezy

      3 białka jajek,

      150-180 gram cukru

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

      łyżeczka soku z cytryny.

      Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier . Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić.Dodajemy sok z cytryny i makę ziemniaczaną. Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 10 krążków i wykładamy nimi blachę do pieczenia.

      Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 5 płaskich krążków na pergaminie oraz 5 wyższych rozetek o średnicy ok. 6 cm.

      Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

      Przepis na krem:

      200 ml śmietanki 30%,

      250 gram serka mascarpone,

      łyżeczka cukru,

      parę krążków pokrojonego anannasa z zalewy,

      kakao do posypania

      Prez chwilę miksujemy mascarpone, do kremu wlewamy schłodzoną śmietankę, miksujemy do uzyskania gęstej masy, na końcu ddajemy cukier. Szprycą nakładamy krem na mniejsze krążki, kładziemy pokrojone ananasy, przykrywamy rozetkami, posypujemy kakao. SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      piątek, 18 marca 2016 16:57
  • czwartek, 04 lutego 2016
    • Chrusty

      Jak przystało na tłusty czwartek zrobiłam chrusty.

      Bardzo łatwo i szybko się je robi, przepis sprawdzony niejednokrotnie.

      PRZEPIS:

      3 szklanki mąki,

      pół szklanki żółtek ( około 5sztuk)

      poł szklanki piwa,

      odrobina oleju,

      sól do smaku.

      Łączę wszystkie składniki na stolnicy, wyrabiam ciasto, Wałkuję na około pół centymetra, wykrajam chrusty, smażę na głębokim oleju na złoty kolor, po wystygnięcu posypuję cukrem pudrem.SMACZNEGO


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lutego 2016 19:13
  • niedziela, 24 stycznia 2016
    • BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

                

      Tym razem troszkę zmieniony przepis na mój ulubiony przysmak bezy :-).  Tym razem wersja bardzo słodka, bez owoców, z kremem czekoladowym.

      Przepis na bezę

      3 białka jajek,

      150-180 gram cukru

      3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

      łyżeczka soku z cytryny.

      Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier . Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić.Dodajemy sok z cytryny i makę ziemniaczaną. Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 10 krążków i wykładamy nimi blachę do pieczenia.

      Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 5 płaskich krążków na pergaminie oraz 5 wyższych rozetek o średnicy ok. 6 cm.

      Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

      Przepis na krem czekoladowy

      100 g miękkiego masła,

      100 ml śmietanki 30%,

      200 g czekolady śmietankowej gorzkiej z całymi orzechami lub bez orzechów,

      kakao.

      Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach,         śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą           czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy       miękkie masło. Gdyby masło się nie rozpuściło, można krem troszkę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na płaski spód wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. Bezy posypujemy kakao.

      SMACZNEGO :-)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2016 19:07
  • środa, 13 stycznia 2016
    • CIASTECZKA RAZOWE

      Pyszne i zdrowe ciasteczka razowe.

      Przepis znalazłam na blogu moje wypieki



      PRZEPIS

      125 g masła, w temperaturze pokojowej

      120 g cukru pudru

      250 g mąki pszennej razowej

      1 jajko

      1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu

      2 łyżki mleka

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).

      Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

      Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i robić stempelki.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 13 stycznia 2016 20:01
  • poniedziałek, 11 stycznia 2016
    • CIASTECZKA KAKAOWE Z CZEKOLADĄ

      Następne pyszne ciasteczka z czekoladą. zmdyfikowałam mój poprzedni przepis dodając kakao.

      PRZEPIS

      180 g mąki pszennej,

      120 g cukru trzcinowego (lub zwykły),

      1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej ( ja dodałam ziarenka wanilii),

      120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,

      1 jajko,

      2 łyżki kakao,

      1 łyżeczka proszku do pieczenia,

      100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki

       

      Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) połączyć w misce.

      Do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach. Dodać jajko i wanilię.

      Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki. Kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę połamaną na malutkie kawałki.

      Piekarnik nagrzać do 180 st C góra - dół

      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Przy użyciu dwóch małych łyżeczek lub niedużej łyżki do lodów formować z masy kulki.( ja formowałam rękoma małe kuleczki i spłaszczałam je przed położeniem na blachę

      Kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy.

      Wstawić blachę do piekarnika. piec ok 12 minut.

      Wyjąć i ostudzić. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 stycznia 2016 14:00
  • sobota, 09 stycznia 2016
    • PIERNICZKI POŚWIĄTECZNE ;-)

      Przepis na pierniczki znalazłam na stronie gotujskutecznie.tv. Pierniczki są pyszne i naprawdę łatwo się je robi a przyznam się, że wypróbowałam już sporo przepisów.

       

      PREZEPIS

      300 g płynnego miodu

      120 g masła lub margaryny

      600 g mąki pszennej

      100 g cukru pudru

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki soli

      1 łyżeczka ciemnego kakao

      3-4 łyżki przyprawy do pierników i ciastek korzennych

      1 jajko

      do ozdobienia:
      dowolny lukier, roztopiona czekolada, cukierki dekoracyjne itp....

      Do garnka wkładam masło lub margarynę, wlewam miód i włączam grzanie. Gotuję na małym ogniu i co jakiś czas mieszając, czekam aż masło się roztopi. Zdejmuję z ognia i odstawiam na bok, aż zawartość garnka ostygnie, ale nadal ma być płynna.

      Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, sól, kakao oraz przyprawę korzenną. Mieszam, najlepiej trzepaczką, bo mąka od razu się spulchni.

      Wlewam przestudzony miód z masłem, wbijam jajko i wyrabiam –można z pomocą robota lub ręcznie (wtedy najpierw łyżką, aż składniki z grubsza się połączą, a potem już na stolnicy). Ja zazwyczaj korzystam z robota lub miksera, dzięki temu ciasto jest dobrze wyrobione, a całość idzie naprawdę szybko. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i dość elastyczne.

      Stolnicę podsypuję mąką, mąką posypuję także wałek, ciasto dzielę na części i wałkuję –ja na grubość ok. 5 mm Wykrawam pierniczki, układam na blasze (z zachowaniem odstępów, bo będą rosły).

      Wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę naprawdę krótko, bo zaledwie kilka minut (funkcja góra-dół) 6-8 minut.

      Upieczone wyjmuję i zostawiam do ostudzenia, a do piekarnika wstawiam kolejną blachę. I piekę tak samo.

      Ostudzone dekoruję lukrem, roztopioną czekoladą lub zostawiam bez żadnych ozdób.


      Lukier robię z cukru pudru i cieplego mleka lub z cukru pudru i ciepłej wody ewentualnie cukier puder i sok z cytryny.

      Kiedy lukier zastygnie, pierniki chowam do pudełek lub puszek. Już z zasadzie następnego dnia można je jeść.Oczywiście najlepsze po paru dniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      sobota, 09 stycznia 2016 15:06
  • wtorek, 19 maja 2015
    • CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z BATONIKIEM MARS

       

      Nastepne pyszne ciasteczka czekoladowe tym razem z dodatkiem batoników mars, wilgotne, karmelowe w srodku i proste do zrobienia, przepis takze z blogu Slodkie marzenie z modyfikacjami.

      Lista skladników:

      • 80 g masla

      • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ( ja dalam gorzkiej )

      • 1/3 szklanki cukru ( jezeli lubicie bardziej slodkie ciasteczka to mozna dodac wiecej cukru)

      • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego ( pominelam )

      • 2 jajka

      • 2 i 1/4 szklanki maki pszennej

      • pól lyzeczki sody

      • szczypta soli

      • batoniki Mars (2 X)

      Przygotowanie:

      1.W kapieli wodnej rozpuszczamy maslo z czekolada. Dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Czekamy do przestudzenia.

      2.Nastepnie dodajemy jajka, make, sode i sól, wszystko miksujemy mikserem ( ja mieszalam rekoma). Dodajemy posiekane batoniki Mars.

      3. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Robimy kulki, splaszczamy je i wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na ok 15 minut.SMACZNEGO!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 13:56

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa