Poczuj miętę

ZUPY

  • niedziela, 04 marca 2018
    • ZUPA RYBNA

      Byłam wczoraj  w  restauracjji na zupie rybnej i tak  mi posmakowała ,że postanowilam ją odtworzyć, wyszła całkiem niezła więc polecam.

      -2 marchewki pokrojone w słupki,

      -1 cebula,

      -4 ząbki czosnku, 

      -1 pietruszka pokrojona w słupki,

      -kawałek selera pokrojony w słupki,

      -3 upieczone papryki,

      - 4 ziemniaki upieczone w mundurkach,

      -1/2 kg łososia porojonego na 4 cm kawałki,

      -opakowanie krewetek,

      -1 łyżka vegety natur,

      -1 łyżeczka papryki wędzonej,

      -1 łyżeczka kurkumy,

      -łyżka pasty curry,

      -1 łyżeczka kolendry mielonej,

      -2 łyżki kolendry świeżej,

      -łyżka masła klarowanego lub oliwy.

      Kroje cebulę na drobniutko, smażę ją na oleju lub maśle klarowanym na złoto, dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Robię wywar, gotuję marchewkę z pietruszką i selerem, po 10 minutach dokładam rybę, krewetki i smażoną cebulkę z czosnkiem, gotuje razem na małym ogniu z warzywami i przyprawami, na końcu dodaję pokrojoną na małe kawałki pieczoną paprykę i obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki pieczone. Doprawiam do smaku i podaję ze świeżą kolendrą. Smacznego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 marca 2018 18:26
  • sobota, 10 grudnia 2016
    • ZUPA MISO

      Uwielbiam te zupę, robię ją na swój sposób z dodatkami które najbardziej lubię, dla specyficznego smaku ważnym składnikiem jest tutaj bulion dashi i pasta miso.

      zupa_misoPRZEPIS

      Składniki:

      -bulion dashi,

      -2 łyżki  pasty  miso ( ja dodaję tyle żeby mi smakowało),

      -parę grzybów shitake,

      -1 litr  wody,

      -włoszczyzna pokrojona w słupki,

      -serek tofu,

      -listek glonów nori,

      -1 paczka krewetek mrożonych

      -1/2kg łososia bez skóry, bez ości, pokrojonego na kawałki około 4 cm,

      -szczypiorek pokrojony.

      Warzywa kroję w słupki, gotuje je z porem, cebulą ,grzybami pokrojonymi na kawałki,dodaję bulion dashi, jak warzywa są już prawie miękkie dodaje rozmrożone, umyte i oczyszczone krewetki, po 5 minutach dodaję  łososia, gotuję na bardzo małym ogniu 5 minut, na końcu dodaje pokrojone na małe kwadraciki glony nori, pokrojone na kawałki tofu i szczypiorek, już nie gotuję, rozpuszczam w osobnym kubku pastę miso i dodaje do zupy i mieszam. Zupę można podawać z makaronem, ryżem lub grzanką. SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 19:12
  • czwartek, 20 listopada 2014
    • ZUPA CYTRYNOWA

      Dzisiaj pyszna zupka cytrynowa, bardzo prosta do zrobienia a oryginalna w smaku.

      PPRZEPIS

      SKŁADNIKI

      podwójna pierś z kurczaka,

      włoszczyzna,

      2 cytryny,

      1 śmietana 30%,

      woreczek ryżu,

      sól, pieprz, cukier, trochę curry i kurkumy, ziele angielskie, liść laurowy.

      natka do posypania.

      Obieram i kroje na dosyć drobno włoszczyznę, wrzucam do garnka z gorącą wodą, wkładam piersi z kurczaka pokrojone  na  4 części. Solę, pieprzę , dodaję liść laurowy, zielę angielskie, kurkumę curry i łyżeczkę cukru. Gotuję na wolnym ogniu do ugotowania warzyw i mięsa ( około 25 minut). Wyciskam sok z cytryny dodaję do zupy, chwile gotuję wlewam śmietanę.

      Osobno gotuję ryż. Do każdej miseczki  wkładam trochę ryżu, warzyw, kawałek piersi z kurczaka, wlewam zupę, posypuję natką. Smacznego!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 listopada 2014 20:25

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa