Poczuj miętę

ZUPY KREM

  • wtorek, 07 lutego 2017
    • ZUPA KREM GRUSZKOWO-PIETRUSZKOWY

       

      Bardzo smaczna zupa krem. Ma dosyć oryginalny smak.

      Polecam dodanie do zupy małej gruszki, żeby słodycz nie zdominowała smaku zupy.

      krem_gruszkowopietruszkowy_kopia

      SKLADNIKI:

      -1/2 kg pietruszki,

      -1 nieduża gruszka,

      -1 ziemniak,

      -1 cebula,

      -250 ml mleka,

      -600 ml bulionu warzywnego,

      -1 lyżka masla,

      -1 łyzka oliwy z oliwek,

      -½ łyżeczki cynamonu,

      -troche gałki muszkatałowej,

      -trochę soku  z cytryny,

      -łyżka startego sera parmezanu na miskę zupy.

       Pietruszkę, cebulę i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.

      Warzywa i gruszkę smażymy w garnku na oleju i maśle.

      Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.

      Wrzucamy do podsmażonych warzyw z gruszką.

      Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

      Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

      Dolewamy mleko.

      Zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny.

      Podajemy z parmezanem, oliwka i grzanką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      poczujmiete1
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 18:31
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • ZUPA KREM Z SOCZEWICY

      Uwielbiam takie sycące zupy, zwłaszcza w chłodne , zimowe wieczory.Polecam!

      -opakowanie czerwonej soczewicy (ok 500 gram)

      -1-1,5 puszki pomidorów,

      -puszka mleka kokosowego,

      -2 cebule,

      -2 zabki czosnku

      -kmin rzymski, sól, chili –  przyprawy według uznania.

      -trochę greckiego jogurtu naturalnego i listki  kolendry do dekoracji.

       

      Kroję cebulę i smażę na oleju, dodaję czosnek, chwilę smażę, na końcu dodaję soczewicę (wcześniej płukaną), wlewam wodę, tak żeby przykryła wszystkie składniki zupy i gotuję koło 15 minut do miękkości, dodaję pomidory z puszki i przyprawy oprócz kolendry. Gotuję jeszcze 5 minut, na końcu dodaję mleko kokosowe, chwilę gotuję.

      Na końcu miksuję zupę, nalewam do miseczek, do każdej miseczki wkładam kleks jogurtu naturalnego, ozdabiam kolendrą.

      Smacznego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 20:11
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
    • ZUPA KREM Z DYNI

       

       

      Jedna z  moich ulubionych zup kremów, pyszna, zdrowa i prawie bez kalorii :-)

      Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest obieranie i krojenie  dyni. W tym celu najpierw ją myję, poźniej kroję  na  4 części jeszcze nie obraną, później na jeszcze mniejsze części, następnie wykrawam miąższ i kroję go na kawałki.

      PRZEPIS

      SKŁADNIKI

      1 dowolna  średniej wielkości dynia jadalna np: hokkaido,

      2 cebule,

      1 marchewka,

      1 ziemniak,

      2 ząbki czosnku,

      2 cm imbiru świeżego,

      1 łyżka masła,

      1 śmietana 30 % ( można pominąć)

      1 jogurt naturalny lub smietanę 18 %

      do posypania pestki dyni prażone i natka pietruszki.

      Do doprawienia, sól, pieprz, sproszkowany imbir, można posypać curry lub kurkumą.

      Cebule kroję i smażę aż będzie szklista na oleju, do tego dodaję obrane i pokrojone na kawałki  marchewkę i ziemniaka, dynię pokrojoną na kawałki, imbir w kawałku obrany, ząbki czosnku obrane, wszystko razem smażę około minuty, dolewam gorącej wody tak aby lekko przykryła warzywa dodaję soli i gotuję na średnim ogniu około 25 minut do zagotowania warzyw, następnie dodaję łyżkę masła, 2 śmietany i doprawiam do smaku solą, pieprzem, imbirem, vegetą w zależności od upodobań i smaku, imbir dodaje zdecydowanej ostrości. Blenduję do uzyskania kremowej konsystencji. Podaję posypane uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni i słonecznika i posypane natką.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 listopada 2015 12:13
  • środa, 04 listopada 2015
    • ZUPA KREM Z CZOSNKU

      Bardzo polecam tę zupę, jest to moja faworytka wśród zup kremów. Jest pyszna i zdrowa.Mimo ogromnej ilości czosnku naprawdę go nie czuć, a zmiksowany czosnek daje niesamowitą konsystencję.

      PRZEPIS:

      na cztery osoby:

      4 główki czosnku,

      4 cebule, 

      4 ziemniaki,

      2 duże lub 4 małe serki topione,

      śmietana 30,

      śmietana 18 lub jogurt naturalny grecki,

      olej do smażenia warzyw,

      łyżka masła,

      natka pietruszki,

      prażone ziarna słonecznika, dyni lub np. cienko krojone migdały - do dekoracji.

      Cebule obieram i kroję na średnie kawałki, czosnek obieram. Smaże cebulę żeby się zeszkliła, dodaję ząbki czosnku, smażę około 3 minuty. Obieram ziemniaki i kroję na małe kawałki, dorzucam do cebuli i czosnku, wlewam wodę, taką ilość żeby zakryła warzywa, doprawiam pieprzem, solą lub vegetą natur. Gotuję warzywa do miękkości, na końcu dodaję serki topione, mały kubek śmietany 30 i mały kubek śmietany 18 lub jogurtu naturalnego greckiego. Miksuję, podaję z prażonymi ziarnami, natką pietruszki, opcjonalnie z grzankami. SMACZNEGO :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 19:23
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • ZUPA KREM Z KALAFIORA

      Pyszna zupa krem, tym razem z kalafiora.


      Przepis:( na koło 4 porcje)

      1 duży kalafior,

      2 duże cebule,

      2 ziemniaki,

      6 ząbków czosnku,

      4 łyżki parmezanu.

      1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,

      pół łyżeczki kurkumy,

      sól lub vegeta natur, pieprz,

      kubeczek śmietany 30 lub puszka mleka kokoswego, ewentualnie żeby nie przesadzać z kaloriami jogurt naturalny.

      Na maśle klrowanym smąże pokrojoną cebulę, dodaję czosnek, smaże chwilę , poźniej wkładam podzielonego na różyczki kalafiora ( parę różyczek zostawiam), smażę chwilę na końcu dodaję

      pokrojonego na małe kawałki ziemniaka.

      Dolewam wody tak żeby zakryła warzywa i gotuję do miękkości, w miedzyczasie dodaję przyprawy,na końcu miksuję wszystko dolewam śmietanę i zagotowuję. Doprawiam według uznania.

      Pozostałe różyczki kalafiora smażę na złoty kolor i odsączam na ręczniku papierowym.

      Wlewam zupę do talerza posypuję łyżką parmezanu, kładę na to kalafiora i dekoruję natką.Można pokropić oliwą z oliwek. SMACZNEGO.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 15:21
  • czwartek, 28 maja 2015
    • ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

      Uwielbiam wszystkie zupy kremy. W związku z  tym, że trwa właśnie sezon na szparagi podaję przepis na pyszny dwukolorwy krem z tych właśnie warzyw.


      SKŁADNIKI:

      Pęczek szparagów zielonych,

      pęczek szparagów białych,

      2 cebule

      6 ząbków czosnku

      kubeczek śmietany 30

      1 ziemniak

      PRZYGOTOWANIE

      Cebulę kroję na kawałki ( nie musi być drobno pokrojona), smażę ją na maśle klarowanym, dorzucam czosnek, podsmażam.Rozdzielam cebulę i czosnek na dwa małe garneczki, kroję osobno zielone szparagi i osobno białe, białe i zielone podsmażam osobno w dwóch garnkach z cebulą i czosnkiem.Dodaję po pół obranego i pokrojonego na małe kawałki ziemniaka, gotuję wszystko do miękkości (ok. 10 minut), na koniec dodaję do każdego garnka po pół kubka śmietany 30 i doprawiam solą, ewentualnie pieprzem.Pogdrzewam i miksuję zupy. Do talerza nalewam jedncześnie z obu garneczków krem biały i krem zielony, tak żeby się nie wymieszały. Dekoruję prażonymi łatkami migdałów i natką. SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 maja 2015 11:04

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa