Poczuj miętę

DIETETYCZNE

  • niedziela, 06 sierpnia 2017
    • FRITTATA

      Pyszne i szybkie danie, serdecznie polecam zwłaszcza na ekspresowy obiad.Oczywiście danie to można zrobić z dowolnych warzyw, ja skupiłam się na tych które miałam w lodówce.


      PRZEPIS:

      -8 jajek,

      -cukinia,

      -cebula,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 papryka,

      -8 małych kuleczek mozzarelli,

      -10 dkg sera żółtego,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -1 łyżka oliwy z oliwek,

      -1 łyżka oleju kokosowego

      -przyprawy: sól morska, pieprz, papryka wędzona, chili,  zioła prowansalskie, curry.

      Cebulę kroję na drobno smażę, dodaję paprykę pokrojona na drobno i pokrojoną cukinię, podsmażam chwilę, dodaję wyciśnięty czosnek i polowe przypraw, smażę wszystko razem mieszając co jakiś czas jeszcze około 5 minut.

      Jajka wbijam do miski, delikatnie doprawiam resztą przypraw, jajka delikatnie bełtam trzepaczką do rozmieszania, następnie wlewam do patelni, smażę już bez mieszania parę sekund na delikatnym ogniu. Wyłączam gaz, kładę mozzarellę, pomidorki koktajlowe i kawałki sera żółtego na frittatę. Patelnie przekładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 15-20 minut. Jeśli raczka od patelni jest plastikowa owijam ją folią aluminiową.Po tym czasie frittata jest gotowa, smacznego.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 sierpnia 2017 21:45
  • wtorek, 25 lipca 2017
    • TARTA ŻYTNIO - ORKISZOWA

      Dzisiaj zrobiłam zdrowszą wersję tarty z mąki żytniej i orkiszowej. 

       Na ciasto:

      -1 szklanka mąki żytniej,

      -1/2 szklanki mąki orkiszowej,

      -80 g zimnego masła,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -1/2 łyżeczka soli morskiej,

      -1 jajko,

      -łyżka zimnej wody.

      Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce  (bez wody), zagniatamy(masło kroję na mniejsze kawałki,jeśli jest potrzeba dodajemy wodę, ciasto nie powinno lepić się do rąk.Ciasto  owinięte w folię chowamy do lodówki na około 30 minut.Po wyjęciu chwilę czekamy aż delikatnie zmięknie i wyklejamy ciastem foremkę lub rozwałkowujemy i wykładamy do formy.

      Na farsz:

      -kulkę mozzarelli,

      -1/4 opakowania fety,

      -4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie),

      -1 por,

      -garść świeżego szpinaku,

      -1 jajko,

      -1 łyżka mleka,

      -4 ząbki czosnku,

      -1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.

      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pokrojoną białą część pora, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, później liście szpinaku, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy.

      Wyklejoną ciastem blaszkę do tarty, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Wyciągamy. Na to wykładamy podsmażony szpinak z czosnkiem, wylewamy jajko rozbełtane z mlekiem, na to wykładamy pokrojoną  mozzarellę i fetę i porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut. Smacznego.




       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 18:32
  • środa, 12 lipca 2017
    • PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA BEZGLUTENOWA

      Bardzo smaczna i stosunkowo zdrowa pizza na spodzie z kalafiora dla tych co nie jedzą glutenu i nie tylko. Niestety nie wpadłam jeszcze na to czym zastąpić ser żeby pizza była także dla tych którzy nie jedzą nabiału.


      PRZEPIS:

      Na spód:

      -1 średni kalafior,

      -2 jajka,

      -2 łyżki otrębów owsianych bezglutenowych lub 2 kopiaste łyżki zmielonych płatków owsianych,

      -1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,

      -łyżka ziół prowansalskich,

      -pieprzu cayen i soli do smaku.

      Na farsz:

      -4 plasterki sera żółtego,

      -4 plasterki kiełbasy suchej, grubej,

      -drobno pokrojona pieczona pierś z indyka,

      -1 kulka mozarelli,

      -10 pomidorków koktajlowych,

      -garść rukoli.

      -sos pomidorowy lub ketchup około 4 łyżek.

      Kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce.Dodać do   niego dwa jajka i resztę składników. Wymieszać.

      Uformować okrągły spód pizzy na blaszce, na papierze do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, położyć na spód ketchup lub sos pomidorowy, ser w kawałkach, pokrojoną mozarellę, kiełbasę, indyka i pomidorki koktajlowe.Zapiekać około 15-20 minut. Po wyjęciu położyć rukolę. Smacznego :)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 12 lipca 2017 19:49
  • środa, 08 lutego 2017
    • PIZZA JAGLANA

      Pyszna, lekka pizza, dla odchudzających się :)

       

      -2 woreczki kaszy jaglanej,

      -1 cebula,

      -2 łyżki oliwy z oliwek,

      -sol,

      -pieprz,

      -1 łyżeczka kurkumy,

      -ser żołty starkowany lub  w plastrach około 30 dkg,

      -puszka tuńczyka,

      -2 łyżki kukurydzy,

      -1 łyżka oregano,

      -1 łyżeczka chili lub papryki ostrej,

      Ugotować 2 woreczki kaszy jaglanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule pokroić na drobno, zeszklić  na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, dodać do kaszy jaglanej, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, chili, kurkumą. Wyłożyć kaszę jaglaną na papier do pieczenia uformować koło z kaszy na wysokość ok. 1-1/5 cm. Posmarować ketchupem, wyłożyć tuńczyka z puszki, posypać serem i kukurydzą, posypać ziołami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni około 15-20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA JAGLANA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wachowiakj
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 15:30

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa